VENERABILE BIG BOSS LIBERAL,

Please enter banners and links.

tutuianu2Ca unul care locuiește de-o viață-ntreagă în municipiul de la cotul Borcei (la fel ca tine!) și (care) am lucrat numai în învățământ și în administrația publică locală, pe diferite funcții de decizie și competență, plus că am făcut politică atât la „Putere”, cât și în „Opoziție” (și aici ne asemănăm!), îți declar în scris un lucru fundamental, învățat de la „adevărații presari” (fie ei și de pe malurile Senei, Dâmboviței ori Tamisei), acela că publicul cititor se cucerește nu transmițându-i ce i-ar plăcea acestuia să audă, ci spunându-i numai și numai adevărul. Fie el crud și deranjant, fie el abraziv și foarte dureros. Este de altfel și motivul pentru care, față de cei 3 tineri liberali aruncați în sondaje/luptă/campanie pentru Primăria Municipiului Călărași, nu m-am arătat deloc amabil, ba nici măcar diplomat. Dimpotrivă, nu m-am sfiit să-i „tai în carne vie” (!), să-i „dezbrac” public (!) și să le punctez îngroșat atât părțile bune (per total, foarte mici, chiar neînsemnate, în comparație cu actualul edil-șef!) cât mai ales minusurile, petele negative și umbrele neclare, atât din viața personală cât și din activitatea profesională. Cu alte cuvinte, și atenție, venerabile Big Boss liberal de la județ, că spune aceasta unul care recunoaște „Valoarea” doar acolo unde ea există, personal nu le acord nicio șansă (chiar nici una!) vreunuia dintre cei „3 muschetari” liberali, lansați în cursă. De altfel, când mă gândesc la Ștefan, Coman și Mușat, gândul îmi zboară imediat la Chelsea Londra, echipa de fotbal unde, în vara trecută, Abramovici a apelat din nou la Mourinho, „The Special One”, cu care mai colaborase (f.b.) și la începuturile sale ca patron. De această dată, portughezul a găsit un lot gata format, cu jucători transferați de patronul rus, lucru care l-a făcut pe Jose să ofere o declarație spumoasă: „Am la dispoziție niște ouă foarte tinere, eu trebuie să le încălzesc, să am grijă de ele și, în anii viitori, din ele să iasă niște jucători deosebiți”. Cum tu, dragă d-le Filipescu, nu poți așa ceva, probabil că (atunci când o să vezi diferența imensă, din sondaje, dintre actualul Primar și „tripleta” ta liberală!) o să-i înlocuiești pe toți și o să desemnezi pe altcineva care să se lupte/să-l contracandideze pe Drăgulin. Cam cum a făcut, în 2008, fostul PD-L cu Nicu Badea (l-a înlocuit la candidatura de la Primărie, pe ultima sută de metri, cu Tudor C-tin! Bineînțeles că a pierdut și așa!). Vei înlocui și tu, 3 posibili Primari (fără șanse de câștig electoral) cu un al patrulea (la fel de slab cotat ca șanse!) liberal, care (vorba ceea: sper(i) mata dar sper(m)i degeaba!) să-ți aducă mult doriții consilieri (fără număr, fără număr!) județeni, singurii în măsură să-ți conserve fotoliul de preș. de județ (venerabil Big Boss).

            În altă ordine de idei și pentru că pare, cel puțin până în acest moment, că instrumentarul comunicării s-a schimbat (vede/simte toată lumea: azi scriem mail-uri, sms-uri, mesaje pe facebook, „chatuim” și vorbim uimitor de ușor la telefon cu oricine, oriunde, oricât și oricând!) iar scrisorile mele par să-și fi epuizat destinul (asta, ultima a mea, poartă nr.83, și-i tot degeaba – tot nu te-a trezit la realitate, tot nu te-ai implicat în probleme, tot ai rămas fără nicio realizare notabilă, tot nu ai făcut nimic!), și să ne aducem amândoi aminte ce măreț destin au avut, ei bine, acum, dă-mi voie, Ducule(ț) dragă, să-ți spun că Ștefan, Coman, chiar Mușat Emil, toți destul de aroganți cât să cadă chiar și în indisciplină politică (așa că, ai mare grijă cum… încălzești ouăle!), au embrionul unei charisme care i-ar putea face pe oameni (liberali și democrați, y compris!) să „simtă” din nou. Am pierdut, în timp, personalitatea călărășeană și patriotismul/atașamentul local pentru că politicienii „stranieri” au început să vină la Călărași ca la uzină. Aduși, bineînțeles, de tine. Ori, la Tenaris, Saint Gobain, Comceh sau Prefab S.A., să zicem, oricât de bine s-ar munci la bandă și s-ar câștiga salarial în consecință, nu vine nimeni să aplaude și să scandeze din gradene, de la firul ierbii sau de pe stradă. Inclusiv Domnia-ta, ca un adevărat și venerabil liberal, ne-ai tot zis (mai ales în conferințe de presă monologate!) că politica (și administrația, y compris!) e un business, ceea ce, în opinia mea, constituie o eroare. Este sau ar trebui să fie (mai întâi) un spectacol produs de oameni cu vocație, altfel „afacerea” pică sau rezistă artificial! Călărășenii, prin dorința lor naturală de a se impune și a fi recunoscuți pe meleagurile lor (prăfuite, sărăcite, chiar devalizate), ne pot reda orașul și ne pot reapropia de politica mare/adevărată! Totul e să nu alegem mereu calea cea mai ușoară, a angajării/desemnării/nominalizării/votării pe bază de pașaport. Și, bineînțeles, să avem puțintică răbdare (măcar până parcurgem toată această epistolă)… Cum ar zice croitorul: să măsurăm de 3 ori și să tăiem doar o dată.

            Mai ales că rațiunea politică, adică acea facultate care îi determină pe indivizii din specia umană să gândească logic și să anticipeze urmările faptelor și deciziilor lor, are 2 inamici de moarte: necunoașterea și emoția. Pe niciuna dintre acestea, Ducule dragă, nu ai voie să le (mai) invoci, în cazul unui (previzibil) eșec electoral. Expresii de genul „n-am știut” sau „am fost în necunoștință de cauză” ori „am fost (PROST) informat”, nu sunt decât banalități/scuze post-factum care caută să explice de ce o decizie pripită a dus la un rezultat nedorit. Fie că ai plecat de la premise greșite (vrei și tu, ca Johannis, Primarul Tău!), fie că nu ai cunoscut un element important (de genul:unul dintre candidații tăi liberali și-a luat Bacalaureatul abia din a doua încercare! Profesorii care l-au trecut acuză și oarece presiuni politice!), care ar fi trebuit introdus în raționament (cine nu-i bun de primar, poate fi un valoros vice!), fie că ai ignorat ceva (ce fel de liberal este acela care a lucrat toată viața lui numai și numai la STAT?), fie că ai fost greșit informat de subalterni/colegi din administrația județeană (nu unul dintre candidații tăi, atunci când era pe o altă înaltă funcție politică, a spus la telefon celebrele cuvinte: Colonele-Comandant, ascultă comanda la mine! Dacă ai făcut, la timp, armata, deși e duminică, în 3 minute și 15 secunde, la mine la birou, fuga-MARȘ! Asta deși doar la cățeii pe care-i trata la secția veterinară de la Liceul Agricol, li se mai striga comanda „marș”!), fie că ți-a scăpat din vedere o variabilă importantă (la viața lui, unul dintre tinerii liberali desemnați „ca candidat”, n-a realizat mai nimic: nu s-a însurat, n-are copii, n-are casă. n-are mașină, folosește telefonul de la muncă, nu salută pe nimeni, vrea mereu el să „iasă-n față”, are chiar un accent basarabean, n-a plantat nici măcar un pom deși pare că duce în cârcă o pădure întreagă, vine la Partid cu pantofii nefăcuți etc. etc.), fie că legătura logică dintre elementele corecte a fost una greșită (a se vedea cazul SC Atreides SRL Călărași ca pe o rețetă infailibilă a succesului în afaceri! Plus multitudinea de alte Atreides – că-i fără număr – respectiv Company, Trading, Export, Import, rămase datoare bugetului de stat cu aproape 3 miliarde lei vechi, pe românește o grande țeapă trasă statului român!!), oricum rezultatul a ieșit drept unul prost, deși judecata ta a fost una „la rece”. Așa că, mare Boss liberal, fii te rog atent (fii, te rog, prudent) mai ales că istoria recentă este plină de exemple, mai toate războaiele de cucerire pierdute, spre exemplu, au fost pierdute pentru că socoteala de pe harta tactică nu s-a potrivit cu cea din câmpul de bătaie.

            Închei aici tradiționala mea „scrisoare…neexpediată”, nu înainte de a-ți ura, cordial, succes în demersul tău temerar, sigur și profesionist, de a te face de KKO (cu acești 3 tineri liberali) la alegerile locale din 2016. Așa să îți ajute Doamne-Doamne atât la Primărie cât mai ales/și la Consiliul Județean! Multă sănătate și cultură ca să apuci a-mi da un semnal că te străduiești să iei în seamă ceea ce-ți spun/scriu eu aici, în ziarul lui Decebalus, fără nicio remunerație. Te salut (cu un șut)… în/pe curând și-ți spun „hai, pa!”, după care mă semnez: prof. Țuțuianu Mirel-Daniel, fost Primar PSD Adevărat al municipiului Călărași.

            PS1. Desemnarea lui Daniel Ștefan drept candidat PNL la funcția de Primar al Călărașiului obligă și celelalte (toate) partidele politice la o abordare serioasă privind propriii candidați, chiar dacă aruncă PNL într-o competiție din categoria: „Hai să-l propulsăm în luptă pe Fănel, că oricum nu câștigă, pentru că e Drăgulin pe primul loc, dar își face și el un nume!…”

            Nominalizarea lui Emil Mușat îmi aduce aminte de inși care până mai alaltăieri te lustruiau cu limba fără contenire, care stăteau numai în poziția regulamentară de „drepți” (speriați din cale- afară că nu s-a inventat încă poziția de „drepți culcat”!) și care-ți vorbeau (ca de la onorabil la venerabil! Adică exact ca unui „frate” mai mare!) doar cu â din a de teamă că î din i ar putea să te înțepe/gâdile/zgârie undeva…

            Cât despre Dragoș Florin Coman, doar privindu-l și am revelația instantanee a „schimbării la față”, față de cei din jur. Este prototipul uman perfect al celui care se dă viteaz la apă mică (dar care-n spate, la cârciumă sau la sintetic, te înjură de te rupe!) și care te trădează mintenaș pentru un coltuc de pâine și nu pentru 30 de arginți, cum se spunea prostește-n PD-L, deoarece, pe vremea Trădării lui Iisus, 30 de arginți erau o avere… Vorba lui Stelică Fuia, fostul lui „pretenar” din Alianța Popular-Creștină călărășeană: „Dumneavoastră alegeți!”.

            PS2. Așa cum bine te cunosc, Ducule, dragă, ca unul care nu aleargă după scurtături politice (calitate extrem de rară în lumea noastră, a celor scutiți de orele de educație fizică și sport!), sunt convins că vei face alegerea corectă. Ești prea îndrăgostit de sine/de funcție/de privilegii/de scaun/de Putere ca să dai chix tocmai acum. Să te demobilizezi și să ajungi la acel prea-plin care să te prăbușească în țărână. Fie ea și rezultată din „paralelismul” tău cu săpăturile aferente proiectului CL8.

 

 

                                                                        prof. Țuțuianu Mirel Daniel


There is no ads to display, Please add some