Venea pe Borcea o căruţă… – Legat de Călăraşi
Please enter banners and links.
Specialiştii spun că, întotdeauna, în vremuri de criză prosperă hoţii. Studiile arată fără greş că atunci când se anticipează lipsa hranei, primele vizate de sustrageri sunt bunurile alimentare. Invariabil, îndată ce se răspândeşte zvonul că urmează o criză alimentară, se scumpesc produsele agricole. Cei care fac avere, făcând speculă cu bucatele, sunt tocmai hoţii, care şi-au asigurat stocuri din vreme.
Îngheţul prelungit şi seceta ce a urmat în anul 2012 au afectat sever şi culturile agricole din Călăraşi. Aşa cum arătam mai sus, furturile de porumb şi floarea soarelui, în special, au luat proporţii. Reclamaţiile agricultorilor au început să curgă. Autorităţile au recurs la măsura de a retrimite şefii de post în comune, prin organizarea Poliţiei Rurale. Patrulările şi intensificarea prezenţei poliţieneşti în sate sunt menite să prevină şi să ancheteze infracţiunile. Conform legii, paza bunurilor proprii rămâne în sarcina proprietarilor. Multe primării au întărit serviciul de „caraulă”, ori au contractat servicii din partea firmelor de pază.
Cu toate acestea, năravurile se schimbă greu. Furtul, de voie sau de nevoie, a devenit un mod de subzistenţă pentru mulţi concetăţeni. Nu putem ignora acest fenomen. Paza strictă şi pedepsele aplicate fermitate şi corect ar trebui să corecteze această nefericită stare de lucruri. Mai grav este când, sub acest pretext, se întreprind acte cu mult mai periculoase.
Un caz concret este cel referitor la „tradiţionalele” furturi din Balta Ialomiţei. De zeci de ani, o parte dintre riveranii Borcei au deprins furtul din ceea ce era „avutul public”. În asociere cu paznicii din incinta îndiguită, nu puţini au fost hoţii din Modelu sau Roseţi care, de-a lungul anilor, şi-au umplut bărcile cu ştiuleţi. Ultima găselniţă, se zice, ar fi aceea de a se traversa Borcea, prin vaduri, direct, cu căruţele!
Adevărul este că apele braţului Borcea au scăzut simţitor. Nu atât de mult încât să permită traversarea şenalului cu atelaje, şi cu atât mai puţin cu ele pline de „pradă”! Documentarea la faţa locului relevă, însă, o situaţie cu mult mai gravă. Rampele digurilor din incintă au fost distruse de unii concesionari ai suprafeţelor agricole, pentru a face imposibilă escaladarea digurilor, cu căruţe. Intervenţia asupra lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor este, însă, apanajul strict al „Apelor Române”, autoritate în patrimoniul căreia se află digurile.
Cu atât mai grav este că în spatele aceastei flagrante ilegalităţi nu se află niciun Proces Verbal de constatare a vreunui furt. Poliţia neagă că ar fi primit sesizări, iar controalele efectuate recent, din proprie iniţiativă, nu s-au soldat cu identificarea vreunui hoţ. Prin urmare, povestea căruţaşilor-navali din Modelu rămâne, până la proba contrarie, o simplă justificare pentru efectuarea de lucrări neautorizate la diguri şi în zona lor de protecţie. Remedierea acestor acţiuni se impune, cu maximă urgenţă. Nu vrem să ne imaginăm cum ar putea interveni autospecialele pompierilor la stingerea unui eventual incendiu la culturile agricole ori silvice din zonă! Ca să nu mai vorbim despre rezistenţa digurilor la previzionata creştere a apelor, în primăvară!
O întrebare, însă, rămâne: dacă hoţii nu trec Borcea cu căruţele, cine fură din incintă?
Cornel Coman
There is no ads to display, Please add some