Vasile Iliuță ne asigură că ceasul Prefecturii va bate din nou

Please enter banners and links.

  • „ritmic și la timp!”

Decebal Mihalache

Vasile Iliuță ne-a asigurat că ceasul din Palatul Prefecturii va bate din nou după ce s-a crezut că acesta ori nu mai există, ori este total deteriorat. Acum câteva luni constructorul ce se ocupă de reabilitarea clădirii spunea că acest ceas nici măcar nu este prins pe proiect, însă Iliuță a spus că va găsi bani pentru punerea lui la punct, dacă se va putea. Fără acest ceas, care altădată se auzea de la 5 Călărași, clădirea emblematică a județului nu ar mai fi ce a fost odată. Mai mult, o clădire cu aceeași arhitectură, dar mai mică ca dimensiune, se găsește în Silistra și este bine conservată. „Inima Palatului Prefecturii bate din nou! Ritmic și la timp!”, ne asigură Vasile Iliuță.

„Clădirile care au trecut prin timp dezvoltă un suflet al lor aparte. Oamenii care au trăit, au lucrat sau au intrat, măcar o dată, în acestea, au lăsat în urma lor frânturi de emoții, de amintiri, de clipe irepetabile.

Așa este și Palatul Prefecturii, simbol al orașului și al județului. Și așa este și povestea ceasului care măsura timpul din turnul central al acestui monument istoric remarcabil. Ne apropiem, cu pași repezi, de finalizarea lucrărilor de reabilitare ale Palatului. Așa am remarcat că…lipsea ceasul! Aflu că mecanismul este în podul Prefecturii, pus la păstrare. Deschid un canal de comunicare cu prefectul actual. Stupoare! Nu vrea, sub nici o formă, să predea mecanismul. Nu permite nici măcar să îi facem poze, să vedem dacă este complet și dacă ar putea fi reparat. Trei luni de zile a tergiversat procesul de predare al mecanismului. Cum s-ar zice, deși era vorba de ceasul Prefecturii, prefectul trăgea de timp! Între timp, am aflat că mecanismul vechi de peste 100 de ani era complet și putea fi reparat.

Sunt câteva persoane pe care vreau să le menționez, oameni care au crezut în această operațiune de reparație istorică și care s-au implicat pentru a aduce ceasul la locului lui firesc: Dana Mihai, pentru mobilizarea de care a dat dovadă și presiunea argumentată pe care a aplicat-o asupra prefectului, Florin Rădulescu, cel care s-a implicat de la început, atât pentru păstrarea intactă a mecanismului, dar și instalarea lui actuală, Temistius-George Tiliță, care a găsit un ceasornicar specializat în ceasuri-turn și l-a convins să vină la Călărași și pe Ernestiu Alexandru Szekely , ceasornicarul care a stat în căldura, de peste 50 grade, din turnul Palatului Prefecturii și care, prin vasta sa expertiză, a reușit să repare acest mecanism și să îl readucă în starea lui inițială de funcționare.

Iată cum, prin înțelegerea responsabilității enorme pe care o avem față de cetățenii acestui județ și prin respectarea angajamentului față de aceștia, putem spune, astăzi, că inima Palatului Prefecturii bate din nou! Ritmic și la timp!”- Vasile Iliuță.

 


There is no ads to display, Please add some

About The Author