Vasile Iliuță : “ E momentul să separăm lucrurile. Nu o să poată cumpăra ei atâtea voturi câte vom avea noi ”

Iliuta 600x800 S1-01

Vasile Iliuță, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre campania electorală, doleanțele oamenilor, dar și despre cum dorește să atragă investitori în județ.

 

Decebal Mihalache: Domnule Iliuță, deja campania electorală este începută. V-ați întâlnit cu mulți oameni. Cum văd aceștia mersul lucrurilor și cum îl  vedeți și dumneavoastră?

Vasile Iliuță: Cred că atâta mobilizare și empatie întâlnite în toate organizațiile la care ne-am deplasat, nu am văzut pe nicăieri. Am fost în Modelu, Dichiseni, Unirea, Borcea, Ștefan cel Mare, Dragalina, Ulmeni, Spanțov, Chiselet. Urmează să mergem și în celelalte localități ale județului. Ne-am propus ca în săptămâna aceasta să facem o evaluare a precampaniei electorale, să vedem ce a fost bine în precampanie și ce trebuie să facem în campania electorală, bazându-ne pe dorințele preluate de la cetățeni. Vom îmbunătăți oferta electorală pe care noi o propunem cetățenilor din localitățile în care suntem prezenți zi de zi, unde le prezentăm candidații și mergem să facem campanie împreună.

Decebal Mihalache: Ce își doresc oamenii, efectiv?

Vasile Iliuță: Oamenii își doresc, în primul rând, să se respecte legea. E vorba despre legea pensiei și legea alocațiilor. În mediul rural, putem să spunem că procentul de îmbătrânire este destul de accentuat. Dacă analizăm coeficientul de existență în mediul rural, cred că în prezent peste 70% din satele românești sunt cu bătrâni de peste 60 de ani. Lucrurile acestea trebuie să ne îngrijoreze și să ne dea de gândit. De ce nu am putut să facem bine satului românesc? De ce evităm să le dăm acel procent de 40% la pensie? Aceste lucruri sunt destul de neplăcute pentru oamenii care ne primesc și vrem să le spunem un singur lucru: partidul nostru le va oferi un trai mai bun, decent și o prosperitate acestor vârstnici care așteaptă să le crească pensia. Mulți dintre ei trăiesc din pensie socială. Pensia socială, crescând cu 40%, le va oferi un venit care le va asigura existența și o grijă mai mică la tot ce înseamnă existența lor în mediul rural.

Decebal Mihalache: Acum câteva zile a apărut, la nivel național, un studiu conform căruia județul Călărași se află pe locul 37 din 43 în ceea ce privește salariul net, numărul de pensionari la un salariat și șomajul . Deci, suntem la polul sărăciei. Ce trebuie făcut în sensul acesta?

Vasile Iliuță: Acest lucru se datorează și guvernărilor unor oameni care au dorit să fie aleși pe niște funcții. Județele vecine și-au ales oameni gospodari, cu viziune, care au văzut că trebuie să dezvolte județul lor și de ce să nu o spunem, și municipalitățile, unde există zone economice de interes pentru ce înseamnă dezvoltarea județelor. Noi nu am avut parte de așa ceva. Avem o administrație liberală de opt ani de zile, care zice că face, că va semna, și toate lucrurile acestea ne duc într-o zonă de așteptare. Cât să mai așteptăm? Așteptăm ca să te îmbogățești tu, cu familia ta și nepoții tăi? Noi te alegem ca să îți poți lua salariul de la primărie? Nu. Trebuie să ne dăm seama că acești oameni au sărăcit județul, l-au adus în pragul de a fi astăzi pe locul 37 în acest top. Trebuie să vedem de ce au semănat sărăcia și umilința. Au semănat-o pentru un interes, acela de a fi votați ei prin cumpărarea voturilor când vor să se instaleze pe funcții. Hai să oprim aceste hoții de voturi, hai să nu se mai cumpere voturile. Autoritățile statului să își facă datoria și să îi stopeze în a se cocoța, din nou, pe scaune alese, cumpărănd voturile cetățenilor. E momentul să separăm lucrurile. Nu o să poată cumpăra ei atâtea voturi, câte vom avea noi, cei de la PSD.  Oamenii ne vor vota pe noi și suntem siguri că vom veni cu o viziune și cu o dezvoltare a județului Călărași, astfel încât să aducem fonduri europene cât mai multe, ca să putem crea locuri de muncă și să scoatem județul Călărași din această sărăcie. Asta vom face ca să nu ne mai clasăm pe locurile codașe într-o țară foarte bogată și într-un județ cu lacuri, cu ape, cu Dunărea care traversează județul Călărași.

Decebal Mihalache: Cum puteți aduce investitori în județ?

Vasile Iliuță: Putem aduce investitori în momentul dispariției liberalilor de la conducerea municipiului Călărași. Ei, pentru tot ce vrea fiecare să construiască în Călărași, fac PUZ-uri.  Păi cum să faci un PUZ, când tu trebuie să lași libertatea de a construi? Tu, primar de 8 ani, ești incapabil să înțelegi că pui frână dezvoltării Călărașiului? Toată lumea vine și zice: “ca să încep o afacere în Călărași, îmi trebuie doi ani de zile minimum să îmi scoată hârtiile”. De ce să vină în Călărași, când primarul l-a făcut nedorit de investitori? Mai bine pleacă în alt județ sau în altă parte. El nu a corectat ceea ce a găsit greșit. Dacă el consideră că era capabil, trebuia să vadă lucrurile astea. De ce gonim noi economicul? Spre exemplu, Dedeman. Ei l-au chinuit doi ani de zile să îi dea autorizație, din cauză că nu a făcut documentele cu ei și cu găștile lor. Trebuie opriți! Acest mod de abordare este unul păgubos pentru ce înseamnă dezvoltarea acestui județ și liberalii sunt vinovați de această sărăcie.

Decebal Mihalache: La nivelul municipiului reședință de județ, cum vedeți lucrurile? Mai ales că faceți echipă cu Marius Dulce.

Vasile Iliuță: Așa este, sunt în echipă cu Marius Dulce. Primul lucru pe care îl vom face este să stabilim zonele economice de dezvoltare viitoare ale județului Călărași. Zonele de dezvoltare viitoare sunt clare. Este vorba despre un parc tehnologic pe care Consiliul Județean să îl înființeze pe fonduri europene, pe pilonul 2021-2027, iar municipalitatea să definească zonele economice, să le pună în posibilitate de a se dezvolta, fără să mai facă PUZ-uri, fără să mai ceară o mie de autorizații și să reducă taxele și impozitele, pentru a face orașul atractiv. Călărașiul, dacă nu se vor reduce taxele și impozitele, nu o să fie atractiv. La momentul actual, referitor la taxe, mai mult de trei sferturi din Călărași se află în zona A. De ce în zona A? Pentru ca administrația să fie neperformantă, să încaseze de la populație taxe de cinci ori mai scumpe, iar ea să trăiască cu  un aparat propriu, pe care să îl susțină din taxe și impozite.

Decebal Mihalache: La nivelul Consiliului Județean, cum mai vedeți lucruile? Pare că stagnează, acum nu se mai întâmplă nimic.

Vasile Iliuță: La Consiliul Județean, Barbu și-a luat titulatura de președinte, nefiind ales de nimeni, nefiind votat de nimeni și încearcă să facă atâtea răutăți. Eu i-am spus că e în zona penală cu foarte multe decizii pe care le-a luat. Nu are dreptul să modifice, să schimbe aproape toți directorii pe care i-a găsit. El trebuia să aibă răbdare. În  2 luni de zile, lucrurile veneau firesc. Dacă era câștigător, avea acest drept, pentru că legea îl îndreptățea. El a făcut atâtea greșeli cărora eu le voi face o evaluare și la momentul potrivit, pentru tot ce a încălcat din punct de vedere legislativ, îi voi face plângere penală. Să considere și el că a venit timpul să respecte legea, nu să o încalce. România normală a liberalilor e o Românie anormală pentru ei. E România găștii Filipescu-Drăgulin-Barbu.

Decebal Mihalache: Am înțeles că vreți să convocați o ședință de consiliu.

Vasile Iliuță: Da, așa este. Vom convoca o ședință. Am fost sesizat de Gheorghe Drăgănică, directorul DGASPC, că nu sunt salarii pentru angajați. Pentru asta convocăm o ședință cu  o treime din consilieri, că așa prevede Legea 215, că o parte din ea mai funcționează până la alegerile din 2020. Am convocat consilierii județeni ai PSD să ne prezentăm la secretarul județului și să convocăm ședința, pentru a stabili prioritățile pe care le are Consiliul Județean. Una din priorități este să asigurăm salariile angajaților DGASPC Călărași. Vom sta de vorbă cu directoarea economică, doamna Mureșan, și vom vedea care sunt posibilitățile să luăm din alte capitole bugetare, să putem constitui suma pentru a asigura salariile DGASPC.

Decebal Mihalache: Per total, cum vedeți că se mișcă lucrurile în această campanie electorală?

Vasile Iliuță: Această campanie electorală se mișcă foarte bine pentru PSD. Liberalii, după cum știți, sunt cei care întotdeauna au fost câștigători, dar cred că acum e singura competiție reală care se întâmplă cu ei. Ei aveau blaturile lor și întotdeauna defilau în tot ce făceau. Cred că la momentul acesta, prin tot ce facem noi ca partid și cu ajutorul ofertei electorale pe care am evidențiat-o în fiecare localitate, PNL nu mai are nicio șansă de a prelua administrația municipală și pe cea județeană. Vor pierde foarte multe administrații din județul Călărași.

La comanda PSD – filiala Călărași

CUI MF : 21200019

Realizat de Express Euro Press SRL

 

 


There is no ads to display, Please add some