Valea Argovei – Primăria luptă cu problemele şcolii, încasarea impozitelor şi îmbunătăţirea relaţiei cu cetăţenii

Please enter banners and links.

– interviu cu primarul comunei, Costel Boitan

– Care sunt priorităţile dvs pentru localitatea Valea Argovei până la sfârşitul acestui an?
– Astăzi a fost deschiderea anului şcolar şi mi-am dat seama că stăm foarte prost la capitolul încălzire. Nu avem bani pentru combustibil, pentru lemne de foc. Am reuşit noi să reparăm sobele, pentru că noi avem încălzire cu sobe. N-am bani de lemne. Sper din tot sufletul să găsesc surse şi să ne descurcăm.
– Despre ce sumă ar fi vorba?
– Am făcut nişte calcule … în jur de vreo 700 de milioane de lei vechi şi sperăm să facem rost şi să încălzim copiii, să nu îi lăsăm să moară de frig în această iarnă.
– Despre câţi copii este vorba?
– Avem în jur de 200 de copii la şcoli. Stăm destul de rău şi la retuşarea ferestrelor. Nu ştiu acum dacă e corect să punem ferestre PVC care se spune că nu sunt recomandabile. Intenţionez prin sponsorizări să montăm ferestrele din PVC până la lăsarea frigului. – La un moment dat, una dintre şcoli avea ceva probleme şi la acoperiş.
– Şcoala din Siliştea are probleme la acoperiş. La ambele corpuri de şcoală din satul Valea Argovei au fost reparate acoperişurile. La Valea Argovei nu funcţionăm decât cu un singur corp de şcoală, pentru că cealaltă este în reparaţie, cu un proiect care s-a derulat prin inspectoratul judeţean. Proiectul este cam de 13 miliarde vechi. S-au cheltuit până acum aproximativ 5 miliarde. De ceilalţi bani nu mai zice nimeni când şi cum ni se dau. S-a făcut centrală pentru încălzire, s-a reparat acoperişul, s-au montat ferestre PVC, fără să pună şi uşile. S-a montat un gard nou. Noi nu avem fonduri ca să definitivăm şi să punem uşi, să reparăm tencuielile şi exterioare şi interioare, tavane, podele…
– Pentru începutul acestui an şcolar aţi făcut vreo investiţie majoră în şcoli?
– Am făcut o simplă igienizare. Am reparat toate sobele, le-am dat jos şi le-am reparat din nou, am vopsit şi văruit pereţii, şi cam atât.
– Vremuri de criză…
– Vremuri de criză, adevărat. Cum ziceam mai devreme, sper din tot sufletul să trecem mai uşor peste vremurile astea grele şi cu ajutorul unor sponsori să reuşim să facem…Spre ghinionul nostru se ştie foarte bine că la noi e o zonă agricolă. Anul acesta a fost şi secetă şi aproape că nu îndrăznesc să mă duc pe la şefii de societăţi să îi rog să ne facă nişte donaţii. Sper să găsim înţelegere la ei, am mai găsit şi în anii anteriori.

Se lucrează la îmbunătăţirea relaţiei cetăţean-administraţie

– Alte probleme mai aveţi?
– Am promis oamenilor în campania electorală că o să eficientizez serviciile către populaţie. Mă refer la modul de a-i servi pe oameni atunci când au nevoie de o hârtie, de un sfat.
– Vă refereaţi, de fapt, la relaţia cetăţean – administraţie.
– Asta am vrut să zic de fapt, relaţia cetăţean-administraţie. După cum ştiţi, am fost viceprimar aici şi erau unele lucruri care nu îmi conveneau. N-aveam însă posibilitatea să iau măsuri.
– Dar acum, de când sunteţi primar, aţi modificat ceva?
– Da. Am adus, după cum aţi văzut, un secretar. Postul nostru a fost vacant, iar actualul secretar a fost adus prin transfer de la Dor Mărunt cu acceptul lui. Am discutat cu el, ştiam că e un băiat capabil şi ştiam de fapt că dacă e şi tânăr poate să şi înveţe.
– Oamenii ce spun? Vin să îi ceară părerea pentru anumite situaţii?
– Vin, sigur că da. Vin la el, la mine.
-Vă înţelegeţi bine cu colectivul?
– În mod normal, ei ar trebui să se înţeleagă cu mine. Eu decât să le spun ce au de făcut. Am o problemă totuşi. Unii s-au implicat politic în campania electorală. Nici măcar nu este interzis, dar că au făcut-o oamenii în afara serviciului… s-au legat politic, am încercat să îi fac să priceapă că pe mine nu mă mai interesează ce au făcut ei în campanie. O să încerc să îi fac să aibă încredere în mine, pentru că din câte observ, parcă au tendinţa să nu mă creadă că eu o să îi las în pace dacă îşi văd de treburile lor. Există o anumită tensiune între o parte a personalului şi cealaltă parte. Unii au fost cu mine, alţii cu fostul primar. Şi între ei se bănuiesc de lipsă de corectitudine. Cred că o să reuşesc să îi ţin în frâu până la urmă. Nu vreau să scap de vreunul de aici, pentru că eu ştiu foarte bine ce capacitate au ei.
– Fiecare îşi are rolul şi locul lui.
– Avem aici oameni de 20 de ani. Asta nu înseamnă că dacă nu îşi face treaba va merge cu mine în continuare.

„Stăm destul de prost cu încasările!”

– Pentru că tot a venit vorba de angajaţii primăriei, până la sfârşitul anului aveţi fondurile necesare pentru a le asigura salariile?
– Da, avem fonduri pentru salarii.
– Şi pentru a asigura utilităţile?
– Şi pentru utilităţi.Nu stăm tocmai rău.
– Aveţi multe datorii?
– Avem ceva datorii. Am înţeles totuşi că unii stau mai rău decât mine, aşa că încerc să nu mă plâng pe tema asta.
– Cum staţi cu încasarea impozitelor şi taxelor având în vedere că vine sfârşitul de an?Cam cât la sută aţi încasat anul acesta?
– Stăm destul de prost cu încasările. Avem în jur de 50%. În luna a noua este extraordinar de puţin comparativ cu alţi ani. În alţi ani, pe vremea asta, aveam deja 80%. Am făcut însă echipă cu casierul şi încă doi funcţionari, care în timpul salariilor şi când se iau pensiile de la stat, le dau drumul în teritoriu ca să încaseze. Luna trecută am avut plăcuta surpriză să constat că am încasat într-o singură lună cât am încasat în trei luni.
– Aţi început să urmăriţi când se dau pensiile…
– Sigur că da. Colaborăm cu poşta.
– Cam cât la sută din populaţie este pensionară?
– Sunt pensionari cam 80%. Restul sunt şomeri şi cei care nu au venituri. Sunt mulţi care nu au venituri. E destul de complicat cu colectarea impozitelor.
– Deci veţi avea un sfârşit de an mai trist. Pentru anul viitor ce planuri aveţi?
– Sper din tot sufletul ca anul viitor să îl demarăm mai bine. Mai ales că scăpăm de stresul acesta al alegerilor din toamnă. Vedem cine e la guvernare. Într-un fel eu sunt încrezător şi cred că la anul o să avem succese.
– Pentru locuitorii comunei Valea Argovei credeţi că este important cine este la guvernare?Cu toţii sunt plătitori de impozite şi de taxe.
– Dacă am trăi într-o lume normală, nu ar trebui să conteze cine este la guvernare, că noi suntem cu toţii plătitori de impozite şi taxe.

Reorganizarea administrativă, bine venită !

– Se vorbeşte acum de o reorganizare. Aţi fi de acord cu unirea mai multor localităţi, pe o singură primărie?
– Părerea mea este că de aceea şi mergem la nivel local atât de prost, pentru că avem nişte comunităţi foarte mici. Ştiţi ce populaţie aveam noi până în 1983? 6000 de locuitori şi acum suntem comună de 2400 de locuitori. Părerea mea este că trebuie să ne unim. Noi avem legea imperativă, la nivel local trebuie să avem poliţie locală. Ei bine, eu nu pot să angajez 5 poliţişti locali care să îmi asigure liniştea şi ordinea localităţii, datorită lipsei de fonduri. N-am cum să adun banii de la 2400 de oameni ca să plătesc 5 poliţişti locali. Reorganizarea asta ar fi bună.
– Banii pe care îi colectaţi din impozite şi taxe locale vă ajung pentru funcţionarea primăriei?
– Nu, nu îmi ajung. Ştiţi că de la 1 septembrie s-a revenit la vechea organizare a poliţiei, iar eu mă bucur enorm pentru treaba asta, pentru că cei care se ocupă cu micile furtişaguri în localităţile astea mici ştiau foarte bine că e foarte greu să facă faţă unui poliţist la comun. Şi ne-a crescut starea de infracţionalitate foarte mult. Şi mă bucur că avem iar trei poliţişti. Am înţeles că din decembrie o să avem patru şi sper din tot sufletul să scadă starea de infracţionalitate.


There is no ads to display, Please add some

About The Author