Tensiuni în USL la alegerea vicepreşedinţilor şi viceprimarilor

Please enter banners and links.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe certificatele de aleşi, că jocurile politice pentru împărţirea funcţiilor şi discuţiile au început să macine USL. Primele semne de întrebare au apărut după constituirea Consiliului Local Călăraşi când pe ordinea de zi se afla şi un proiect de hotărâre privind alegerea viceprimarilor, lucru care nu s-a mai întâmplat. Motivul oficial a fost că s-a întârziat prea mult investirea noului primar, era cald şi drept urmare alegerea viceprimarilor se va face într-o şedinţă ulterioară ce ar urma să aibă loc vineri. Ulterior, informaţiile au început să circule. Neoficial, Filipescu i-ar fi spus lui Drăgulin să scoată de pe ordinea de zi acest punct, deranjat de atitudinea conservatorilor care s-au plâns la Voiculescu că la Călăraşi nu se doreşte respectarea protocolului. Aşa se face că alegerea viceprimarilor de la municipiu a fost amânată din cauza unor neînţelegeri în cadrul USL. Lucrurile sunt oarecum legate şi de alegerea vicepreşedinţilor de la Consiliul Judeţean Călăraşi care nu s-a constituit încă. Buba, de fapt, de aici a plecat. Georgescu vrea vicepreşedinte, iar Filipescu nu poate să-l pună pe Dinulescu căruia i-a promis funcţia la venirea în PNL.

Protocoalele USL şi ACD sunt clare !

Să începem cu protocoalele semnate la nivel naţional în cadrul USL, dar şi al ACD. Ambele protocoale prevăd că în cazul în care funcţia de preşedinte sau de primar este obţinută de unul dintre partide, celelalte au asigurate funcţiile de viceprimar sau viepreşedinte. În traducere liberă ar însemna aşa: Filipescu a obţinut funcţia de preşedinte de consiliu judeţean, în mod automat, potrivit protocolului, funcţiile de vicepreşedinţi ar trebui să revină PSD şi ACD. În ceea ce priveşte ACD, şi protocolul lor prevede acelaşi lucru, dacă PNL obţine prima funcţie, PC o ia pe a doua. Adică, una din funcţiile de vicepreşedinţi ar trebui să revină PC. La fel ar trebui să se întâmple şi la primăria Călăraşi.

„Şi luna vrea să fie în centrul universului….” spune Filipescu, referindu-se la PC

Încă din timpul campaniei electorale, candidatul USL, acum primarul Daniel Ştefan Drăgulin, a anunţat în repetate rânduri că cei doi viceprimari ai săi vor fi Virgil Dumbravă de la PC şi Dulce Marius de la PSD. Acest lucru îl spune şi acum după constituirea consiliului local, însă declaraţiile lui Răducu Filipescu, preşedintele PNL şi al consiliului judeţean, nu vin să confirme această ipoteză. Nu mai departe de săptămâna trecută, imediat după alegerile locale, Filipescu declara cu privire la promisiunile de funcţii făcute PC că „ Şi luna vrea să fie în centrul universului, dar nu este…”. Mai mult, dacă Drăgulin a anunţat public cine îi vor fi viceprimarii, nu acelaşi lucru l-a făcut Filipescu. O singură dată a declarat public, la semnarea protocolului USL, respectiv ACD, că vicepreşedinţi vor fi Bogdan Georgescu (PC) şi Ştefan Ion (PSD). După acest moment s-a aşternut tăcerea. Ştefan Ion a trebuit să anunţe singur că va fi vicepreşedinte din partea PSD la întâlnirea cu ministrul Helvig.

PSD a solicitat ACD propunere scrisă şi îl susţine pe Georgescu !

Jocurile se fac în spatele uşilor închise. Deocamdată nu se ştie când va fi şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Călăraşi. Unii spun că vineri, alţii că luni. Totul se leagă de această şedinţă.
Bogdan Georgescu, preşedintele PC, spune că va candida pentru funcţia de vicepreşedinte al consiliului judeţean şi speră ca partenerii de alianţă să respecte protocoalele încheiate, atât în cadrul USL, cât şi în cel al ACD. Acesta a mai precizat că până acum reprezentanţii PC nu au fost chemaţi la nicio negociere, drept pentru care nu crede că vor fi probleme. În ceea ce priveşte poziţia PSD, şi aici lucrurile converg spre respectarea protocoalelor. Secretarul general al PSD, Virgil Diaconu, este mai tranşant şi spune că PSD va susţine la funcţia de vicepreşedinte al consiliului judeţean pe Bogdan Georgescu de la PC pentru ca întreg USL-ul să fie reprezentat în conducerea instituţiei. Diaconu mai spune că şase plus şase fac 12, indiferent de unde vin voturile, referindu-se la alegerea viceprimarului municipiului Călăraşi. La rândul său, preşedintele PSD, Ştefan Ion, a precizat că a cerut ACD să vină cu propunere scrisă prin care să susţină un singur candidat pentru funcţia de vicepreşedinte. Asta înseamnă că pe respectiva propunere vor trebui să existe două semnături: una a preşedintelui PNL (Răducu Filipescu), cealaltă a preşedintelui PC ( Bogdan Georgescu). Aşa că ….zarurile nu sunt încă aruncate.

Vom vedea cum se termină telenovela din USL când va avea loc şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Călăraşi şi alegerea vicepreşedinţilor. Având în vedere că sunt probleme, e posibil ca până atunci să nu se aleagă viceprimarii la municipiul Călăraşi, aşa cum s-a întâmplat şi la Lehliu- Gară, urmând să aibă loc după constituirea consiliului judeţean. Acum, fiecare partid încearcă să câştige noi teritorii prin alegerea viceprimarilor, iar lupta este ascuţită în cadrul USL. 


There is no ads to display, Please add some

About The Author