Strângem semnături pentru o lege care duce la apropierea decisivă a Basarabiei de România.

Please enter banners and links.

Intelectualii și tinerii vor Unirea cu Basarabia


Unirea ne va aduce bunăstare pe termen lung. Solidaritatea națională nu se bazează pe aspectul financiar.

1. Nu a fost ratată deoarece veneam din comunism și nu eram bine informați; ACUM E MOMENTUL UNIRII. 

Este nerealist să afirmi că ceea ce nu s-a realizat în 1991 nu se va mai putea realiza niciodată. De fapt, este foarte clar că o Unire proclamată atunci s-ar fi lovit de o rezistenţă virulentă din partea Rusiei şi că, în condiţiile de izolare în care se află România după „mineriadele” din 1990-1991, nu ar fi venit de nicăieri un sprijin extern care să echilibreze situaţia. Realitatea este că în 1990 nu se putea face Unirea. Asta nu deoarece nu ar fi dorit românii, deşi nici societatea nu era pe deplin pregătită pentru un astfel de demers, după 50 de ani de manipulare antiunionistă. Nu mai punem aici la socoteală şi faptul că după jumătate de secol de condamnare la comunism, în condiţiile în care, într-o primă fază, noua putere s-a recrutat din oameni ai fostului regim, învăţaţi să fie egoişti şi obedienţi, nu era de aşteptat ca aceştia să acţioneze în vreun fel. Iată că totuşi, cu bunele şi cu relele lui, statul român actual este unul de factură democratică şi capitalistă. Unde a dus acest lucru? Practic, în 20 de ani toată propaganda a fost anulată iar peste 87% dintre români îşi doresc Unirea cu Republica Moldova, procent similar cu cel al germanilor în 1989. Libertatea de a gândi îţi oferă şi libertatea de a acţiona.

2. Imposibil, noi suntem 25 de milioane, ei 8 milioane.

Această idee este o invenție a propagandei anti-românești. Transilvania s-a unit pentru totdeauna cu țara în 1918 și este populată majoritar de români, la fel ca şi Basarabia, iar orice provocare din partea Ungariei nu are nicio bază.

3. NU este așa cum vorbește lumea. Tu (interlocutorul) ai fost în Chișinău? Acolo oamenii trăiesc destul de bine. Multi muncesc, ca și români, în Vest sau în Est. 

Rep. Moldova dispune de importante resurse naturale. Printre acestea putem menţiona resurse de tip agricol, viticol, eolian, hidrologic şi nu în ultimul rând factorul uman. Unirea cu Basarabia aproape va dubla terenul bun pentru agricultură al României.

4. Intelectualii și tinerii vor Unirea și au ieșit mereu foarte mulți în stradă pentru asta.

În 1918, Basarabia a fost prima regiune istorică care s-a unit cu Vechiul Regat. Profitând de un moment favorabil, elitele româneşti din Basarabia au reuşit să îndeplinească idealul unităţii naţionale. Şi astăzi elita intelectuală a Basarabiei este unionistă, aşteptând o nouă conjunctură favorabilă. În ultimii ani, la Chişinău au avut loc numeroase marşuri unioniste la care au luat parte mii de oameni şi la care s-au solidarizat academicieni, scriitori, istorici, jurnalişti sau analişti politici. Spiritul unionist este viu în Basarabia, iar la momentul oportun românii basarabeni îşi vor lua soarta în propriile mâini şi vor aduce Republica Moldova  acasă.

5. Unirea ne va aduce bunăstare pe termen lung. Solidaritatea națională nu se bazează pe aspectul financiar.

Decalajul economic dintre Rep. Moldova şi România nu este atât de mare pe cât poate părea la prima vedere. Dacă pe termen scurt Reunirea celor două state româneşti ar putea cauza costuri suplimentare pe care România va trebui să le acopere, pe termen mediu şi lung beneficiile pentru ambele părţi sunt mult mai mari. Exemplul Germaniei este concludent: integrarea economică a landurilor din est a fost o provocare în anii 90, dar a reprezentat condiţia necesară pentru ca Germania să îşi recâştige întâietatea economică în Europa, consolidată de o pondere demografică care acum depăşeşte cu mult principalele concurente ale fostei RFG (Franţa, Anglia, Italia). În mod similar, ca urmare a reunificării cu Rep. Moldova, România ar fi mai puternică, iar poziţiile sale economice şi politice ar fi consolidate în Europa.

6.Rușii au propriile probleme (rata ridicată a mortalităţii, rata scăzută a natalităţii, a speranţei de viaţă, şomaj, consum de alcool, a sinuciderilor la adolescenţi) și nu îi afectează dacă Basarabia se unește cu România. În plus, Republica Moldova nu are graniță directă cu Rusia şi calitatea României de membră a NATO îi asigură protecţie în cazul unei agresiuni. În plus, o naţiune demnă este aceea suficient de puternică încât să poarte de grijă tuturor fiilor săi. Noi trebuie să vrem!

7. Generații întregi de basarabeni au cerut întodeauna, în mod constant, Unirea cu Țara. 

Exemplu. Podurile de flori și Revoluția din aprilie 2009. 

Toţi românii trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi, inclusiv de libertatea de circulaţie. Este nefiresc ca noua cortină de fier să se instaleze pe Prut, despărţind românii de români. Dacă nu ne-am fi dorit să circulăm liber în UE, atunci nu am fi ridicat această problemă şi nu am fi avut acest drept. Ei bine, toţi românii trebuie să aibă posibilitatea să se bucure de acest drept.

8. Dar ce sunt moldovenii de la Iasi, Suceava, Botoşani? Aceştia sunt români, în aceeaşi măsură în care şi moldovenii din Chişinău, Cahul şi Bălţi sunt români, în acelaşi fel în care şi oltenii sunt români, ardelenii sunt români şi aşa mai departe.

9. Schimbarile întotdeauna sunt făcute de oameni. 116 parlamentari și-au arătat susținerea față de lege dar solidaritatea și dorința de Unire trebuie să vină din rândul poporului. Oamenii au puterea, doar dacă întreprind ceva. Noi facem ceva pentru a ne împlini visul, ajutați și voi prin semnătură.


Lasă un răspuns