Ştefan Dumitrache şi Silviu Ioan Soare, doi artişti călărăşeni la „Atitudini contemporane”

Please enter banners and links.

silviu_ioan_soare stefan_dumitracheProiectul lui Dan Tudor Truică „Atitudini contemporane” a poposit şi anul acesta la Călăraşi. Desfăşurat sub auspiciile Muzeului Dunării de Jos, evenimentul a reunit aproximativ 40 de artişti reprezentând direcţii artistice diferite. De la figurativ şi figurativul interpretat până la tendinţele abstracte şi expresioniste, de la rigurozitatea desenului academic până la o mai liberă interpretare a tuşelor cromatice, lucrările de pictură, sculptură, tapiserie şi ceramică sculpturală au format o friză reprezentativă pentru ceea ce înseamnă sensibilitate şi experienţă în zona creaţiei plastice.

Ştefan Dumitrache este licenţiat al Facultăţii de Ceramică Sticlă Metal, specializarea ceramică din cadrul UNARTE Bucureşti, actualmente masterand în anul al II-lea la acelaşi profil. Născut la Lehliu şi absolvent al prestigiosului Liceu de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din capitală, acesta a expus la Călăraşi două compoziţii de plastică mică care denotă preocupările sale atât în zona modernismului, dar şi în direcţia unui abstracţionism care repune în discuţie posibilităţile de expresivizare permise de materialul ceramic. Lucrarea „Personaj” este o evocare stilizată a unui bust de copil în atitudine de supliciu. Având capul înclinat spre umărul drept şi desprins parcă din forma monolitică a materiei, acesta ne dă impresia că datele figurii sunt generalizate, pe artist neinteresându-l amănuntele faciale, ci starea sufletească a modelului său.

Cealaltă „Compoziţie”, un monolit perforat pe alocuri expresivizând astfel la maximum alternanaţa dintre plin şi gol, a fost realizată în aceeaşi argilă comună care evidenţiază foarte plastic jocul dintre planurile care rezultă din rotunjimi şi din modelajul care lasă la vedere urma degetelor ce ritmează suprafaţa materialului.

La sfârşitul anului trecut, Ştefan Dumitrache a mai fost prezent în cadrul „Salonului Anual de Arte Călăraşi 2013” cu lucrarea de licenţă realizată în gresie de granulaţie mare, realizată în tehnica ridicării la mână, glazurată şi arsă până la vitrificare. În cadrul aceleiaşi manifestări a prezentat şi un ansamblu de cinci piese din porţelan executat prin modelare şi turnare în şticluri. Fiecare piesă a fost interpretată din punct de vedere stilistic în cadrul aceleaşi viziuni abstracte, această compoziţie atrăgând atenţia prin albastrul de cobalt care conferă nobleţe şi preţiozitate volumelor.

Celălalt expozant călărăşean, artistul Silviu Ioan Soare îşi finalizează anul acesta masteratul la Facultatea de Sculptură a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, după ce a obţinut specializarea în ceramică la aceeaşi prestigioasă instituţie de învăţământ artistic. Publicul călărăşean îi cunoaşte mai ales activitatea de pictor, dar în ultimii ani acesta s-a dedicat ceramicii sculpturale. La expoziţia „Atitudini contemporane” a prezentat lucrările „Pădurar”, „Înţelept”, „Adam”, „Totem”. Ultima compoziţie enumerată este parte componentă a proiectului de masterat „Totemul -între asamblaj şi instalaţie” şi a fost realizată în gresie, ardere pit firing. Forma masivă, griurile delicate care au rezultat în mod natural din tipul de tehnică abordat fac acest fragment plastic asemănător structurilor naturale. Reliefurile constituite în volume care apar pe suprafaţa compoziţiei sunt dispuse asimetric şi au grosimi diferite conferindu-i formei un plus de plasticitate şi vigoare.

„Adam” realizat prin acelaşi procedeu pit firing, este o lucrare elansată pe verticală, efilarea punând în evidenţă posibilităţile materialului ceramic de a fi transformat de experienţa artistului în structuri extrem de graţioase. Personajul biblic este evocat în dimensiunea sa simbolică în ideea de stâlp şi de element primordial.

„Pădurar” şi „Înţelept” au făcut parte din expoziţia aceluiaşi proiect desfăşurată cu puţin timp în urmă la Galeria Uniunii Artiştilor Plastici din Ploieşti.

Ştefan Dumitrache şi Silviu Ioan Soare sunt doi artişti de forţă care conduc prelucrarea argilei şi gresiei în zona sculpturii, aşa cum a lăsat-o moştenire întemeietorul ceramicii moderne româneşti, Costel Badea.

Ana Amelia Dincă

critic de artă


There is no ads to display, Please add some

About The Author