Please enter banners and links.

– spune Vasile Iliuţă, preşedinte al Consorţiului de Extensie şi Dezvoltare Rurală Vâlcelele

Seceta a ucis anul acesta orice speranţă a agricultorului român. Se uită pe cer, se uită în lan şi vede că n-a mai rămas absolut nimic. Dumnezeu a fost neîndurător anul acesta şi strop de ploaie nu a căzut din cer. Fermierii călărăşeni poate că sunt cei mai afectaţi dintre agricultori, fiind într-o zonă preponderent agrară.
Vasile Iliuţă, preşedinte al Consorţiului de Extensie şi Dezvoltare Rurală Vâlcelele, spune că seceta de anul acesta a afectat mai mult de 50% din producţie şi că de când face agricultură aşa ceva nu a mai văzut. De fapt, niciun agricultor nu-şi aduce aminte să fi cules vreodată porumbul în toiul verii, în luna august. La porumb, anul acesta s-au obţinut producţii de 3000-3500 de kg la hectar, în vreme ce în alţi ani producţia era de 10.000 de kg la hectar.

Zootehnia riscă falimentul

Vasile Iliuţă spune că în aceste condiţii, o parte din cheltuielile făcute cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor se vor compensa prin preţul pe care îl vor obţine, însă nu va fi suficient. În opinia sa, fermele vegetale vor rezista, însă sectorul zootehnic va avea probleme: „ Seceta va ucide anul acesta fermele zootehnice şi aşa destul de puţine. Ce vom face cu zootehnia care consumă puţinul care s-a obţinut în vegetal şi trebuie să-l transferăm către zootehnie unde s-a dublat preţul şi nu ştim dacă putem să mai menţinem efectivele de animale, să putem să continuăm activitatea zootehnică. Preţul cerealelor dublându-se, imaginaţi-vă că produsele nu s-au dublat şi nu se pot dubla . Sunt două variante: ori intră în faliment, ori renunţă la efectivele de animale pentru că ei astăzi continuă să hrănească animalele cu furaje scumpe şi producţia pe care o vând către piaţă, o vând la un preţ, ca şi cum ar fi preţul crealelor foarte mic. Şi atunci ei fac protecţie socială şi vor distruge exploataţia. Viitorul pentru zooehnie nu este un viitor bun. Pe vegetal cred că putem să rezistăm , putem să ne gândim la soluţii de asociere care să ne dea perspective şi să reuşim să ne menţinem”, spune Vasile Iliuţă.

Înfiinţarea culturilor la mâna băncilor

După câteva săptămâni de bâlbâieli, Guvernul a decis, în cele din urmă, să sprijine agricultorii. Nu pe cei mari, ci doar pe cei mici. Iliuţă spune că fermierii mari vor fi nevoiţi să se ajute singuri, să gândească variante cu băncile,
să gândească variante cu băncile, să îşi creeze proiecte împreună cu banca, să preia credite…
Ne gândim deja la înfiinţarea următoarelor culturi vegetale, după această secetă care a distrus absolut tot ce i-a stat în cale. Aici, Vasile Iliuţă spune că băncile vor avea, la fel, o mare importanţă. Fermierii vor lucra pământurile dacă băncile vor credita agricultura.

Sistemele de irigaţii, soluţia împotriva secetei

Şi totuşi vor trebui găsite alte soluţii pentru ca efectele secetei să nu mai fie dezastruoase. Iar aici va trebui să intervină politicul care de 20 de ani nu spune decât vorbe goale. Toate guvernele au dorit refacerea sistemului de irigaţii, însă niciunul nu a investit concret, s-au rezumat doar la a acorda fermierilor mici subvenţii pentru energie, cee ace nu a fost nici pe departe suficient. „ Nimeni nu s-a gândit cum să poată reface sistemul şi moderniza. Că nu e suficient numai să îl refacem. Trebuie să îl şi modernizăm pentru că avem costuri foarte mari, avem bombe energofage care consumă foarte mult şi trebuie să readaptăm pentru ce înseamnă costuri mici cu eficienţă maximă astăzi într-o piaţă în care totul costă şi trebuie să fim competitivi în privinţa costurilor”, încheie Vasile Iliuţă.


There is no ads to display, Please add some

About The Author