Please enter banners and links.

Temperaturile mari din această vară caniculară şi-au făcut simţită prezenţa la Călăraşi, şi nu numai, ci în întreaga Românie. Căldura mare este cu greu suportată de oameni, iar pentru a trece cu bine peste caniculă, este necesar să ţinem cont de anumite sfaturi ale medicilor. Potrivit medicului primar epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi, Camelia Truică, în perioadele în care în timpul zilei depăşesc valori de 33-35 de grade, trebuie să ne deplasăm ori la orele dimineţii, ori în timpul după-amiezei. Îmbrăcămintea adecvată vremii călduroase trebuie să fie din fibre naturale, de culori deschise, capul trebuie de asemenea acoperit, iar încălţămintea cât mai lejeră. “ Să nu uităm să ne hidratăm. Chiar dacă nu ne este sete, nu trebuie să uităm că ar trebui să bem un pahar de apă cam la o oră- o oră şi jumătate, iar pentru persoanele care desfăşoară munci agricole, cu atât mai mult este de recomandat să nu uite când se deplasează în câmp, să îşi ia rezerve suficiente de apă pentru a nu ajunge în situaţia de a consuma apă din surse necontrolate, nepotabile, să aibă o cantitate suficientă de apă la ei pe care să o pună într-un loc mai umbros.”, a precizat Camelia Truică.

Copii, se deshidratează repede

Deoarece copiii se deshidratează rapid, trebuie să aveţi foarte mare grijă de ei, iar pentru a-i hidrata trebuie să le faceţi duşuri călduţe şi dese, trebuie totodată ca micuţii să consume multe fructe, zarvaturi, apă şi ceaiuri călduţe.
Cronicii nu trebuie să îşi neglijeze tratamentul, şi totodată este necesar ca aceştia să îşi progameze activitatea pentru a nu se deplasa în zilele cu temperaturi maxime, iar în cazul în care apar manifestări clinice noi, aceştia sunt sfătuiţi să apeleze la medicul de familie. Vremea caniculară este riscantă pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în aer liber, copii, persoanele vârstnice, în special cele cronice.

Ameninţările caniculei

Ameninţările principale ale caniculei sunt deshidratarea copiilor, insolaţia care dacă nu este tratată, aceasta poate avea o evoluţie rapidă, produce manifestări asemenătoare cu cele ale meningitei, cu cefalee puternică, cu vărsături.

Iaurtul, o componentă importantă pe timp de vară

Atât pentru copii, dar şi vârstnici, este recomandată consumarea iaurtului în aceste perioade. Conform spuselor Cameliei Truică, o porţie de iaurt echivalează cu un pahar de apă şi este foarte răcoritor şi sănătos în acelaşi timp. “Poate este mai greu sa convingi o persoană să consume apă când nu îi este sete, dar iaurtul este chiar plăcut şi răcoritor, şi foarte benefic consumului în perioadele calde. Este o componentă importantă, mai ales prin aportul de calciu de care e nevoie, în special la perioadele extreme de vârstă, în perioada copilăriei şi perioada vârstnicilor.”, a mai adăugat aceasta.

Atenţie, apa nu trebuie să fie foarte rece!

În această perioadă călduroasă este recomandat ca apa să fie consumată uşor rece, nu foarte rece deoarece diferenţele foarte mari de temperatură, între temperatura organismului, şi cea a produsului consumat pot produce la nivelul mucoaselor tubului digestiv anumite modificări.

De evitat…

Pe timp de vară trebuie să evităm consumul băuturilor alcoolice, în special berea. “Teoretic oamenii se pot răcori cu berea, alcoolul după cum ştim acţionează asupra pereţilor vasculari şi pot produce vasodilataţie, modficări de hemodinamică.” , spune medicul primar epidemiolog. De altfel, trebuie să evităm alimentele ce sunt bogate în grăsimi, greu de digerat, alimentele pe bază de rentaşuri, dar şi alimentele foarte bogate în zaharuri.

Cum se protejează călărăşenii în această perioadă

Călărăşenii încearcă pe cât posibil să ţină cont de sfaturile medicilor, pentru a trece cu bine peste această perioadă extreme de călduroasă, astfel că se protejează cu pălărie, ochelari de soare, se răcoresc cu duşuri. Spre exemplu, Ene Elena poartă pălărie şi ochelari de soare pentru a se feri de razele puternice ale soarelui. “Mă răcoresc cu duşuri calde şi dese. Apa este nelipsită!”, spune aceasta. Natalia Mihai bea foarte multă apă pe timp de vară, dar şi ceaiuri călduţe, iar atunci când este pe stradă preferă să meargă în locurile umbroase. „ Dacă sunt în mişcare, port pălărie şi neapărat ochelari de soare, pentru că am probleme oculare”, spune Natalia Mihai.
Publicaţia Express de Călăraşi vă doreşte să aveţi parte de o vară cât mai plăcută şi să ţineţi cont de sfaturile medicilor!


There is no ads to display, Please add some

About The Author