Reţeta electronică, nefuncţională
Please enter banners and links.
– farmaciile nu şi-au achiziţionat cititoarele de coduri 2D-
Din data de 2 iulie ar fi trebuit să fie implementat noul mod de prescriere a reţetei, acela în format electronic, însă se pare că mai avem de aşteptat. Medicamentele sunt eliberate de către medici pe baza vechilor proceduri, reţetele fiind scrise pe foile cu care ne-am obişnuit. În Călăraşi nu s-a eliberat nicio reţetă în format electronic. Medicii de familie nu au încercat încă programul, iar farmaciile nu deţin cititoare de coduri 2D pentru a putea elibera reţeta electronică a pacientului. Farmaciile au obligaţia să îşi procure aceste cititoare de coduri până pe data de 1 octombrie. Potrivit unei farmaciste, în această săptămână speră ca farmacia să îşi achiziţioneze cititorul de coduri 2D, pentru a putea funcţiona noul sistem de prescriere şi eliberare a reţetelor.
Procedura de prescriere şi eliberare a reţetei electronice
Deşi în Policlinica nr.2 din Călăraşi medicii abia dacă răspund la o întrebare, am găsit o doctoriţă care a vrut să ne detalieze cu ce se “mănâncă” acest nou sistem. Este vorba despre Florica Stan, medic de familie în cadrul dispensarului. Potrivit acesteia, se introduc datele pacientului, iar apoi se completează reţeta pe calculator. După prescrierea reţetei, farmaciile pot vizualiza on-line datele pacientului, şi astfel pot elibera medicamentele. Pacientul trebuie să se prezinte la farmacie cu buletinul pentru a putea intra în posesia medicamentelor. De asemenea, dacă se întâmplă ca medicul de familie să întâmpine probleme în sistemul electronic de prescripţie a reţetei, acesta va printa reţeta pe o coală de hârtie A4, pe aceasta existând un cod de bare ce va fi citit de scannerele pe care urmează să le cumpere farmaciştii. Un avantaj este reprezentat de faptul că medicamentele pot fi cumpărate de la mai multe farmacii, lucru ce nu era posibil până acum. În cazul în care o farmacie nu are în stoc un anumit medicament, pacientul poate merge la o altă farmacie pentru a cumpăra ceea ce îi este necesar pentru sănătatea sa şi a familie sale.
Reţeta electronică, o muncă în plus
Florica Stan spune că îi este teamă că se va bloca softul atunci când vor începe toţi medicii să folosească acest nou sistem de prescriere a reţetei. Nici nu prea este de acord cu această reţetă electronică, deoarece i se pare că este o muncă în plus, şi s-a obişnuit cu vechea metodă de completare a reţetei.
Medicii nu au fost destul de informaţi despre noua reţetă
În iunie, medicii şi farmacişii au fost chemaţi la o şedinţă care s-a ţinut la Teatru, pentru a le explica cum se procedează cu această nouă reţetă. Însă medicii sunt nedumeriţi, deoarece se pare că informarea nu a fost prea bună, astfel că nici reprezentanţii Casei Judeţene de Sănătate Călăraşi nu ştiau prea multe în legătură cu acest lucru, drept pentru care, aceştia urmează să se întâlnească din nou pentru a participa la cursuri instructive.
Medicul de familie, Florica Stan se teme şi de faptul că nu ştie ce se va întâmpla cu pacienţii în momentul în care medicul de familie va fi în concediu. Aşadar, se pare că noua metodă de prescriere a reţetei în format computerizat nu câştigă în faţa hârtiei şi a pixului.
There is no ads to display, Please add some