„Realizarile” guvernului tehnocrat

Please enter banners and links.

Anul trecut pe 17 noiembrie, guvernul condus de Dacian Ciolos primea votul de investire din partea Legislativului. La acea vreme, guvernul Ciolos venea in faţa romanilor cu o atitudine impaciuitoare, dand garantii ca va ramane un guvern tehnocrat si ca nu are niciun fel de apetenente politice. Ni se spunea de catre PNL si presedintele Iohannis ca acest guvern este unul de tranzitie pana la alegerile parlamentare din acest an. Dacian Ciolos ne spunea ca el nu doreste sa intre in politica si ca in momentul in care i se va termina mandatul isi va strange bagajul si va pleca acasa.

A trecut un an şi astazi, guvernul condus de Dacian Ciolos a devenit guvernul PNL, un Executiv care intra in campanie electorala. Suntem intr-o situatie hilara in acest moment, in conditiile in care avem un premier care se prezinta ca fiind tehnocrat, dar este in acelasi timp candidatul pentru functia de viitor prim-ministru al PNL.

Cum se poate caracteriza guvernul Ciolos la un an de la investire? Simplu: guvernul zero. Acest guvern a reusit zero investitii, zero absorbtie fonduri europene, zero masuri pentru romani.

La un an de la investirea guvernului, intrebarea pe care cu totii o adresam este: interesele cui le apara acest guvern? Am avut o dovada destul de clara in momentul in care guvernul s-a opus cresterilor de salarii pentru medici si profesori, cand s-au opus eliminarii celor peste 100 de taxe.

In anul petrecut la Palatul Victoria, Guvernul Ciolos a reusit sa provoace din nou scindarea societatii romanesti, sa creeze nemultumire, lucruri dovedite de valurile de proteste care au avut loc incepand cu luna decembrie a anului trecut. Intr-un an de zile, guvernul Ciolos a pus totul pe pauza. S-au amânat proiecte importante, precum legea salarizarii unitare, pe care au inlocuit-o cu o ordonanta de urgenta incropita pe fuga, care a creat  multe nemultumiri.

Tehnocrat inseamna specialist pe un anumit domeniu. Avem un guvern care a lipsit de continut acest termen. Expertii pentru diverse domenii au cu totul alte specializari, decat ministerele pe care le conduc. La Ministerul Fondurilor Europene avem un absolvent de stiinte politice, la Ministerul Sanatatii e un finantist, la Ministerul Agriculturii avem specialist in constructii de masini, iar la Ministerul Muncii un absolvent de Relatii Economice Internationale.

Acest guvern, desi la inceput a spus ca va coopera cu Parlamentul, ca va exista o colaborare intre guvernanti si parlamentari pe proiecte importante, a apelat in mai putin de un an la peste 70 de ordonante de urgenta, ignorand rolul de reprezentant al cetatenilor al legislativului.

Sfidarea Parlamentului, precum si sfidarea cetatenilor a fost desavarsita atunci cand premierul Ciolos a decis ca va pastra in functie doi ministri care au primit vot de neincredere din partea Parlamentului: Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii – Motiunea simpla din 17 aprilie 2016, adoptata cu 155 voturi si Raluca Pruna, Ministrul Justitiei – Motiunea simpla din 18 octombrie 2016, adoptata cu 189 voturi.

Un domeniu in care speram ca Romania va performa in acest an, Agricultura, a fost dat uitarii de guvernarea tehnocrata. Pentru prima data in ultimii 10 ani, agricultorilor le-au fost platite subventiile abia in luna septembrie. De asemenea, au fost abandonate investitiile in sistemul de irigatii: cei 145 milioane de euro disponibili in 2016 nu au fost investiti.

Pe parcursul guvernarii Tariceanu si al celei din care ALDE a facut parte, mediul de afaceri a primit sustinerea necesara. In timpul guvernarii tehnocrate, mediul de afaceri a fost victima ineficientei guvernantilor.

Timp de un an de zile nu au demarat nicio reforma majora. Mai mult, guvernul Ciolos a incercat modificarea pe furis a Codului Fiscal. Nicio companie romaneasca nu a primit ajutor de stat, in timp ce 6 companii straine au primit. Guvernarea tehnocrata a vulnerabilizat in acest an economia Romaniei. Exporturile au fost ignorate, guvernul bazandu-se pe importuri. Deficitul de cont curent a crescut de 7 ori fata de guvernarea anterioara. 5,1% din PIB propus pentru Investitii, 2,3% din PIB realizat dupa un an.

Pentru a sintetiza lucrurile: Romania, condusa 12 luni de Guvernul Ciolos arata astfel: ZERO absorbtie fonduri europene, ZERO kilometri de autostrada finalizati, ZERO spitale renovate, ZERO reforme in educatie, ZERO sprijin pentru agricultori.

 

Adrian Cornelius Zamfir

Candidat ALDE la Camera Deputaţilor


There is no ads to display, Please add some

About The Author