„Protecţia copilului în sistem rezidenţial – practici, modele, caracteristici ale sistemului de protecţie de tip instituţional”

Please enter banners and links.

2Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță a participat astazi, 8 septembrie 2016, în sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași, la dezbaterea organizată de D.G.A.S.P.C Călărași și FICE România (Federația Internațională a Comunităților Educative), intitulată „Protecţia copilului în  sistem rezidenţial – practici, modele, caracteristici ale sistemului de protecţie de tip instituţional”.

Scopul întâlnirii a fost acela de a se realiza o evaluare obiectivă şi pertinentă a sistemului de protecţie a copilului în România secolului XXI, inclusiv a cadrului legislativ la care a avut o contribuţie importantă şi FICE România, începând cu anul 1994. In acest context, FICE România a rămas fidelă, în toţi cei 25 de ani de activitate, scopului nobil pentru care a fost înfiinţată, şi anume protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu accent pe copilul aflat temporar în sistemul de protecţie.

 „Această dezbatere care are loc, astăzi, la Călărași, se bucură de prezența reprezentanților veniți din 5 județe: Ialomița, Vaslui, Argeș, București, Constanța. Dezbaterea s-a axat pe ceea ce se întâmplă în instituțiile pe care Consiliile Județene le gestionează, privind protecția copilului, activitate pentru care alocăm, la Călărași, peste 50% din bugetul pe care îl avem. Cu practicile prezentate de Direcțiile Generale de Protecție a Copilului prezente la eveniment, activitatea poate fi îmbunătățită, în fiecare județ. La nivelul Consiliului Județean vom demara un proiect, începând cu 1 ianuarie 2017, în locul unde se află Unitatea Militară, de pe strada Independenței, pentru a ridica o clădire destinată sediului administrativ al DGASPC Călărași, dar ne propunem să construim acolo și un spațiu destinat unui cămin de copii. Totodată, în același loc, dorim să construim încă 50 de locuri, destinate Centrului de Asistență Medico-Socială Călărași, pentru oamenii cu probleme sociale, din județ”, a afirmat domnul Vasile Iliuță, Președintele Consiliului Județean Călărași.

În continuarea dezbaterilor, doamna director D.G.A.S.P.C. Călărași, Doinița Nicolae, a afirmat că direcția pe care o coordonează are ca obiectiv atât îngrijirea copiilor, până la împlinirea vârstei de 18 ani, cât și susținerea tinerilor din centru, care au devenit majori, pentru a avea un loc de muncă, dacă și aceștia au o preocupare, în acest sens.

 

Totodată, directorul FICE România, domnul Toma Mareș a menționat că 3 universități din SUA impreuna cu una din Anglia, una din România și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului, deruleaza în prezent o cercetare pe o perioadă de 18 ani, pentru a afla cum este tratat/crescut copilul în propria familie, comparativ cu cel aflat în asistență maternală sau în sistem instituțional.

La dezbatere au fost invitați să participe: directorii D.G.A.S.P.C.-urilor din județele Călărași, Ialomița, Argeș, București și Constanța, președinți ai Centrelor de Plasament, specialişti în protecţia copilului (asistenţi sociali, psihologi şi sociologi), ONG-uri, cadre didactice, reprezentanţi ai bisericii, poliţiei, jandarmeriei, reprezentanți ai comunităţilor locale și medici.

În județul Călărași sub coordonarea D.G.A.S.P.C. există 7 centre de servicii rezidențiale destinate protecției copilului: Centrul de Plasament Sf. Ștefan de la Perișoru, Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Sever Călărași, Centrul de Plasament Sf. Maria, din Călărași, Centrul de Plasament Făurei, Centrul Maternal Călărași, Complexul de Servicii Comunitare Oltenița, Centrul de Servicii Sociale pentru Copil și Familie S.E.R.A. Călărași.

 

*FICE – România, fondata în 1990, este membra cu drepturi depline a Federatiei Internationala a Comunitatilor Educative. FICE – România are 18 filiale judetene si numara peste 7000 de membrii si simpatizanti, persoane fizice (educatori, profesori, pshihologi, sociologi, juristi, ziaristi, s.a.) si institutii (colegii si facultati de asistenta / pedagogie sociala, institutii si servicii specializate de stat si private de protectie sociala, ONG – uri). FICE – România este o organizatie neguvernamentala, non profit si practica o neutralitate religioasa. Obiectivul principal al FICE – România este apararea drepturilor colipului, dezvoltarea profesionala a domeniului de educatie extra – familiala.

 

 

                                                                                                                     Cu deosebita stimă,

Lector Univ. Dr. Simona Maria Vlădica


There is no ads to display, Please add some