Promisiune neonorată a consiliului judeţean – De Paşti n-a rulat niciun film 3D

Please enter banners and links.

Deşi a promis electoratului că de Paşti va putea urmări un film 3D în sala renovată a Teatrului Popular, conducerea consiliului judeţean s-a limitat doar a invita presa pentru a vedea măreaţa realizare pe bani publici. Motivul este unul simplu, dar pe care Răducu Filipescu, preşedintele în exerciţiu al consiliului judeţean, l-a trecut sub tăcere: nu a obţinut autorizaţie de la Consiliul Naţional al Cinematografiei şi, în lipsa acestuia, niciun furnizor de filme nu încheie vreun contract de distribuire a filmelor. Astfel că, electoratul va mai avea de aşteptat până când să vadă filme 3D, 2D şi…electorale.

Dincolo, la Orizont, investiţia a fost mai ieftină

Investiţia în noul cinema este una extrem de mare, dacă ne raportăm la Caffe Cinema-ul 3D de la Orizont, realizat de RADEF România Film şi care îi va fi concurent direct. Cinema-ul lui Filipescu a costat 450.000 de euro, bani pentru care s-a renovat sala, ce va avea 120 de locuri, şi a fost achiziţionat echipament. La Orizont pentru 30 de locuri, achiziţionarea de echipament 3D şi dotarea cafenelei s-au cheltuit doar 50.000 de euro. Oricum, pentru consiliul judeţean suma nu a contat, din moment ce de investiţia în 3D a fost direct interesat Răducu Filipescu. Şi când i s-a pus lui pata! Dar, cum a luat naştere acest cinema de la teatru?

Moft familial pe bani publici

Într-o bună zi Răducu Filipescu, împreună cu soţia, a mers la Bucureşti şi a vizionat Avatar-ul. Cuplul a fost atât de încântat pentru că în următoarea conferinţă de presă Filipescu a anunţat că va construi şi el un 3D la Călăraşi. Degeaba a fost informat că deja se construieşte un 3D la Orizont, însă el s-a ţinut tare pe poziţie, ridiculizând investiţia RADEF România Film. Va face el un 3D adevărat… că doar nu cheltuia din banii săi, ci din cei publici şi suma nu contează. Electoratul să fie impresionat!
Fără a nega că trebuie investiţi bani în obiective culturale, nu putem să nu ne gândim cât de viabil, de rentabil este acest nou 3D.

Fără studiu de impact, jaf pe bani publici

Pentru distribuirea filmelor va trebui încheiat un contract de distribuire a filmelor, cu România Film sau alt distribuitor. Din informaţiile noastre, bazate pe alte contracte, consiliul judeţean va încasa în jur de 30%, dacă nu mai puţin, din preţul biletelor, ce se ridică la 12 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii, pentru filme 3D, respectiv 8 lei şi 4 lei, la 2D. Dar, trebuie să punem la socoteală şi numărul de spectatori. După un an de zile la Orizont populaţia nu prea dă năvală şi un reprezentant al România Film spunea că afacerea nu prea merge. Ideea iniţială era ca, ulterior, să se ammenajeze şi sala fostului cinema Orizont. Dar, dacă vizionarea de filme în cinematografe nu mai reprezintă o priiotate, totul a fost sistat. Prin urmare nu credem că la 3D-ul lui Filipescu lumea se va înghesui. De când a apărut Internetul se preferă să se vizioneze un film în faţa calculatorului…moca. În acest caz firmele private se pot ocupa de construirea de cinematografe şi de distrubuirea filmelor. Consiliul judeţean putea cel mult să închirize sala unui operator privat care să se ocupe de restul. Suma mare cheltuită ne duce cu gândul nu numai la un jaf pe bani publici, ci şi la sfânta şpagă. Mai mult, nu s-a făcut nici măcar un studiu de impact pentru ca onorabilii din consiliul judeţean să vadă cât de necesar, cât de rentabil este un 3D. A fost deajuns doar moftul preşedintelui de consiliu, impresionat peste măsură de Avatar. Şi a scos din buzunarul contribuabilului 450.000 de euro. Spitalul judeţean poate să mai aştepte.
 


There is no ads to display, Please add some