Proiect cu fonduri europene în pericol! – Mănăstirea Negoieşti riscă să piardă fondurile europene !

Please enter banners and links.

– preotul Nicolae Truşcă trebuie să găsească 16 miliarde lei vechi pentru susţinerea cheltuielilor neeligibile –

Ctitorită de Matei Basarab la 1649, mănăstirea Negoieşti a intrat în această vară într-un amplu program de reabilitate cu fonduri europene. Este primul lăcaş bisericesc din cadrul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor ce a reuşit să atragă bani europeni graţie eforturilor preotului paroh Nicolae Truşcă. Încă din 1980 a umblat pe la toate instituţiile pentru a obţine fonduri ca să reabiliteze mânăstirea, dar abia anul trecut a obţinut finanţare de la Uniunea Europeană. Bucuria a fost însă de scurtă durată pentru că necazurile au şi început. Neglijenţa consultantului care a întocmit proiectul şi-a spus cuvântul, astfel că biserica s-a trezit că trebuie să acopere cheltuielile neeligibile, în valoare de aproape 16 miliarde lei vechi.

Despre istoria Mănăstirii Negoieşti

Înainte de toate însă, să facem cunoştinţă cu istoria Mânăstirii Negoieşti (Şoldanu) spusă chiar de preotul Nicolae Truşcă: „ La 1746 se întâlneşte, la Negoieşti, Constantin Vodă Mavrocordat împreună cu Ibrahim Paşa de Rusciuc, punând la punct unele neînţelegeri legate de graniţa de Sud a ţării. A fost mănăstire de călugări până în 1864, odată cu secularizarea averilor mănăstireşti devine biserică de mir. Călugării de aici au fost mutaţi la mănăstirile Snagov, cu precădere, şi Căldăruşani. Date importante despre biserică mai scrie Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Odobescu, iar istoricul Nicolae Iorga, în “Istoria Bisericii Româneşti” îi dedică în câteva rânduri. Crucea care este în spate, Nicolae Iorga scrie despre ea în Istoria Bisericii Româneşti că se găseşte o cruce a primului preot care a decedat aici. A fost grav avariată, venind mai în vremurile noastre, la cutremurul din 1977, am venit aici în 1982, în 30 ianuarie şi de atunci mă străduiesc să repar această biserică”.

“Am mare nevoie de consiliul judeţean” , spune preotul Nicolae Truşcă

Pentru cofinanţarea proiectului, parohia a obţinut banii necesari de la consiliul judeţean, fiind vorba de 1,3 miliarde lei vechi. În continuare, preotul truşcă spune că biserica va trebui să fie ajutată : “ fac un mare apel la autorităţile locale, aşa cum au ajutat până acum, să fie alături de mine şi în continuare, pentru că am mare nevoie de consiliul judeţean. Degeaba îmi cumpără sau iei o maşină şi o bag în garaj dacă nu ai benzină să te plimbi cu ea. Deci degeaba am făcut un proiect, dacă nu reuşesc să îl duc la capăt, dar sper, ajungând în stadiul în care vedeţi şi dumneavoastră, să pot să îl finalizez”.
Cheltuielile mari vor fi însă cele neeligibile, de 16 miliarde, pe care va trebui să le suporte tot biserica.

„Proiectul este deosebit de valoros!” – Liviu Muşat, director al ADR Sud Muntenia

Liviu Muşat, director al ADR Sud Muntenia, spune că ermenul maxim până la care se pot executa operaţiuni în cadrul Programului Operaţional Regional este iulie 2015.
„ Cu toate prelungirile, presupunem că nu se vor încadra, nici nu pot merge mai mult de iulie 2015. Ce vreau să spun şi eu, că şi pentru noi, angajaţii agenţiei Sud Muntenia, proiectul este deosebit de valoros. Alături de mănăstirea de la Comana, din judeţul Giurgiu, reprezintă singurele obiective din sudul regiunii, finanţate prin programul operaţional regional acest domeniu de intervenţie pentru patrimoniul istoric şi cultural şi atunci trebuie să ne zbatem cu toţii, să vedem cum putem să finalizăm acest proiect. Cel care a scris proiectul aici este un exemplu de consultant care nu a scris foarte bine proiectul, drept pentru care, de bună credinţă, părintele acum trebuie să suporte această contribuţie eligibilă atât de mare. Era o chestie aproape din hârtii, nişte calcule din analiza economică socială, aşa încât proiectul să nu iasă generator de venit. E o chestie tehnică. Fiind generator de venit, atunci contribuţia nu mai era doar de 2% aşa cum era normal, cum trebuia să se întâmple şi în acest proiect, ca de altfel în celelalte mănăstiri, şi s-a dus spre 50%. De aici apare contribuţia atât de mare pe care trebuie să o suporte parohia de la Şoldanu cu această minunată operă din vremea lui Matei Basarab.”

Cum a ajuns proiectul generator de venituri

Cum a ajuns proiectul generator de venituri, am aflat tot de la Liviu Muşat: „ A scris acolo că o să primească venituri din vizita a mii de vizitatori şi atunci au apărut nişte indicatori care l-au dat generator de venit. S-a spus că n-ar trece de comisie…Dar dacă e generator de comisie are mai multe şanse…Proiectul la momentul la care a fost depus avea loc în finanţare. Din păcate aceasta este problema. Noi sperăm ca atât la nivelul autorităţilor judeţene, cât şi la Ministerul Culturii şi Cultelor să se identifice sume care să ajute parohia să finalizeze acest proiect.”
În acest moment lucrarea este realizată în proporţie de 20%, iar la sfârşitul anului viitor va fi gata dacă lucrurile evoluează aşa cum trebuie. Va fi reabilitată inclusiv pictura executată de Constantin Lecca, realizata la 1864. Doar două biserici din ţară sunt pictate de Constantin Lecca: biserica de la Negoieşti şi Sfântul Anton de la Curtea Veche.

Consiliul judeţean spune că va aloca bani, în funcţie de posibilităţi

Mingea se află acum în terenul Consiliului Judeţean Călăraşi care ar putea susţine plata cheltuielilor neeligibile. Daniel Ştefan, director al direcţiei de integrare europeană din cadrul Consiliului Judeţean Călăraşi, spune că:” Posibilitatea pe care o are consiliul judeţean este ca la începutul fiecărui an bugetar, solicitarea scrisă a preotului, să fie analizată, iar în cadrul bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Călăraşi, pentru anii următori 2013 şi 2014, consilierii judeţeni să aprobe suma care i se va aloca”.

Mănăstirea Negoieşti a obţinut fonduri europene pentru „Restaurarea, consolidarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic al complexului arhitectural medieval al fostei mănăstiri Negoieşti”, ce se implementează în comuna Şoldanu. Beneficiarul, Parohia Negoieşti, a primit finanţare în cadrul Axei prioritare 5, DMI 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”. Proiectul, al cărui contract de finanţare s-a semnat în luna mai 2011, are o valoarea totală de 10.593.303,72 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 5.668.650,68 lei, iar co-finanţarea beneficiarului de 115.686,75 lei. Proiectul cultural-religios vizează restaurarea acestui monument de patrimoniu naţional specific secolului al XVII-lea, ce caracterizează un stil arhitectonic bine conturat şi reprezentativ pentru concepţia edilitară a epocii şi pentru arta şi arhitectura religioasă medievală din ţara noastră. 


There is no ads to display, Please add some

About The Author