Primarul din Gurbăneşti se laudă cu ce nu a făcut, dar ascunde risipirea banului public

Please enter banners and links.

– Panait Jelev mută un drum ca să-şi împroprietărească soţia
– plajă în jurul bălţii, ultima fantezie a sa

Chiar dacă a ţinut sub teroare comuna Gurbăneşti timp de patru ani, ameninţând şi reclamând pe oricine, primarul Panait Jelev pare să aibă zilele numărate în fruntea comunei. Oamenii s-au cam săturat de comportamentul său şi au început să-şi dea drumul la gură. Acuzaţiile sunt dintre cele mai variate, de la neglijenţa sa în fruntea primăriei, pentru că nu a făcut mare lucru, şi până la risipirea banilor publici pe te miri ce. Nici de acuzaţiile de posibile ilegalităţi cu terenuri nu a scăpat primarul Jelev, însă acesta spune despre cei ce sunt nemulţumiţi de activitatea sa că “mănâncă rahat”. Asta i s-a întâmplat lui Ion Alexe, care s-a plâns că s-au mărit taxele, în timp ce mai plăteşte o taxa de pază, dar nu se păzeşte nimic în comună, ci doar o pădure.

Laudă de sine cu ce a făcut fostul primar

În lipsă de activitate primarul Panait Jelev se laudă cu ce au făcut alţii, mizând pe faptul că populaţia şi aşa nu ştie amănunte. Se înşeală. Drumurile şi alimentarea cu apă în Gurbăneşti au fost proiecte ăntocmite şi predate la cheie de fostul primar, Tudor Lucian, pe care Panait Jelev doar le-a urmărit. Nici măcar drumul comunal asfaltat, ce leagă Gurbăneştiul de Preasna, nu este opera sa, cum se laudă gratis primarul, ci este un proiect pilot al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Primăria şi nimeni din judeţ nu au avut aici vreun merit, cei de la companie au venit, au văzut, au asfaltat şi au plecat. Cu toate astea Jelev a făcut şi el ceva. A pietruit nişte străzi, dar a aruncat piatra parcă din avion, nici măcar nu a nivelat-o, iar acum, când plouă, din cauza denivelărilor apa mai poposeşte şi prin curţile oamenilor. Totuşi, nu pietruirea este activitatea de bază la Gurbăneşti, ci plimbarea prin sălile de judecată. Că doar nu degeaba lumea din comună spune că primarul e reclamangiu de profesie. E şi normal. Trecutul securist îl recomandă.

Dosare de judecată peste dosare şi 500 milioane cheltuiţi pe avocaţi

Panait Jelev a făcut o pasiune de a reclama şi a da pe oricine în judecată, mai ales că o face în numele primăriei. Care plăteşte, plăteşte, plăteşte. După ce a făcut salubrizarea în comună primarul a “uitat” să-i plătească firmei din Săruleştui, Maly Iulian Trans Com SRL, suma de 700 milioane lei vechi. Numai că acum mai trebuie să pună încă 370 milioane, penalizări de întârziere, aşa cum a decis instanţa de judecată. Pasiunea primarului a costat scump, numai că banii nu sunt ai săi, ci ai cetăţenilor din Gurbăneşti, cu care se putea face altceva. Dealtfel, primăria Gurbăneşi este clientă fidelă a instanţelor de judecată şi, evident, a avocaţilor. La orice dosar primarul mai semna un act adiţional la contractul iniţial cu avocatul, undeva între 18 şi 25 milioane lei vechi pentru fiecare reprezentare. Astfel, un anume avocat Adrian Stoica din Bucureşti a ajuns să “salte” de la primăria Gurbăneşti în jur de 250 milioane lei vechi. În total primăria a plătit pe mandatul lui Jelev peste 500 milioane lei vechi pe avocaţi. Acesta, indiferent că avea sau nu avea dreptate, dădea în judecată şi mergea până la capăt, că doar nu plătea avocaţii din buzunarul său. Dar, primarul s-a gândit că nu e bine să scape judecata şi cu angajaţii primăriei, pe principiul că tot nu plăteşte el din buzunar.

Angajaţii daţi afară abuziv câştigă procesele

Cum cheltuielile pe avocaţi sunt mari la primăria Gurbăneşti, alte cheltuieli trebuiau tăiate. Şi primarul nostru s-a gândit să mai dea afară din funcţionari. Aproape 10 la număr, când de fapt trebuia să facă doar 2 disponibilizări. Aşa se face că fostul secretar, Nicolae Vasile, Niculae Ioana şi Ene Valentina au dat şi ei în judecată şi au câştigat procesele, iar acum primăria e bună de plată. Dar, Jelev nu a vrut să plătească, însă acum mai trebuie să plătească şi executorul judecătoresc. Unde nu-i cap, vai de…bugetul comunei Gurbăneşti. Dacă la angajaţi Jelev se preface strâns la pungă, în altă parte aruncă cu banii. De Crăciun omul nostru şi-a făcut felicitări din bani pulici în valoare de 15 milioane şi le-a împrăştiat prin sat. La Coţofanca, cu ajutorul unei poştăriţe, care le-a vândut oamenilor cu 15.000 de lei vechi. Măi, nene primare, asta să fie doar afacerea poştăriţei? Păi, cu oameni din aceştia umbli mătăluţă? Tot la bani publici se aruncă primarul Jelev atunci când e vorba de o altă pasiune de-a sa. Că mai are una. Scrie pamflete pe la gazetă. Cum nu a găsit niciuna din Călăraşi să-i publice elucubraţiile Jelev a apelat la Semnal de Ialomiţa. Mai mult, primarul plătea din primărie în jur de 3 milioane lunar, ceea ce ne face să credem că ceea ce scria era mai mult decât prostii şi tâmpenii din moment ce mai şi plătea pentru ele. De, are şi omul un of. Să-şi savureze creaţiile tipărite în ziar.

Strâns la pungă cu terenurile bisericii, mână largă cu ale sale

Panait Jelev nu s-a pus rău numai cu sătenii, ci are curajul să-l înfrunte chiar pe Dumnezeu. Astfel, el refuză să pună în posesia unor terenuri cele trei parohii de pe raza comunei Gurbăneşti, terenuri ce au aparţinut caselor parohiale şi bisericilor. Adresa de la prefectura Călăraşi, în care se spunea că aceste trei parohii sunt îndreptăţite să primească teren, nu l-au înduioşat pe ateul Jelev, căci refuzul său este unul ferm. La fel cum refuză să mai dea teren pentru extinderea cimitirelor, asta ăn timp ce sătenii nu mai au unde să-şi îngroape morţii. Dar, când vine vorba de el şi interesele familiei sale, primarul ciuleşte urechile mai ceva ca măgarul excitat(n.r. acesta e o comparaţie pamfletară). Printr-o jonglerie, soţia sa, Elena, nu din Troia, ci din Gurbăneşti, a cumpărat 3000 m/p în centrul satului Coţofanca, teren ce aparţinea primăriei. A fost nevoie de mutarea unei străzi, care era acolo de când lumea, pentru ca soţia primarului să se facă proprietăreasă pe bunul comunei. Terenul a fost cumpărat în urma unei aşa-zise licitaţii, la care a mai participat, aşa, pentru conformitate, şi un angafjat al primăriei Gurbăneşti, Alexandru Paul. Care a pierdut, căci nu putea câştiga în faţa soţiei de primar. Aici am putea vorbi chiar şi de un conflict de interese, căci primarul nu are voie să semneze acte şi să facă demersuri dacă acestea aduc beneficii lui sau rudelorde gradul unu. Pe lângă pasiunea de a scrie pamflete la ziar, primarul nostru are şi fantezii avangardiste. Zice că vrea să le facă sătenilor plajă în jurul unei bălţi, însă de fapt doreşte justificarea unei retrocedari ce se află în curs, de 3,7 ha, către două persoane. Dar, prin faptul că Jelev a început să facă personal lucrări în zonă sătenii spun că pănă la urmă terenul din jurul bălţii va ajunge în posesia sa, cel mai probabil având antecontracte de vânzare-cumpărare. O retrocedare şi mai dubioasă a efectuat-o în 2009. Ipingea T. Ion s-a trezit pus în posesie cu 6 ha teren cu destinaţia păşune şi pădure, când de fapt el figura în registrul agricol cu teren arabil. Practic, norocosul a fost proprietar pe o parte din pădurea de salcâmi de la marginea satului Gurbăneşti, înfiinţată de fostul CAP, dar între timp a vândut terenul unei persoane din Săruleşti. Degeaba Ocolul Silvic s-a opus retrocedării, că primăria a mers mai departe.

Flotanţi aduşi pentru votare

La Gurbăneşti se întâmplă şi alte lucruri ciudate, cum ar fi eliberarea unor acte de către primărie din care reiese că unele persoane străine de localitate locuiesc în Gurbăneşti. Astfel, lui Decu Gigi Cornelia din Valea Argovei, dar care este profesoară în Gurbăneşti, i s-au eliberat acte din care reiese că locuieşte la Dumitru Mariana din Gurbăneşti. Sătenii nu cred în ruptul capului asta, căci starea materioală a acestei familii şi starea casei de locuit sunt în contradicţie cu pretenţiile unui intelectual. Dealtfel, Decu Gigi Cornelia s-a dat de gol, deoarece a depus la primărie acte pentru a ridica banii de deplasare de la Valea Argovei la Gurbăneşti. Păi, nu stai în Gurbăneşti, doamna profesoară? La fel a procedat şi un alt professor, Gheorghiţă Silviu din Lehliu, care s-a mutat cu acte în aceiaşi locuinţă. Băi, fraţilor, dar voi dormiţi şi pe jos? Asta în timp ce Tudor Nicolae din Voluntari-Ilfov şi fata sa, Barbu Adriana, tot din Voluntari, s-au mutat pe perioada campaniei electorale la cuscrul din Gurbăneşti, Barbu Nicolae. Şi Buriaş Gheorghe s-a mutat în acte la Gurbăneşti, dar s-ar părea că nu are acceptul proprietarilor locuinţei. În total 110 cereri de reşedinţă s-au depus la Gurbăneşti, însă afacerea a fost descoperită de poliţie şi prefectură, care anchetează cazul. Scopul afacerii e unul singur: acei oameni să voteze la Gurbăneşti cu cine trebuie.

Cam aceste lucruri se petrec în mica comună Gubăneşti, care ar fi trebuit să fie una liniştită şi prosperă, mai ales că zona e una cu potenţial de deuzvoltare, în special datorită cadrului natural. Dar, n-a fost să fie, căci primul gospodar al satului, primarul Panait Jelev, în loc să gospodărească localitatea a lăsat-o de izbelişte. Acum şi sătenii au posibilitatea să-l lase de izbelişte cu primăria lui cu tot. 


There is no ads to display, Please add some