Prefectul scoate sabia la președintele consiliului județean și îi încetează mandatul

Please enter banners and links.

Vasile Iliuță : “abuz de putere din partea unor instituții ale statului care nu ar trebui să fie controlate politic, dar care sunt folosite în interes personal”

Decebal Mihalache

Cu cât ne apropiem de data alegerilor locale cu atât constatăm că luptele politice cresc în intensitate, pentru deținerea supremației în administrație, în cazul nostru. Surprinzător sau nu, prefectul Marian Stoica intră și el în horă și emite un Ordin prin care încetează mandatul de consilier județean, deci și de președinte al consiliului județean, lui Vasile Iliuță. Motivarea prefectului Stoica, general în rezervă, fost șef al jandarmeriei Călărași, prin urmare o persoană care știe să aplice legea, având în prefectură juriști foarte buni, este că Iliuță și-a pierdut calitatea de membru PNL. Dincolo de simpatiile și antipatiile fiecăruia, actele emise de instituțiile publice trebuie să fie legale. Asta este cel mai important, chiar dacă vorbim de jocuri dure, de multe ori murdare, în politică. La atâția ani de ani de la Revoluție mentalitatea ar fi trebuit să fie schimbată.

Conform Ordinului nr.240/31.08.2020,  art.1, găsim următoarele: ”Se constată încetarea de drept a mandatului de consilier județean, înainte de expirarea duratei normale a acestuia, al domnului Vasile Iliuță, deoarece și-a pierdut calitatea de membru al Partidului Național Liberal, pe a cărei listă a fost ales la alegerile locale din 5 iunie 2016”. Cel mai probabil Iliuță se aștepta la emiterea unui asemenea Ordin de prefect, dacă nu acum, mai ales în primăvară, când a fost radiat din partid, deci nu exclus, declarând atunci că emiterea acestuia este un abuz și va face plângere penală. Dar, oare, Iliuță și-a pierdut calitatea de membru PNL pentru a fi destituit ? Prefectul invocă art. 204 alin. 2 lit. j din Codul administrativ care spune că este pierdută calitatea de consilier județean odată cu pierderea calității de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales. Dar, același articol 204 spune la alin. 5:” Data încetării de drept a mandatului în cazul prevăzut la alin. (2) lit. j) este data  comunicării către prefect, secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale şi către consilierul local, a hotărârii forului competent să decidă asupra excluderii unui membru al partidului politic sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul judeţean a fost ales, în situaţia în care legalitatea acesteia nu a fost contestată”. În primul rând prefectul nu a avut pe masa o hotărâre de excludere, ci una de radiere, noțiuni diferite conform Statutului PNL, ce se iau de foruri diferite, pentru motivații diferite. Dar, să trecem peste asta. În al doilea rând legalitatea hotărârii a fost contestată. În acest moment pe rolul Tribunalului Călărași se găsesc două procese. Primul este dosarul nr. 278/116/2020 din 27.02.2020 prin care Iliuță contestă legalitatea Deciziei nr.4 din 25.02.2020 a Biroului Politic a Organizației Municipale Călărași ce a propus radierea sa. Ca o paranteză, această organizație a cerut pe 28 iulie, deci cu câteva zile înainte de emiterea Ordinului de prefect, un nou termen pentru lipsă de apărare, ceea ce ne duce cu gândul la mărita dorință de urgentare a procesului !

Al doilea și cel mai important îl reprezintă dosarul nr.290/116/2020 din 28.02.2020 prin care Vasile Iliuță contestă legalitatea Deciziei 13/27.02.2020 a Biroului Permanent Județean PNL Călărași, prin care a fost radiat din partid. Ambele procese sunt în desfășurare, acesta din urmă având termen 16.09.2020. Și aici există o cerere de amânare, însă nu e precizat reprezentantul care a formulat-o. Ar fi bine de știut. Dar, de când Iliuță a fost radiat, de ce prefectul nu a emis imediat un Ordin de pierdere a mandatului, conform art. 204 alin. 8 din Codul administrativ?  Pentru că este nevoie de o înștiințare a instanței transmise prefectului, conform acestei prevederi. Numai că de la radiere nimic nu s-a schimbat. Asta găsim în preambulul actualului Ordin unde se invocă adresa PNL Călărași din 30.07.2020, deci înainte cu o zi de emiterea Ordinului, prin care se revine la adresa PNL Călărași din 10.03.2020, prin care se cere încetarea mandatului de consilier județean a lui Vasile Iliuță.

Un alt motiv pentru emiterea Ordinului îl găsim tot în preambul adică art.8 alin. 2 din Legea 14/2003 privind partidele politice care spune :” Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”. Ori, noi nu știm ca Iliuță să se fi înscris în alt partid. Dacă prefectul Stoica are vreo dovadă să o facă publică. Dacă Iliuță a declarat și a fost confirmat candidat din partea PSD este o altă treabă. Pe noi ne interesează legalitatea și doar atât. E normal ca liberalii să nu-l mai vrea pe Iliuță în fruntea consiliului județean. Nici el pe unii liberali în alte funcții. Dar să-l schimbe legal. Iliuță poate să apară în bannere cu sigla PSD, UDMR, NASA sau cu planeta Marte, asta neînsemnând că este membru al social-democraților sau al Partidului Marțienilor. Oricum, una peste alta, Codul administrativ este foarte clar cînd se încetează mandatul în cazul pierderii calității de membru de partid și asta ne spune art. 204, alin. 11 :” În situaţia în care este contestată legalitatea actului prevăzut la alin. (4) sau a hotărârii prevăzute la alin. (5)( n.r. este cazul nostru), data încetării de drept a mandatului este data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti”. În cazul nostru nici măcar prima instanță nu s-a pronunțat ! Oricum, Vasile Iliuță este extrem de nemulțimit de cum decurg lucrurile și a emis un comunicat pe pagina personală de facebook : “Asistăm astăzi la un abuz de putere din partea unor instituții ale statului care nu ar trebui să fie controlate politic, dar care sunt folosite în interes personal. Mă voi lupta în continuare cu aceste grupări care au adus județul și municipiul în situația pe care o vedem zi de zi. Răfuielile politice sunt pentru oameni slabi. Eu prefer să îmi caut dreptatea în justiție atât impotriva instituțiilor cât și a persoanelor semnatare și vă asigur de continuitatea proiectului meu pentru dezvoltarea județului. Administrație pentru oameni! “. De remarcat că Iliuță nici nu a menționat de Ordinul prefectului Marian Stoica ! Foarte probabil Vasile Iliuță va ataca Ordinul prefectului la Tribunal pentru suspendare pe cale de ordonanță președințială, pentru motiv de nelegalitate. Dacă va câștiga lucrurile nu se vor termina. Evident, vor continua odată cu înscrierea sa în PSD și depunerea listelor de partid pentru alegerile locale. Vom vedea, iarăși, un Ordin de prefect și răfuieli prin instanță ?  


There is no ads to display, Please add some

About The Author