„Potențialul de dezvoltare pentru județul Călărași. Nevoia stabilirii unui parteneriat real public-privat”- senator Cionoiu
Please enter banners and links.
12.08.2022
A venit vremea ca județul Călărași să fructifice din plin avantajele competitive pe care le are: poziția geografică a județului, la granița cu Bulgaria, existența a două porturi la Dunăre, atractivitatea turistică asemănătoare celei din Delta Dunării, dar și amplasarea strategică la numai 100 km de București și de Constanța.
Avem 5 088 de kilometri pătrați și o populație de 308 655 de locuitori. 38,45% din călărășeni trăiesc în mediul urban, restul de 61,55% – în cele 50 de comune din mediul rural.
În ciuda potențialului uriaș pe care-l are Călărașiul, are al cincilea cel mai mic PIB din România, după Covasna, Sălaj, Mehedinți și Tulcea.
O analiză comparativă a vieții economice din zona urbană și rurală ne arată că cea mai mare parte a agenților economici sunt localizați în mediul urban, în general în Călărași și în Oltenița.
Din punct de vedere al cifrei de afaceri cumulate, orașele care se remarcă sunt Călărași și Oltenița, iar ca și comune, să spunem, Chirnogi și Dragalina.
Dezvoltarea mediului de afaceri poate fi potențată prin creșterea infrastructurii adecvate pentru susținerea afacerilor: acces la utilități, transport intermodal, parcuri tehnologice și poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem sunt facilitățile fiscale atractive pentru investitori. În caz contrar, va crește pericolul disparităților dintre Călărași și celelalte județe din regiune, iar tinerii vor continua să plece din județ. Spre exemplu, în anul 2019, 1 366 de persoane, majoritatea tineri, și-au schimbat domiciliul din județul Călărași în alte județe ale țării sau în municipiul București, iar 202 persoane au părăsit țara.
Pe lângă exodul tinerilor, dezvoltarea județului este amenințată și de legislația națională în continuă schimbare. Lipsa de predictibilitate îngreunează derularea investițiilor majore și pe termen lung, la care se adaugă și deprecierea continuă a monedei naționale. O altă amenințare o reprezintă gradul de atractivitate superior al ofertei turistice din zonele din vecinătatea județului. O cauză directă pentru acest dezechilibru o reprezintă fondurile insuficiente alocate la nivel național pentru dezvoltarea infrastructurii turistice a județului Călărași.
Guvernul trebuie să vină cu un plan privind combaterea exodului și a depopulării, pentru că riscăm ca în județe precum Călărași să nu mai avem forță de muncă. La fel de important este ca Executivul să înțeleagă că trebuie să acorde un buget generos pentru infrastructura Călărașiului, astfel încât acesta să poată țină pasul cu dezvoltarea orașelor vecine din Bulgaria. În caz contrar, riscăm ca aceste afaceri să se mute acolo.
Senator PSD de Călărași, Nicușor Cionoiu
There is no ads to display, Please add some