Poliția recunoaște că Iliuță nu s-a sustras de la testarea cu aparatul etilotest

Please enter banners and links.

Ziua de 27 oct. a.c. a fost una agitată pentru mulți călărășeni, ce s-au divizat în două tabere, întrucât cu o seară în urmă, pe 26 oct., Vasile Iliuță, președintele consiliului județean, aflându-se la volanul mașinii personale, ar fi plecat în trombă, după ce polițiștii rutieri l-au oprit în trafic în zona spitalului județean. Ce cred unii sau alții, poate, este mai puțin relevant, fiecare susținându-și opinia după informațiile pe care le-au primit. Important este ce au spus până acum instituțiile statului. Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași remite pe 27 oct. ora 12.57 PM un comunicat de presă în care afirmă: ”Aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că – urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la aspectul că numitul Vasile Iliuță, în seara zilei de 26.oct.2017 a refuzat să oprească la semnalul regulamentar al organelor de poliție pentru a se stabili dacă se află sau nu sub influența băuturilor alcoolice, demarând în trombă şi deplasându-se la domiciliul său din municipiul Călăraşi- la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi s-a întocmit dosarul penal nr.2350/P/2017 cu privire la comiterea infracţiunii de “refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice”. Prin  urmare, Parchetul nu a deschis dosarul penal ca urmare a acţiunii poliţiştilor, ci ca “urmare a informaţiilor apărute în mass-media”.

La rândul său, Poliţia Călăraşi, într-un comunicat de presă din aceeaşi zi, 27 oct., nu vorbește absolut deloc că Vasile Iliuţă s-ar fi sustras de la testarea cu aparatul etilotest sau de la prelevarea probelor biologice. Cităm din comunicatul poliţiei:” În seara de 26 octombrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Călărași au oprit pentru control un bărbat de 49 de ani, din Călărași. Acesta nu a respectat indicațiile polițiștilor, a continuat deplasarea, fiind găsit ulterior de polițiști la domiciliul său. Față de acesta polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale și i-a fost suspendat dreptul de a conducere autovehicule pe drumurile publice, pentru nerespectarea indicațiilor polițistului.”. E adevărat, comunicatul poliției vorbește despre dosarul deschis la Parchet, dar după cum am văzut procurorii au deschis dosarul datorită informațiilor din presă, nu la solicitarea polițiștilor.

Tot în ziua de 27 oct. la ora 12:35, deci anterior comunicatului Parchetului, este publicată o declaraţie a purtătorului de cuvânt a IPJ Călăraşi, Florentina Dobre, de către Agenţia Naţională de Presă Agerpres. Ce ne spune aceasta, în plus, faţă de comunicatul de presă:” Nu s-a realizat un dialog cu acesta. Acesta doar s-a legitimat și și-a continuat deplasarea fiind găsit ulterior la domiciliu, unde și acolo a refuzat dialogul cu polițiștii…Era un control efectuat de polițiștii rutieri în trafic (…) S-a legitimat verbal, pentru că legitimarea se poate face și verbal…”. Florentina Dobre a fost întrebată de reporterii Agerpres dacă şoferul ar fi urmat să fie testat cu aparatul etilotest. Acesta a răspuns:” Cu siguranță, este o procedură, toți conducătorii auto în cazul acțiunilor, cei mai mulți dintre conductorii auto sunt testați au aparatul etilotest, nu neapărat că ar exista o suspiciune, dar este o activitate pe care polițiștii rutieri o desfășoară (…) Nu au fost suspiciuni, colegii mei au oprit în urma unui control, nu au fost suspiciuni că acesta ar fi consumat sau nu ar fi consumat băuturi alcoolice. A fost oprit în urma unui control, normal, al polițiștilor, polițiștii rutieri sunt în trafic pentru siguranța cetățenilor, pentru siguranța rutieră pe drumurile publice. Colegii mei și-au făcut treaba, conducătorul auto fiind oprit, chiar dacă și-au continuat deplasarea colegii mei au plecat pentru stabilirea cu exactitate a identității acestuia”. Prin urmare purtătorul de cuvânt al IPJ Călăraşi ne spune că poliţiştii nu au avut suspiciuni că şoferul a consumat băuturi alcoolice şi că deplasarea la domiciliul lui Vasile Iliuţă s-a făcut pentru stabilirea cu exactitate a identităţii acestuia. Întrebată de reporterii Agerpres despre un refuz de recoltare de probe purtătorul de cuvânt spune :”Acesta nici nu a comunicat cu polițiștii ca să i se poată spune că urmează să fie testat cu aparatul etilotest, ca să vorbim și de refuz de recoltare de probe ulterior (…) Dar având în vedere că acesta doar și-a spus identitatea și a continuat deplasarea, polițiștii nu i-au adresat întrebarea dacă dorește să fie testat cu aparatul etilotest și ulterior să fie dus la spital unde să refuze probele de sânge”. Cât priveşte elementele constitutive ale unei infracțiuni, la acea dată şi la acea oră, Florentina Dobre ne spune:” Nu vorbim (de un dosar penal n.red.), din datele care au fost prezentate inclusiv ieri seară(n.r. 26 oct.) unui procuror s-a stabilit că nu ar întruni elementele constitutive ale vreunei infracțiuni, fapt pentru care polițiștii l-au sancționat contravențional”.


There is no ads to display, Please add some