Personalitatea lunii februarie 2018 la Muzeul Dunării de Jos: MARIA CUTZARIDA-CRĂTUNESCU Prima femeie medic din România
Please enter banners and links.
Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, iniţiază în cadrul Programului Centenar, proiectul cultural “Mari personalităţi călărăşene”.
Astfel, începând cu luna februarie, la Sediul din str. Progresului 4, veţi putea afla informaţii despre biografia şi activitatea unora dintre cele mai importante personalităţi ale României, care s-au născut sau şi-au desfăşurat activitatea în Judeţul Călăraşi.
Personalitatea lunii februarie: MARIA CUTZARIDA-CRĂTUNESCU
Prima femeie medic din România s-a născut la 1 februarie 1857 în Călăraşi și a încetat din viață la 16 noiembrie 1919, la Bucureşti.
A urmat clasele primare în localitatea natală, studiile secundare la Bucureşti, după care Liceul la Zürich, unde susţine bacalaureatul.
După absolvirea liceului intră la Facultatea de Medicină din Zürich. În 1879 s-a transferat în Franța unde şi-a continuat studiile la Facultatea de Medicină a Universităţii din Montpellier, în calitate de bursieră a statului român.
Este prima femeie din ţară care a beneficiat de o bursă peste hotare. În anul 1884 îşi ia doctoratul în medicină la Paris cu teza: ”Despre hidroreea şi valoarea ei semiologică cancerul corpului uterin”. Cu această înaltă calificare a fost printre cele dintâi femei din lume care a obținut titlul de doctor în medicină.
Pentru a obţine liberă practică în ţară, şi-a echivalat diploma din Franţa trecând examenul cu cel mai mare calificativ, ”magna cum laude”.
În vara anului 1884 este numită medic primar al consultaţiilor gratuite de la Spitalul Filantropia din Bucureşti; în activitatea sa de medic s-a distins şi prin opere sociale înrudite cu medicina înfiinţând primele leagăne de copii de la noi: ”Leagănul”, ”Societatea Maternă” (1897). A participat la congrese internaţionale medicale sau feministe: Paris (1900), Bruxelles (1907), Copenhaga (1910). În timpul primului război mondial a fost mobilizată ca medic primar la Institutul şi internatul Evanghelic (Spitalul Militar temporar nr. 134). Soţul Mariei Crătunescu, inginer constructor şi antreprenor, a condus lucrările de construcţie a Cazărmii Infanteriei din Călăraşi.
Bibliografie selectivă: Personalităţi ale ştiinţei. Mic dicţionar, Bucureşti, Editura ştiinţifică şi Enciclopedică, 1977, p. 78; Mic dicţionar enciclopedic, Ediţia a 3-a, Bucureşti, Editura ştiinţifică şi Enciclopedică, 1986, p. 481; Mitulescu, Constantin, Valori călărăşene, Maria Cutzarida Crătunescu, în: Evenimentul de Călăraşi, Nr. 100, 2007, p. 11.
There is no ads to display, Please add some