Personalitatea lunii august – CONSTANTIN-ZAMFIR DUMITRU – Bibliotecar, redactor (n. 9.08.1935 – d. 22.03.2007)

Please enter banners and links.

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului

Personalitatea lunii august – CONSTANTIN-ZAMFIR DUMITRU – Bibliotecar, redactor (n. 9.08.1935 – d. 22.03.2007)

            S-a născut pe 9 august 1935, în comuna Crucea din județul Călărași. A absolvit, în anul 1954, Școala Medie Tehnică de Bibliotecari din București, avându-l ca mentor pe marele bibliolog și cărturar Dan Simonescu, apoi Facultatea de Biblioteconomie din cadrul Institutului de Cultură de la Moscova.

            Ulterior, a absolvit în țară cursuri superioare de drept. Repartizat la Biblioteca Regională Dobrogea, a lucrat ca bibliograf și a parcurs, grație solidei pregătiri de specialitate, treptele ierarhice, devenind director al instituției și ocupând această funcție în intervalele 1967-1969 și 1971-1997, când s-a pensionat.

            În activitatea profesională și în funcțiile deținute, s-a implicat în configurarea și consolidarea unei biblioteci publice cu servicii de specialitate apte să asigure necesitățile informaționale și culturale ale întregii comunități. În 1965, a constituit, alături de alți bibliografi, serviciul specializat de informare bibliografică locală, primul de acest tip din țară, coordonând activitatea de microfilmare a tuturor periodicelor dobrogene de la Biblioteca Academiei Române.

            În anul 1980, a înființat, tot în premieră la bibliotecile județene, Cabinetul de Informare și Documentare Tehnică. Au urmat: Cabinetul bibliologic, Clubul Artelor, Cenaclul literar „Ovidius”, revista de specialitate „Biblion”. A coordonat înființarea a numeroase biblioteci publice în județ, iar în anul 1994, cu un fond de la Biblioteca Județeană Constanța, a înființat Biblioteca „Ovidius” din Chișinău.

            Începând cu anul 1991, a întreprins demersuri laborioase pentru obținerea unui sediu nou pentru biblioteca județeană și pentru automatizarea proceselor de bibliotecă. În anul 1995, a implementat sistemul integrat de bibliotecă TINLIB, în vederea integrării Bibliotecii Județene Constanța în sistemul informațional național.          Contribuții de specialitate: coautor al lucrării „Presa dobrogeană” (1879-1985), redactor responsabil al seriei „Contribuții la Bibliografia Dobrogei și al Comunicărilor și referatelor de bibliologie”, redactor șef al revistei „Biblion”, prefațator al lucrării „Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura românească”, autor a numeroase articole în publicații de specialitate și în mass-media.

            A participat intens la viața profesională națională și la elaborarea actelor normative ale domeniului, mai ales la proiectul Legii bibliotecilor. A fost vicepreședinte al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, obținând, în anul 1995, Diploma de excelență acordată de acest for profesional; a făcut parte din Consiliul Național al Directorilor de Biblioteci din România, care, în anul 1997, i-a conferit Diploma pentru întreaga activitate.

            Constantin Zamfir Dumitru a decedat la 22 martie 2007.

(„Dicționar de personalități dobrogene”, vol. IV)


There is no ads to display, Please add some

About The Author