Persoanele cu handicap îşi cumpără maşini cu credite subvenţionate

Please enter banners and links.

În luna august, un număr de 28 de persoane care suferă de handicap grav sau accentuat din judeţul Călăraşi şi-au achiziţionat autoturisme, în urma unor credite ale căror dobânzi sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap. Persoanele cu handicap pot beneficia de subvenţionarea dobânzii la creditele contractate nu numai pentru achiziţia unui autoturism, ci şi pentru adaptarea unei locuinţe. Potrivit Laviniei Grosu, director executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilulului (DGASPC) Călăraşi, în afară de aceste 28 de persoane care au făcut credit pentru a-şi achiziţiona un autoturism, mai există în evidenţa DGASPC o persoană care a obţinut credit de la bancă pentru a- şi adapta locuinţa. Valoarea creditului acordat de către bănci nu trebuie să depăşească 10.000 de Euro, iar returnarea creditului nu trebuie să fie mai mare de 10 ani.

Documente necesare

De asemenea, potrivit prevederilor art. 27 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, şi familia sau persoana care îngrijeşte cel puţin un copil cu handicap grav sau accentuat poate beneficia de această facilitate. Pentru a putea beneficia de subvenţionarea dobânzii la creditele contractate, persoana cu handicap trebuie să se adreseze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi să depună prin registratură documentele următoare:
– cerere ( ANEXA 1A);
– cerere ( anexa 1B);
– copie de pe documentul care atestă încadrarea în grad de handicap;
– copie de pe documentul de indentitate;
– declaraţie pe propria răspundere referitoare la faptul că îndeplineşte condiţiile art. 27 din lege ( pentru auto- ANEXA 2A);
– declaraţie pe propria răspundere referitoare la faptul că îndeplineşte condiţiile art. 27 din lege ( pentru adaptarea locuinţei potrivit nevoilor individuale de acces- ANEXA 2B);
– declaraţie pe propria răspundere referitoare la faptul că va comunica Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi orice modificare privind încadrarea în grad de handicap ( ANEXA 3);
– declaraţie pe proprie răspundere conform ART. 292 Cod Penal, referitor la adaptarea locuinţei ( ANEXA 3B);
După depunerea acestor documente specificate anterior, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi va elibera persoanei cu handicap o adeverinţă referitoare la acordul plăţii dobânzii. Apoi, după obţinerea adeverinţei, persoana cu handicap grav sau accentuat trebuie să se adreseze unei bănci pentru a putea obţine creditul. Dacă unitatea bancară îşi dă acceptul de creditare, DGASPC Călăraşi va încheia un angajament de plată a dobânzii, pe baza contractului de credit şi a graficului de rambursare. În cazul în care persona cu handicap, care este beneficiară a creditului, înregistrează restanţe la rambursarea acesteia, dobânda aferentă creditului se va suporta de către aceasta.
Lavinia Grosu a declarat pentru Express de Călăraşi faptul că de la începutul anului 2012 până în prezent, DGASPC a plătit suma de 56 439 lei, iar anul trecut, în 2011, a fost plătită suma de 89148 lei.

Tipuri de autoturisme cumpărate de persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap îşi achiziţionează cu ajutorul creditului pe care îl obţin de la unitatea bancară mai multe tipuri de autoturisme, printre care: Logan, Opel Astra, Chevrolet, Volkswagen, Ford. În prezent, DGASPC Călăraşi are în evidenţă un număr de aproximativ 9600 de persoane cu handicap, dintre aceştia, 8800 fiind adulţi, iar restul, copii. 


There is no ads to display, Please add some

About The Author