ONORABILE BOIER JUDEȚEAN,

Please enter banners and links.

tutuianuExistă pe la noi, prin Bărăganul călărășean, o vorbă de duh (arhicunoscută, de altfel) care spune că „Boieru’-i tot Boier”. Se afirmă așa despre cineva (persoană cu funcție înaltă; poate să fie și ca tine, președinte de județ!) care dovedește o generozitate naturală și amplă, o înțelegere superioară a faptelor și o lipsă de aroganță specifică doar „bunilor conducători”, cu care, de fapt, învăluie lumea. Se spune așa despre cineva (neapărat leader de partid; poate să fie și ca tine, onorabile vicepreș. liberal național!) care protejează darnic, promovează strict valoarea dovedită și încurajează spiritul întreprinzător (sub a cărei protecție ai vrea, neapărat, să te regăsești!). Spui așa despre cineva (neapărat cu un trecut glorios în spate; poate să fie și ca al tău, cu 2 mandate jumătate la conducerea politică și administrativă a județului Călărași!) care, de la înălțimea la care micile mizerii nu se (mai) văd, iubește larg, pe toți și îmbrățișează, tandru, tot cuprinsul, indiferent de orientarea politică, profesională, culturală ori religioasă. În acest sens, Boierul Suprem este Domnul Nostru, Iisus Christos – cred că am citit undeva, posibil la Steinhardt, remarca aceasta – după cum găsim foarte multe mărturii despre Luceafărul poeziei românești care converg către ideea că, în același sens, Eminescu a fost un mare Boier.

Sintetizând, pot afirma că nu m-a surprins (nici plăcut, nici neplăcut! Oricum, te felicit călduros pentru onorurile primite!) faptul că ai fost decorat cu Ordinul „Sanctus Stephanu Magnu” de însuși Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, înconjurat de un sobor de 14 ierarhi. Asta după ce, mai acum vreun an de zile, ai primit, aidoma marilor boieri bărăgăneni (de pe vremuri), din partea Episcopului Vincențiu, ordinul „Crucea Sloboziei în grad de Mare Cruce”! Pentru implicare deosebită în viața Bisericii și pentru sprijinul acordat așezămintelor de cult din județul nostru (de parcă, Doamne, iartă-mă, ai fi fost prezent, duminică de duminică, la slujbă – și, poate, nu te-am zărit noi – și ți-ai fi golit buzunarele proprii și personale pe picturile bisericești!). De altfel, eu cred că înaltele Ordine monahale (ți-) au fost conferite funcției pe care o deții (momentan, ar spune pesediștii!) și mai puțin enoriașului (chiar și habotnic evlavios și practicant ce te consideri a fi) pe care-l reprezinți în lumea socială a Călărașiului nostru natal. Pentru că, nu-i așa, Ducule dragă, în fața legii și a lui Dumnezeu, toți suntem egali! Doamne ajută!

Trecând acum, mintenaș, cum ar zice Neamțul vostru din Sibiu, la lucruri pământene (politice, y compris!), și lăsând felicitările/onorurile/laudele să se decanteze („orice șut undeva, e un pas înainte” – nea’ Nicu, și el onoratu’, dixit), dă-mi voie să-ți mărturisesc (cum pe vremuri, supușii îi mărturiseau tot boierului lor!) că pe mine aproape mă convinsesei să te sprijin politic. Să votez „săgeata liberală” și să uit că PD-L-ul este partidul, fost la guvernare, care nouă ne-a înjumătățit salarille iar bătrânilor (cum e și mama mea) le-au tăiat pensiile. Să-l aplaud pe K.W. Johannis, candidatul vostru la Președinția Românilor, chiar poate să și pun ștampila pe el (?!), deși enoriașii din Parohia mea spun că-și face cruce strâmb și cu mâna stângă (!?). Să ascult glasul cristalin al copiilor noștri care mulți își doresc să emigreze (și) prin Germania, chiar dacă știm că prezidențiabilul ACL nu are experiența creșterii și educării vreunui copil iar vocea sa este morocănoasă, fadă, tristă și mult prea înceată pentru „secolul vitezei” în care trăim…

Ți-aș fi îmbrățișat, cu dragă inimă, coane boierule județean, întregul plan de „mutare a Liceului Agricol la Școala nr. 12” (vezi conferința de presă din ianuarie 2014), dacă aș fi fost convins că astfel învățământul călărășean ar fi devenit mai performant, mai aplicat și mai util. Dacă dascălii de acolo și-ar dori una ca asta iar sindicatele ar face presiuni. Altfel, cum?

Ți-aș fi „înghițit” (pe nemestecate!) chiar și (de acum) celebrele-ți „gogoși” cu „marele meu vis este să încerc să pornesc, împreună cu Oprescu, făcând presiuni mari, Canalul Dunăre-București… Al doilea vis este acea hidrocentrală, care este și hidrocentrală și pod”, dacă n-aș fi știut că ușile Guvernului României, la fel ca și ușa capitonată a antecamerei Primarului General al Capitalei, sunt (pentru tine, onorabile boier județean) nu doar închise, ci sunt ferecate cu 10 lacăte – câte 1 pentru fiecare an, al tău, de Domnie călărășeană.

Ți-aș fi acceptat până și „teoriile fanteziste/analizele politice/strategiile de birou”, făcute publice săptămânal în diverse conferințe de presă dacă nu aveam experiența faptului că nu ai promovat niciun membru PNL călărășean spre/în structurile decizionale guvernamentale iar la recentele europarlamentare, deși se considera o forță, PNL Călărași (ca organizație politică) nu a avut un loc eligibil pe lista finală. Cât despre „Podul Călărași-Silistra”, mai e puțin și trece anul (19 noiembrie 2013) de când s-a semnat Declarația Comună de Cooperare între cele 2 municipalități, s-a băut șampania și s-a luat diurna externă, dar nu s-a întâmplat nimic (pozitiv).

După cum nu se întâmplă nimic bun nici la Spitalul Județean de Urgențe Călărași, acolo unde deficitul de medici (buni!) rămâne, în continuare, o problemă. Alături bineînțeles de celelalte – management defectuos, conturi blocate, datorii istorice, arierate în avalanșă, secții medicale insalubre, medicamente puține, aparatură uzată moral etc. etc., într-un cuvânt tragedie!! Iar tupeului, aroganței, infatuării și ignoranței tale, coane boiere liberal (că tu ești ordonatorul principal de credite!), ca și a actualei tale echipe administrative, nu i se pot opune decât perspectiva unor voturi negative la apropiatele alegeri prezidențiale. Chiar dacă, urcat pe scenă alături de Klaus Werner Johannis (Român, de-al nostru!), l-ai încurajat ca un veritabil comandant de oști – vorba aceea: aveți toată muniția, tot armamentul, tot cazarmamentul, doar scuturi… (vă mai lipsesc).

Lăsând gluma deoparte, vreau să-ți mai mărturisesc surprinderea subsemnatului la vederea, în Polivalenta călărășeană, a lui Petrică Roman (cea mai mare dezamăgire post-revoluționară!) alături de Blaga, Iliuță, Dinulescu, Ionescu și alți câțiva foști „democrați”, semn că procesul de absorbție a PNL de către PD-L, chiar și sub umbrela noului Mare PNL, este în plină desfășurare. Cu consecințe nebănuite chiar și la nivelul unei competiții (fairplay?) vizând scaunul de Preș. de Consiliu Județean la Călărași. Pentru că, nu-i așa, coane boierule (?), dacă o asemenea competiție internă, cu mai mulți candidați/aspiranți, este posibilă/dorită/încurajată chiar, la nivelul Primăriei Municipiului reședință de Județ (după model PSD Călărași 2004!), de ce nu ar fi ea posibilă și pentru confortabilul fotoliu de Președinte de Județ? (am spus ceva de Dinulescu? Dar de Marian Drăgan? Sau Vasile Iliuță?).

Închei, astăzi, aici, urându-ți, coane boierule liberal, ca toate cele bune să se adune, iar cele rele să se spele; pentru că, nu-i așa (?), boieru-i tot boier! Cu deferență profesională, te salută, ca de obicei (iată, iavaș-iavaș, am ajuns la nr. 51 al serialului „scrisorilor de vacanță, neexpediate…”) același prof. Țuțuianu Mirel-Daniel, fost Primar PSD al municipiului Călărași.

P.S. Pentru că am fost felicitat, recent, de o cunoștință, pentru „modul de a pune problema” în comentriile/articolele/editorialele/scrisorile mele, și pentru că am fost provocat (!) să scriu mai apăsat (și) despre SPORT (mai ales că poza mea apare, de regulă, la pagina rezervată „sportului”!), dă-mi voie, d-le Filipescu R.G., să te felicit pentru „implicarea” deosebită (financiară, y compris!) pe care ai avut-o la ultima premiere a celor mai buni sportivi ai Călărașiului! Sau nu e cazul?…

În orice caz, e foarte bine că s-au găsit bani (și) pentru Valori Locale, că de sprijin financiar pentru „amărâți” suntem sătui. E curios însă, de ce oare pentru participarea Elenei Adam (box feminin) la Campionatele Europene de junioare din vară, din Italia, nu s-a mai găsit 1100 de euro, astfel încât tânăra pugilistă călărășeană să capete și experiență internațională, după cum este foarte curios (și anormal!) ca participarea micilor fotbaliști locali de la Portul, Progresul, Atletic Junior ș.a., la diverse competiții interne și internaționale (Cupa E-ON, Germania, Berlin, Tg.Mureș, Brașov etc.), să fie sponsorizată de portughezii de la Martifer-Lehliu Gară ori de arabii de la Agro-Chirnogi?! De parcă la aceste turnee, sportivilor călărășeni le-ar cânta imnul libanez, nu cel românesc, cu „Deșteaptă-te, Române!”…

După cum e straniu (? cred că cine a făcut „lista premianților” ori e ignorant, ori are comision!) de ce fiecare futsalist de la Dunărea (oare ce legătură au mercenarii ăștia cu locuitorii municipiului de la cotul Borcei?) a primit 150 de lei brut, ad labam, în timp ce pentru viitorii mingicari locali – Toma Gabriel, Mihai Rareș, Stoian Dragoș, Tătaru, Sibiceanu etc., toți copii călărășeni – nu s-a găsit măcar o diplomă! Sau o carte!

Iar în ceea ce privește „antrenorii” de la CSM, eu sunt profesor de ed. fizică de 30 de ani în Călărași și nu-l cunosc (încă) pe antrenorul coordonator Virgil Costache (premiul brut acordat 400 RON) după cum nu i-am văzut, în viața mea (!), pe Marius Linte ori pe Eugen Suciu, alți antrenori coordonatori de la CSM Călărași, care domiciliază în București (dar se înfruptă din banii publici ai călărășenilor!). Și cum despre Câmpeanu – atletism – premiu brut acordat de 1100 RON, Pistol – atletism, ori Baciu și Biro – tot atletism, am mai vorbit (unul e „ca-campion” și nu te salută pe stradă, a doua nu are prăjina adusă la Călărași iar ultimii sunt bucureșteni get-beget și nu au de gând să se însoare pe lângă Borcea!), poate că ar fi fost cazul să se acorde aceste stimulente financiare municipale ținându-se cont și de alte criterii. Mai puțin „chirilice” și mai mult locale/autohtone. Ce zici, onorabile boier județean? Te bagi la „una mică” analiză?

 

 

Prof. Țuțuianu Mirel-Daniel


There is no ads to display, Please add some

About The Author