O pensie decentă înseamnă mai mult decât câțiva lei promiși înainte de alegeri

Please enter banners and links.

iohannis foto pt articolÎn România lucrului bine făcut, care este viziunea mea, pensionarii au un trai decent în realitate, nu doar în promisiuni și sunt cu adevărat respectați. Prima dovadă de respect este chiar capacitatea societății de a asigura o viață mai bună seniorilor săi.

Eu cred că teama ca nu cumva să fie tăiate pensiile sau îndoiala că nu se vor putea plăti pensii nu au ce să caute în România secolului XXI. A plăti la timp pensii nu este un favor pe care statul îl face, ci o obligație a statului, nu este un merit al guvernului, ci o minimă dovadă de normalitate.

Ca președinte, voi fi garantul că dreptul la pensie este respectat și că Guvernele care vor urma nu vor transfera propria lor incompetență în tăieri de pensii și de drepturi cuvenite în urma muncii.

În viziunea mea, un trai decent înseamnă mult mai mult decât o pensie plătită la timp. Înseamnă garanția că veniturile pensionarilor sunt un drept câștigat și nu sunt la dispoziția niciunui politician și a nimănui. Nimeni nu are dreptul să reducă veniturile obținute prin muncă cinstită.

Știu că orice leu în plus contează. Dar în România ultimilor ani ne-am obișnuit să ne mulțumim cu puținul pe care ni-l dă guvernul cu o mână, în timp ce ne ia cu două. Degeaba se mai dau câțiva lei în plus la pensie, în timp ce apar noi taxe și prețurile cresc. O pensie decentă înseamnă mai mult decât câțiva lei promiși înainte de alegeri.

Am auzit chiar zilele astea că premierul mai face niște promisiuni pentru la anul. Oare câte promisiuni iluzorii am mai auzit de la tânărul prim-ministru? Și câte dezamăgiri au urmat după ele?

Cred că guvernanții nu ar trebui să se folosească de necazul și greutățile oamenilor pentru a mai obține niște voturi. Pensionarii merită mai mult și toți românii merită mai mult.

Eu cred că pensionarii vor avea un trai cu adevărat decent și nu vor mai sta cu grija zilei de mâine atunci când economia va începe să se miște, să producă, să creeze locuri de muncă. Asta înseamnă pentru mine România lucrului bine făcut.

Atunci când toată România va fi prosperă și puternică, niciun guvern nu-și va mai permite să drămuiască sărăcia și să înșele așteptările. Atunci va fi posibil un trai decent și venituri cu adevărat decente pentru pensionari.

Și vă spun că se poate. Se poate, dacă avem lideri care se țin de cuvânt, care fac mai puțin scandal, mai puțin spectacol și se preocupă de probleme reale. Veți avea în mine un președinte care face lucrurile temeinic, cu seriozitate și cu grijă pentru oameni.

Eu cred că un trai decent mai înseamnă ceva. Înseamnă, în același timp, și accesul la servicii de sănătate de calitate și prompte, accesul la medicamente compensate noi și servicii sanitare pentru care să nu se termine fondurile din primele zile ale lunii.

De aceea, o prioritate a programului meu pentru România lucrului bine făcut o reprezintă sănătatea. Mă refer aici la investiția în sănătate, la cheltuirea corectă și eficientă a banilor publici în favoarea pacienților, la respectarea drepturilor pacienților în realitate, nu doar pe hârtie.

Sunt multe alte lucruri care s-ar putea face dacă ar exista o dezbatere reală, un dialog între toți cei responsabili, între instituții, dincolo de apartenența de partid. Sunt o serie de chestiuni pe care avem datoria să le discutăm: cum îi protejăm pe pensionari, mai ales pe cei cu venituri mici, de creșterile de prețuri la energie electrică și gaz; cum stimulăm posibilitatea de a rămâne activi pe piața muncii; cum asigurăm acces corect la odihnă și tratament.

În fine, cred că noi toți datorăm pensionarilor respect și apreciere pentru o viață de muncă și recunonștință pentru lucrul bine făcut. Au  trecut prin ce a fost mai greu. Au cunoscut ororile comunismului și lipsa de libertate, greutățile tranziției, strânsul curelei și iluzia schimbării. Au muncit pentru ca această societate să meargă înainte. Și ea nu i-a răsplătit îndeajuns.

Avem în 2014, la un sfert de secol după Revoluție, șansa de a  reașeza România pe un drum al speranței, al prosperității și al respectului. Veți avea în mine un președinte care vă respectă, care vă reprezintă cu decență și care vă prețuiește. Am convingerea că din noiembrie putem începe costruirea României lucrului bine făcut.     

                                  

                                                                                                          Klaus Iohannis


There is no ads to display, Please add some