Nicușor Cionoiu : „Siguranţă şi încredere” a ajuns doar un slogan pentru I.P.J.Călărași

Please enter banners and links.

  • 10.07 2022
  • interpelare adresată Ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode

Stimate domnule ministru,

Vă aduc la cunoștintă situaţia actuală din jud. Călăraşi în ceea ce priveşte pericolul la care cetătenii sunt expuşi zi de zi, deoarece siguranța acestora nu reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Călăraşi. "Sigurantă şi încredere" este doar un slogan, dacă fenomenul infracțional nu este oprit imediat.

Luni, 13 iunie, la ora prânzului, a avut loc un atac sângeros într-o spălătorie auto din Călăraşi, unde mai mulți indivizi înarmati cu bâte şi săbii au venit să facă dreptate şi au atacat pe oricine au prins în cale. În urma incidentului un tânăr nevinovat a fost doborât la pământ şi bătut cu bestialitate, fiind grav rănit la nivelul picioarelor şi la nivelul braţului stâng, având nevoie de îngrijiri medicale, iar alţi tineri au fost agresaţi atât fizic cât şi verbal. Cu toate acestea, un singur individ periculos a fost retinut de Poliţie, deşi în scandal au fost implicaţi cel puţin 6 agresori, conform filmărilor surprinse de camerele din incinta spălătoriei.

Ca urmare, miercuri 15 iunie 2022, am emis un Comunicat de presă prin care am atras atenţia asupra situaţiei. La aproximativ o oră, IPJ Călăraşi a luat atitudine și a comunicat cele întâmplate, abia la 3 zile după producerea incidentului. În momentul în care accesăm pagina online a instituţiei, observăm că apar frecvent informații cu privirc la numărul de permise reţinute sau suspendate, numărul de sancţiuni aplicate şi la numărul infracţiunilor constatate descopăr însă că siguranţa şi încrederea cetăţenilor nu este un subiect care să prezinte interes. Mă întreb, nu este cel mai important să ştim că parinţii, bunicii şi copiii noştri se află în siguranţă, indiferent că sunt într-un loc public sau în propria locuinţă, în loc să auzim laude legate de numărul contravenţiilor sesizate?!

Nenorocirea de la spălătoria auto s-a petrecut ziua în amiaza mare. Aceasta este o dovadă clară că acestor atacatori nu le este teamă nici de lege şi nici de cei care ar trebui să o aplice fără menajamente pentru infractori.

Multe alte evenimente violente au avut loc în ultima perioadă, precum conflictul din cartierul 2 Moldoveni, str. Aleea Constructorului, Călăraşi, din data de 15 iunie 2022, când IPJ Călăraşi a fost sesizat prin multiple apeluri, cu privire la desfăşurarea unui scandal de amploare, la care au participat mai multe persoane ce s-au agresat reciproc, lovindu-se cu bâte, cuţite, dar s-a folosit şi o armă cu focuri neletale. În urma incidentului, unul din agresori a fost rănit la nivelul brațului stâng, iar în urma focurilor de armă trase unul din ei a fost rănit la nivelul cefei şi altul la nivelul feţei, cel din urmă fiind minor. Totul s-a întâmplat în mijlocul străzii, printre trecători, punându-se în pericol viata acestora.

Tot în jud.Călăraşi au avut loc violări de domiciliu şi furturi, aflate în urma relatărilor făcute de diferiţi cetăţeni, pe care le regăsiţi anexate. Aceste cazuri nu au fost rezolvate nici până în prezent, deşi a trecut o perioadă destul de lungă de la producerea lor, iar oamenii continuă să trăiască mereu cu teama că totul se poate repeta în orice moment.

O altă problemă ce se accentuează tot mai mult este consumul de substanțe psihoactive, consumate în rândul tinerilor şi nu numai, ce conduc către un limbaj vulgar şi un comportament agresiv, lucru ce influentează şi mai mult actele de violentă ce au ajuns să ne definească județul. Dacă nu se fac controale intense și nu se iau cât mai repede măsuri, numărul infracțiunilor va crește drastic.•

Siguranţa este esentială, nu se poate să mergem cu frică pe stradă, ba mai mult, să ne fie teamă în propriile locuinţe. Intimidările şi atacurile la adresa comunităţii trebuie să înceteze!

Domnule ministru, având în vedere aceste situaţii extrem de violente, menite să pună în pericol viaţa multor persoane, consider că este vital să se investigheze modul în care se desfăşoară îndeplinirea atribuţiilor legale de serviciu a personalului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi şi să dispuneţi toate procedurile legale necesare, astfel încât să putem avea un judeţ sigur pentru toţi locuitorii.

Cu deosebită considerație,      

                                                    

                    Senator PSD de Călărași,

                         Nicușor Cionoiu

 


There is no ads to display, Please add some