Neagu Cezar : “Dacă semnăm noul contract de finanțare înseamnă rezolvarea problemelor de apă potabilă și canalizare”

Decebal Mihalache 6:13 pm - 3 septembrie, 2019 Comentariile sunt închise pentru Neagu Cezar : “Dacă semnăm noul contract de finanțare înseamnă rezolvarea problemelor de apă potabilă și canalizare”
Neagu Cezar : “Dacă semnăm noul contract de finanțare înseamnă rezolvarea problemelor de apă potabilă și canalizare”

Decebal Mihalache

R.: Domnule director știu că aveți un proiect cu fonduri europene. Ce presupune acesta ?

Neagu Cezar: Avem, întradevăr, în derulare un proiect cu fonduri europene, în care întocmim studiul de fezabilitate și documentații, caiete de sarcini, pentru a moderniza sau înființa alimentări cu apă și canalizare în județul Călărași. Lucrăm la acest proiect de mai bine de doi ani și ceva, suntem într-o fază destul de avansată, într-o situație bună, zic eu, față de restul operatorilor din țară. În acest moment sunt semnate contractele de finanțare cu patru companii și sunt în curs de semnare încă trei sau patru contracte. Contractul nostru de finanțare nu este semnat, noi am depus în iulie revizia a cincea a studiului de fezabilitate și avem o situație în sensul că nu vor mai fi obiecții, din câte am discutat cu autoritatea de management, chiar ieri la București. Este posibil ca în cursul lunii septembrie, începutul lunii octombrie să semnăm acest contract de finanțare. Este un proiect mare, este în jur de 250 mil.euro, care acoperă 33 de localități, din acestea șapte sunt din județul Ialomița, restul sunt din Călărași. Puteau să fie mai multe, dar doar atâtea localități au vrut să vină alături de noi.

R.: Ca lucrări ce înseamnă acest proiect ?

N.C.: Înseamnă rezolvarea problemelor de apă potabilă și canalizare, conform condițiilor impuse în ghidul de finanțare în toate aceste localități.

R. Cu aproximație, când vor începe lucrările?

N.C.: Dacă semnăm contractual în octombrie și începem să licităm, probabil că în primăvara anului viitor să dăm primii câștigători și să lucrăm din martie, aprilie când se va face vremea frumoasă. Asta este în funcție și de viitorii ofertanți, de numărul lor, dacă vor fi contestații.

R. Cât vor dura lucrările?

N.C.: Minim patru ani. Probabil unele vor depăși acest termen, trecând pe viitorul ciclu de finanțare al UE. Din păcate s-a întîrziat și nu din cauza noastră, gândiți-vă că el este pe perioada 2013-2020. Există trei ani de zile, perioadă de prelungire a acestui termen, deci până în 2023 noi trebuie să finalizăm aceste investiții. Dacă nu vom reuși să le finalizăm, vor trece în următoarea perioadă de finanțare. Eu cred că, datorită faptului că majoritatea lucrărilor se vor executa în comune, unde nu sunt atâtea rețele, cabluri, lucrările vor merge mai repede. Nefiind betoane, străzi betonate este mult mai ușor de lucrat.

R.: În municipiul Călărași se vor sparge betoane?

N.C.:Da, în municipiul Călărași se vor sparge betoane. Mai avem de investit, după socotelile noastre vreo 18 milioane de euro în Călărași. Ca să finalizăm absolut tot ce înseamnă alimentare cu apă.

R.: În urma proiectului va crește prețul apei potabile?

N.C.: Da, dar nu pot să estimez acum cu cât va crește, dar pot să vă spun de ce va crește. Conform condițiilor de acordare a acestor fonduri, în paranteză fie spus costă 2%, mai pe înțeles UE acoperă 98 de lei și noi trebuie să punem 2 lei. Noi, adică comunitatea, municipiul Călărași, celelalte localități trebuie să pună cei 2 lei. Atât ne costă pe noi. Costurile de investiție pot spune că nu sunt mari pentru noi. În schimb, condiția pusă de finanțator este următoarea : trebuie să ne prevedem în prețul apei sume echivalente cu așa numita amortizare, dar bunurile rezultate sunt bunuri publice și nu există amortizare, astfel încât pe viitor să nu mai venim cu cereri prin finanțare, reparații, modernizări de la UE. Vă dau un singur exemplu pentru lucrările din POS Mediu, programul precedent. Ecoaqua a avut obligația de a cofinanța cu 4% aceste lucrări, în final au fost aproximativ 5 milioane de euro, contribuție care, conform legislației, a rămas în sarcina operatorului, aproape 86 mil.euro. Pentru aceștia calculăm amortizarea și reprezintă pentru anul în curs aproximativ 400 mii lei, o sumă substanțială. Cu acești bani noi vom face lucrări de reparații, mentenanță, bani pe care nu-i aveam până acum, în plus față de ce aveam programat. Iată că e o modalitate de a înființa rețele, de a face lucruri legate de apă și canal. Cu banii din amortizare, dar ei se vor resimți în factură.

R.: Până la demararea acestui proiect sunt șanse să se mai mărească prețul apei ?

N.C.: Absolut. Gândiți-vă că ultima creștere de preț a fost în 2017, cu toții știm că până în prezent sunt multe elemente care s-au modificat, cea mai dură fiind creșterea salariului minim pe economie, a doua și cea mai importantă ce afectează în mod evident costurile este energia electrică. Între 2017 și 2019 prețul energiei electrice s-a mărit de 2,5 ori. Dacă în iunie 2017 plăteam pe megawatt 148 lei, acum plătim în jur de 300 lei pe megawatt, dar au fost și luni în care am plătit și 340 lei pe megawatt. După salarii energia electrică reprezintă ponderea de cheltuieli la producerea apei potabile. La energia electrică costurile noastre s-au dublat.

R.: Pe ce loc suntem în țară ca preț al apei ?

N.C.: Acest lucru este într-o continuă dinamică. Nu ni se pare un element relevant pentru că la ANRSC mulți opreratori vin cu creștere de tarif, iar clasamentrul se schimbă mereu. La 1 iulie, la apă, eram pe locul 28 din 43 de companii.

R.: Din punct de vedere financiar societatea este sustenabilă ?

N.C.: De când sunt eu director am încheiat șase cicluri financiare, în fiecare din acestea am obținut un profit, nu foarte mare, dar suficient încât să avem garanția că societatea funcționează corect. De exemplu, anul acesta, la șase luni, suntem pe pierdere, principala cauză fiind creșterea salariului minim pe economie, dar până la sfârșitul anului, cu măsurile luate, cred că vom recupera această pierdere și vom fi din nou pe profit. Ar mai fi ceva de spus aici. Una din condițiile în care se acordă fonduri europene este aceea de a avea profit. La Călărași consider că nu am aruncat cu banii pe fereastră și suntem printre puținii operatori care am finalizat primul proiect. Este aici meritul fostului director, fără niciun fel de discuție, a colegilor mei care au lucrat în acest proiect, sper că și al meu, acolo un mic procent.

R.: Consumul de apă a mai crescut în Călărași ? Știu că a fost o perioadă de scădere.

N.C.: Da, a scăzut peste tot, au fost scăderi ale consumului de apă, ceea ce este și normal și anormal. Normal este pentru că în Călărași avem contori pentru 99,2% din consumatori. Dar este anormal pentru că trăim într-o țară civilizată și apa este un element vital, de civilizație urbană.

Altfel, ne concentrăm pe noul proiect cu fonduri europene și chiar pot spune că efectiv ne chinuim să preluam comunele unde situația nu este prea roză, dacă nu chiar roșie, în primul rând datorită calității apei care este acolo și precarității instalațiilor pe care le găsim. Doar în două comune am găsit apă potabilă, iar veniturile de la comune nu acoperă nici salariile celor trei muncitori pe care i-am preluat de la comune. Încercăm să menținem calitatea apei cât mai bună și la Călărași nu sunt multe probleme din acest punct de vedere, dar toate acestea costă și nu ai cum să scapi de ele.

Comentariile sunt inchise.