N-a fost Minciună la licitația pentru lapte și corn

Please enter banners and links.

Recoverd_jpg_file(3623)Licitațiile pentru diferite achiziții publice întotdeauna au stârnit pasiuni, nu pentru că ar fi distractive, ba, din contră, se lasă mai mereu cu răfuieli întrte participanți și cu reclamații pentru organizatori. Nu pentru asta, ci pentru că la mijloc e vorba de banul public, ce e atât de fâșneț încât se scurge printre degete mai ceva decât mierea din lingură întoarsă. Ce spun eu se scurge, se revarsă de-a binelea, dacă degetele sunt pe poziția evantai. Evident, doar pentru unii, că lovelele sunt limitate. Nici recenta licitație pentru corn și lapte de la consiliul județean nu a reușit să se desfășoare în tihnă, pasiunea fiind la fel de mare ca la orice licitație. În speță, ea a trecut cam prin toate procedurile posibile. S-a anunțat, s-a anulat, iar s-a anunțat, iar s-a anulat și, cum era normal, s-a încheiat un contract prin încredințare directă. Laptele și cornul trebuiau să ajungă la elevi, căci doar a început școala. Dacă nu ar fi fost la mijloc firma SC Balmec SRL din Mitreni, lucrurile ar fi stat cuminți, dar așa… Numele acesta poate nu spune nimic, dar când afli că asociat unic e chiar primarul din localitate, liberalul Tudorică Minciună…Ce câștigă un contract la consiliul județean…Poate lucrurile nu stau așa, cert este că nu putem face nicio asociere între numele său și credibilitatea primei instituții din județ. N-avem niciun motiv. Doar constatăm.

 

Amestecul de corn și lape duce la idei mărețe

Licitația cu pricina pentru distribuția de lapte și corn în școlile din județ, timp de doi ani, debutează pe 29 august 2013, destul de târziu față de începerea anului școlar, spunem noi. Dar poate alții au altă părere. Cei de la achiziții publice din consiliul județean trebuiau să prevadă că vor fi contestații peste contestații, ca de fiecare dată, ce vor întârzia desemnarea câștigătorului. Așa au și făcut. Au demarat procedura cu o lună mai devreme. De data asta separat. Pentru corn pe 31 iulie 2013, iar pentru lapte pe 01 august 2013, pentru un an. Prețul pus la bătaie, 1.95 mil. lei fără TVA, în primul caz, respectiv 4,15 mil. lei în cel de al doilea. Numai că achizitorii noștri n-au avut noroc. Nu le-au mers licitațiile, așa că le-au anulat. Ce baftă au avut! Motivele sunt cât se poate de simple și omenești. Nu și-au dat seama că distribuția separată generează costuri suplimentare, nu și-au dat seama că anul școlar nu are 180 de zile, ci doar 176 și, unde mai pui că, la achiziția laptelui au pus pe SEAP același caiet de sarcini ca la corn. Ce ghinion, ce ghinion! Motive tocmai bune de anulare. Măi băieți și fete de la achiziții, nu mai fiți cu capul în nori, apucați-vă de treabă și nu mai stați degeaba că produceți idei!

Mere, pere și franzele= locuri de muncă

 

Și s-au apucat de trebă o lună mai târziu, pe 29 august, când s-a scos la licitație pachetul complet, ca să fie treaba bună. 12 milioane lei vechi scoși la mezat, o sumă frumușică rău de tot. Cum vremea îi presa, căci elevii nu puteau pleca de la școală flămânzi și uscați de sete, pe16 septembrie se încheie contractul de furnizare, fără publicarea unui anunț, motivul find extrema urgență, ce nu a putut fi prevăzută. Mureau copii de foame. Păi, dacă ați încurcat merele cu perele. Că tot veni vorba de mere contractul pentru furnizarea acestora s-a dat tot pe urgență și tot pe încredințare directă. 396.000 de lovele firmei Romfruct Voinești! E, aici hai că mai merge, numai să nu aducă și ăștia ca și ceilalți din trecut mere cât măslinele! Revenind la cornul și laptele nostru, norocul a picat pe Tudorică Minciună, asociat unic la Balmec, cu soția administrator, contractul fiind de aproape 3 milioane lei, încheiat în 18 sept 2013. Trebuie spus că primarul nostru are o fabrică de pâine la Mitreni, ce justifică, în linii largi, alegerea făcută, ceea ce nu este deloc rău. În plus, livrează și oarece franzele la niște instituții publice din Călărași( prin licitație, cum prin încredințare directă?) care nu este iarăși deloc rău. Se creează locuri de muncă, nu-i așa? Dar, nu de aici a pornit deranjul. Ci de la licitația organizată puțin mai târziu.

Descalificarea lui Minciună pentru plagiat

 

SC Balmec, ce trebuie să livreze cornul, în asociere cu SC Dorna SA, responsabilă cu laptele, susținută de SC Dick Import Export, subcontractant, a concurat cu o anumită societate, SC Libro Events SRL din Bragadiru, Ilfov. Societatea e polivalentă. Face de toate. Face curățenie la Radio România Actualități, organizează târguri și expoziții și chiar implementează un sistem managerial la ministerul agriculturii și a structuriilor subordonate. Noi știm că “Ăla Mic”, când a venit la minister, a ras până și portarii. Nimic nu mișcă acolo fără voia lui, așa că și treaba asta s-ar putea să fie una de familie. Marea familie a USL! Cum consiliul județean l-a desemnat câștigător pe Minciună, iar firma din Bragadiru a fost descalificată, tunete și fulgere s-au pornit, care au ajuns direct la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Aici, respectiva instituție a spus că jumătate are dreptate consiliul județean, jumătate Bragadiru. Prin urmare, din Decizia din 08.01.2014 reiese că Balmec nu are personal calificat, nu are mașini, iar contractul cu SC Dorna SA era mai degrabă un contract comercial decât unul de asociere, firma nepunând la bătaie autovehiculele pentru transportul produselor la școlile din județ, ci doar din București la Călărași. În plus, propunerea tehnică, ne spune CNSC, este o copie a caietului de sarcini, fără o contribuție a ofertantului. Adică a lui Minciună. Plagiat, ce mai! Așa că CNSC decretează că băieții și fetele de la achiziții publice din cadrul consiliului județean au creat un avantaj pentru câștigător și că singura soluție este anularea licitației.

Membrii comisiei de licitație, salutați prin crăpătura ușii

Povestea nu se termină aici, căci firma din Bragadiru spune că avantajul s-a produs și traficat chiar la deschiderea plicurilor cu oferte, când Tudorică Minciună a fost prezent în carne și oase, deși nu avea ce să caute, nefiind reprezentantul sau administratorul firmei. După cum ne stă în caracter l-am contactat telefonic și pe împricinat, să răspundă mârșăviei. El a infirmat categoric faptul că ar fi fost acolo. Nici în ruptul capului să se fi întâmplat așa ceva. Dar, a fost sincer și a recunoscut că întâmplător, dar absolut întâmplător, în ziua aceea avea treabă prin consiliul județean și, ca un om cumsecade, a băgat capul pe ușă să salute membri comisiei. Pentru atâta lucru nu cred că trebuie pus la zid omu’. În plus, el a promis că va cumpăra și utilaje, dacă prinde contractul pe o perioadă mai lungă, fiind vorba, după cum spuneam, de locurile de muncă. Prin urmare, lucrurile sunt clare: n-a fost Minciună la licitația pentru corn și lapte, oricât ar încerca unii rău intenționați să acrediteze așa ceva.


There is no ads to display, Please add some

About The Author