Monstrul cu care ne mândrim – Legat de Călăraşi

Please enter banners and links.

A fost odată, ca niciodată, tocmai hăt, în codrii judeţului Călăraşi, un monstru. Un monstru în bună regulă, până la un punct. Mătăhălos, păros, agresiv şi urât mirositor, cu ochi injectaţi şi colţi uriaşi. Ce mai, profilul său avea un singur defect, dar acela avea să rămână pentru multă vreme secret. Nu însă şi pentru domniile voastre, stimaţi cititori!
Monstrul despre care relatăm era, de felul său, mistreţ. Un mistreţ cu adevărat uriaş, de vreo 350 kg, ajuns în floarea vârstei pe la jumătatea anilor ‘70. Bântuia, împreună cu ciurda sa, prin hăţişurile pădurii Ciornuleasa, dar nu se sfia să viziteze regulat culturile agricole ale oamenilor din comunele Mitreni, Ulmeni, Chiselet, Spanţov, Mânăstirea, Frăsinet sau chiar Luica. Distrugerile se ascundeau, la raportări, din condei. Toată lumea ştia că monstrul este păstrat anume în viaţă, pentru înfruntarea cu însuşi Marele Şef!
Nicolae Ceauşescu ajunsese Nr. 1 în partid şi în stat, dar pentru ca să fie la înălţimea propriei reputaţii dorea să fie şi cel dintâi bărbat al ţării. Războaiele nefiind la îndemână, singura şansă de afirmare publică a masculinităţii sale era vânătoarea. Aici, din motive de cult personal, nu cu iepurii şi pârşii voia să dea piept, ci musai cu mistreţii şi urşii. Practica s-a transformat curând în obsesie. Nicolae Ceauşescu ajunsese să fie temut pentru proasta dispoziţie ce urma unor partide de vânătoare „nereuşite”. La Balc, odată, gonacii i-au adus în bătaia puştii aproape 30 de mistreţi, dar deoarece niciunul nu era mai răsărit, colectivul de la ocolul silvic a fost aspru criticat, în şedinţă de partid, pentru slaba preocupare faţă de calitatea fondului cinegetic!
Ajuns, prin decembrie 1978, la vânătoare, în pădurea Ciornuleasa, Nicolae Ceauşescu avea mari aşteptări. Printre stejarii din pădurea vecină, Tatina, foiau deja gonacii, alcătuind acea „pâlnie” care dirija vânatul către locul de pândă al „tovarăşului”. Cu acest prilej, legenda spune că el a împuşcat cel mai valoros mistreţ vânat vreodată în România şi al treilea din topul mondial!
Cotat, în funcţie de dimensiunile colţilor, cu 144 de puncte, trofeul a făcut senzaţie la expoziţiile internaţionale de la Marsilia, Nitra şi Plovidv. El este depăşit de numai două alte trofee, de 149 şi respectiv 150 de puncte, păstrate de la mistreţi răpuşi în fosta U.R.S.S. şi Bulgaria. El duce şi astăzi în lume faima vânatului din Călăraşi!
Varianta demitizată a episodului spune că, de fapt, nu a fost vorba despre o vânătoare cu goană de mistreţi, ci una banală, la punctul de hrănire, unde animalele veneau din reflexul condiţionat creat de pădurari. Ceauşescu s-ar fi deplasat cu maşina pe un drum forestier, iar apoi pe jos, pe o potecă mascată de pădure. Astfel, vânatul-record ar fi fost împuşcat de la 20-25 de metri distanţă, în timp ce se hrănea. Mai mult decât atât, gurile rele spun că însuşi aspectul colţilor indică un „mistreţ de crescătorie” şi nicidecum o fiară… Dar ne punem noi cu poveştile vânătoreşti?


There is no ads to display, Please add some