Ministrul Agriculturii Florin Barbu are vești bune pentru agricultorii călărășeni

Please enter banners and links.

  • 341.000 ha vor fi irigate printr-un nou program

Decebal Mihalache

Ministrul Agiculturii, Florin Barbu, s-a aflat într-o vizită în județul Călărași, unde a poposit la mai multe expoatații agricole, dar a stat de vorbă și cu fermierii călărășeni, ce i-au transmis problemele cu care se confruntă. Ministrul Barbu a adus mai multe vești bune pentru fermieri, declarând că pentru mandatul său principala problemă a reprezintă extinderea suprafețelor irigate. La nivel de județul Călărași, afectat de secetă în ultimii ani, el a spus că printr-un program ambițios vor putea fi reabilitate și irigate aproape 341.000 de hectare de teren agricol, iar la nivel național vor fi alocați 400 mil. euro pentru infrastructura secundară de irigații, plus 1,5 miliarde de euro pentru fiecare organizație de udători, banii fiind fără cofinanțare, iar TVA-ul este eligibil.

Ministrul Barbu a vorbit despre două proiecte derulate prin Ministerul Agriculturii pentru partea de reproducție de 220 mil. euro, un alt program de 600 mil. euro pentru partea de procesare a materiilor prime, astfel încât să nu mai exporăm doar materii prime, ci și produse cu valoare adăugată mare, program la care orice fermier are acces, suma minimă accesată fiind de 500 de mii de euro pentru un proiect. Deasemenea, a vorbit și despre un program cu Banca Europeană de 500 mil. euro pentru instalarea panourilor fotovoltaice necesare scăderii consumului de energie electrică convențională în ferme, dar și despre 2,2 miliarde euro prin Planul Național Strategic destinați zootehniei, procesării materiilor prime, pomicultură, instalarea tinerilor fermieri, dar și pentru primării ce pot reabilita drumuri comunale și drumuri în exploatațiile agricole.

Ministrul Barbu a spus că este hotarât să emită un act normativ privind forța majoră, acolo unde calamitățile au afectat terenurile agricole, astfel încât fermierii să nu mai poată fi executați silit pe o perioada de șase luni sau un an. Ministrul a mai promis că va merge în coaliție cu o propunere, astfel încât toate terenurile ADS-ului, concesionate sau neconcesionate, să treacă la unitățile administrativ-teritoriale de care aparțin, astfel încât redevențele să fie încasate de acestea.

La final ministrul Florin Barbu a vorbit și despre un proiect de care se vorbește de zeci de ani și anume canalul Siret-Bărăgan, lucrările la acesta urmând să înceapă pe 31 martie 2024. A spus că este o promisiune mai veche a sa, documentațiile fiind pe ultima sută de metri și, chiar dacă se vorbea de sume imense ce ar trebui investite, el a spus că pentru primii 25 de km ce vor fi începuți sumele nu sunt așa colosale.


There is no ads to display, Please add some