Medicii bulgari, nemulţumiţi de salariile din spitalul călărăşean
Please enter banners and links.
– La ei acasă câştigă 1.150 euro, la noi, nici jumătate
Spitalul călărăşean a ajuns să depindă de medicii bulgari care suplinesc lipsa personalului medical. În urmă cu doi ani, Spitalul Judeţean de Urgenţe Călăraşi risca să se închidă din cauză că nu mai avea medici anestezişti. Operaţiile se făceau doar cu programare, iar pentru cazurile mai complicate pacienţii erau trimişi la Bucureşti.
Patru medici bulgari asigură linia de gardă
Acum, situaţia este cu totul alta, după cum spune Bianca Vidaef, manager al spitalului: “Linia de gardă este asigurată de cei patru medici bulgari care vin ori de câte ori avem nevoie şi asigură activitatea atât în terapie cât şi în blocurile operatorii”. Dar pentru cât timp? Prezenţa medicilor bulgari este doar o soluţie de salvare, nu ne vom putea baza la nesfârşit pe prezenţa acestora la Călăraşi. Drept pentru care această problemă ar trebui să fie rezolvată prin atragerea a cel puţin unui medic anestezist care să devină călărăşean cu acte în regulă. Până atunci, ne mulţumim cu medicii bulgari care au reuşit să se adapteze codiţiilor de lucru in spitalul călărăşean, cu toate bunele şi relele sale.
“Pentru oameni trebuie să facem tot ce trebuie” – spune Valentin Nicolov
Valentin Nicolov este unul dintre medicii anestezişti bulgari ce lucrează de 2 ani în Călăraşi. Încet, încet a învăţat limba română şi acum nu mai are nevoie de translator. Lucrează în România pe de o parte pentru că are nevoie de bani, aşa cum o recunoaşte, dar şi că legislaţia bulgărească nu-i permite să aibă un al doilea job în domeniul sanitar.
Nu este mulțumit de cât câştigă la noi, unde spune că nu are medicamentele necesare si, mai mult decât atât “salariul meu în Bulgaria e mai mare. Este 1.150 euro pentru o lună, iar aici iau jumătate din această sumă. De salariu aici nu sunt mulţumit. Salariul meu în Bulgaria e foarte, foarte bun”, explică Nicolov. Acesta mai spune că în sistemul sanitar bulgăresc un medic are salariul de bază de 800 de euro, la care se adaugă alte sporuri.
Deşi nu este mulţumit de salariul pe care îl ia de la Spitalul Judeţean de Urgenţe Călăraşi, pe caniculă sau ger, Valentin Nicolov înfruntă Dunărea pentru a ajunge la pacienţii români pentru că, spune el, “ Anestezia este o situaţie foarte serioasă. Este viaţă pentru pacienţi, iar pentru oameni trebuie să facem tot ce trebuie.”
Pacienţii, mulţumiţi de medicii bulgari
Pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţe Călăraşi i-au primit bine pe medicii bulgari. Sunt chiar mulţumiţi de atitudinea lor, aşa cum povesteşte Mariana Petcu : “ Prea multe cuvinte bănuiesc că nu ştie nici dumnealui că avea traducător. Acum la sală a fost singur. A venit la pat, a început să zâmbească…mi-a plăcut foarte mult de dumnealui” .
Spitalul din Călăraşi a reuşit să treacă peste criza medicilor anestezişti, apelând, iată, la expertiza medicilor bulgari, dar oare câte spitale din ţară au această şansă? Mai nou, din Bulgaria vin nu numai medici anestezişti la spitalul din Călăraşi, ci şi un doctor pediatru. Astfel că în cel mai mare spital din judeţul Călăraşi, ce numără 600 de paturi, lucrează 5 medici bulgari. Spitalul ar fi trebuit să aibă 138 de medici angajaţi, dar în acest moment sunt doar 56 de medici şi 28 de rezidenţi. Este lipsă de medici specialişti şi pentru cardiologie, neonatologie, oncologie, unde, probabil, se va apela tot la medicii bulgari care vor să obţină un venit în plus lucrând în spitalul din Călăraşi. Dacă sistemul medical din Bulgaria era asemănător cu al nostru, cu siguranţă medicii bulgari nu ar fi venit în Călăraşi, ar fi preferat să profeseze la ei acasă. Faptul că nu au voie să lucreze în mai multe locuri, face ca aceştia să vină să profeseze şi la noi pentru un venit în plus.
There is no ads to display, Please add some