Liviu Tomoiagă: „Mă macină foarte mult că tinerii îşi lasă familiile şi copiii în ţară şi pleacă să-şi facă un rost în străinătate”

Please enter banners and links.

tomoioagaInterlocutor: Senator Liviu Tomoiagă – candidat PNL pentru funcţia de deputat

 

–      Cât de eligibil vi se pare că este locul III pe lista de candidaţi PNL, pentru Camera Deputaţilor?

–      Eu nu aş vrea să vorbesc neapărat despre eligibilitatea mea. Nu are importanţă dacă Tomoiagă ajunge în Parlamentul României. Important este ca liberalii să aibă un cuvânt de spus nu atât în Parlamentul României, cât în guvernarea acestei ţări. Pentru că PNL are soluţii, suntem primul partid care a lansat un program de guvernare.
Şi am făcut asta, nu în campania electorală, ci încă de anul trecut. Noi nu venim cu promisiuni electorale, noi propunem un set de soluţii concrete în domenii importante, cum ar fi politica fiscal bugetară, domeniul muncii şi protecţiei sociale, venim cu soluţii clare pentru îmbunătăţirea administraţiei, avem rezolvare la problemele importante din agricultură, transporturi, sănătate ori justiţie. Important este ca toate aceste măsuri să fie aplicate pentru bunăstarea României, de aceea spun că nu e important dacă locul meu este eligibil. Eu am vrut să fiu alături de colegii mei, indiferent de locul de pe o listă, pentru că nu pot să fiu în altă parte. Aici e locul meu, alături de partidul care vine cu soluţii, nu cu promisiuni. După ce am făcut tot ce am putut mai bine în mandatul de senator, vreau să-mi aduc, în continuare, aportul, inclusiv în această campanie electorală.

 

–      Care vi se pare a fi cel mai important domeniu, asupra căruia Parlamentul, clasa politică ar trebui să se concentreze cel mai mult?

–      Cred că sunt foarte multe domenii importante. Importantă este sănătatea, importantă este justiţia, infrastructura de transport ori agricultura.
Pe mine mă macină foarte mult că tinerii îşi lasă familiile şi copiii în ţară şi pleacă să-şi facă un rost în străinătate. Multe sate devin pustii. Şi e mare păcat. Aici trebuie ca viitorul guvern să facă ceva. Trebuie să oprim acest exod.

Pentru asta trebuie să creăm locuri de muncă. Şi asta se poate face prin stimularea investiţiilor, prin încurajarea întreprinzătorilor, printr-un sistem echitabil de salarizare. Şi aici avem soluţii concrete.
Vorbeam de satele care devin pustii pentru că tinerii pleacă la muncă în străinătate, ori speriaţi de griji şi nevoi aceştia amână momentul hotărârii de a avea un copil. Pentru asta, PNL vine cu soluţia reducerii impozitului pe venit la jumătate pentru părinţii care au al treilea copil până la vârsta de 7 ani. Este un ajutor important. Vrem să creştem alocaţiile pentru toţi copiii, astfel încât ca părinţii să poată cumpăra alimente, haine, rechizite… Salariile din sănătate şi educaţie vor fi majorate. PNL pregăteşte facilităţi noi pentru firmele care angajeză şomeri. Toate acestea nu sunt promisiuni electorale, sunt parte dintr-un program de guvernare pe care Partidul Naţional Liberal l-a realizat încă de anul trecut. Ştim ce avem de făcut şi ce trebuie să facem.

 

–      Aţi amintit de tineri şi de măsurile economice pentru ca aceştia să nu mai plece din ţară. Ce facem cu bătrânii, pentru că ei, săracii nu mai pot pleca nicăieri?

–      Bătrânii merită, în continuare, tot respectul şi sprijinul nostru. Concret, în programul nostru de guvernare, am trecut eliminarea impozitării tuturor categoriilor de pensii. Nu mi se pare corect ca pensiile să fie impozitate. Pensionarilor li s-a oprit o dată impozit pe salariu, nu e corect. Vrem să îndreptăm această nedreptate care se face pensionarilor şi vom elimina impozitarea pensiilor.

Tot pentru persoanele vârstnice, dar nu numai pentru ele, vizăm o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea actului medical. În primul rând trebuie să avem medici. Iar pentru ca specialiştii noştri să nu mai plece din ţară am decis majorarea salariilor pentru medici şi cadre medicale. Vrem să derulăm, din nou, programe de educaţie sanitară şi prevenţie care să îmbunătăţească starea de sănătate a populaţiei. Spun din nou pentru că un astfel de program s-a derulat pe vremea când PNL avea ministerul sănătăţii şi atunci s-a derulat un program naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei, când oamenii au putut să-şi facă un set de analize medicale importante. În plus, vrem să îmbunătăţim legislaţia privind protecţia pacienţilor.

 

–      Care ar fi oportunităţile de dezvoltare ale judeţului Călăraşi pe care PNL se va axa?

–      Agricultura este, în mod tradiţional, o resursă importantă pentru bunăstarea judeţului Călăraşi. Şi avem măsuri importante pentru revitalizarea acestui sector. Vorbim aici de sprijinirea şi dezvoltarea industriei alimentare, astfel încât producătorii să nu-şi mai vândă ieftin producţia agricolă. Ne gândim la plus valoare pentru munca fermierilor. Una e să vinzi roşiile la piaţă şi alta e, de exemplu, să ai o linie de producţie conserve şi produse derivate. La fel şi în zootehnie. Trebuie sprijinite asociaţiile de producători astfel încât să-şi vândă munca în câştig.

Mai puţin valorificat, turismul ar trebui şi poate să fie un motor de dezvoltare economică. Avem Dunărea, avem o salbă de lacuri bogate în peşte. Bucureştenii nu trebuie să se ducă până în deltă ca să se bucure de un peşte, de o zi-două petrecute cu undiţa în mână.

Dezvoltarea portului turistic de la Olteniţa poate fi de mare ajutor zonei. Mai multe sectoare de activitate economică pot fi dezvoltate pornind de aici. Că vorbim de Olteniţa şi de port, evident că ne vom zbate pentru continuarea lucrărilor la Canalul Dunăre – Bucureşti, investiţie uriaşă care este realizată în proporţie de 70%.

 


There is no ads to display, Please add some