Legat de Călăraşi – Nimic despre Călăraşi!

Please enter banners and links.

Este foarte neplăcut când temele ce te interesează sunt dezbătute atunci când nu eşti de faţă. Imposibilitatea de a-ţi susţine punctul de vedere nu poate genera altceva decât frustrări. Cu atât mai mult atunci când se constată că toţi cei din jur îşi rezolvă problemele iar tu nu, pentru simplul motiv că ai lipsit de la discuţie.
Aşa după cum anunţam mai demult, Centrul Romexpo a programat în perioada 28-30 iunie cea de-a doua ediţie a Târgului Internaţional “Dunărea şi Delta”. Organizatorul manifestării este Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România. Tema principală a reuniunii este aceea de a identifica modalităţile de concretizare a obiectivelor prevăzute în Planul de Acțiuni al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (transport, energie, turism, protecţia mediului, dezvoltare rurală, tehnologii informaţionale, cultura, educaţie şi cercetare), între care şi „Dezvoltarea sustenabilă incluzivă a orașelor din macro-regiunea Dunării”.
Între speaker-ii invitaţi se numără miniştri şi reprezentanţi diplomatici străini aflaţi în misiune la Bucureşti, oameni de afaceri, cercetători ştiinţifici şi, desigur, reprezentanţi ai administraţiei locale din zona de referinţă. Cel mai interesant segment al întâlnirii este acela rezervat prezentări proiectelor:* Dezvoltarea urbană durabilă şi integrată a oraşelor din regiunea Dunării;* Proiecte de infrastructură pentru transport;* Dezvoltarea comerţului şi a coridoarelor logistice pentru România;* Calafat, viitor pol de dezvoltare urbană – potenţial pentru investiţii şi dezvoltare;* Abordarea dezvoltării spaţiale pentru Dunărea de Jos;* Sistemul urban Brăila-Galaţi;* Porturi româneşti – porturi austriece;* Satul inteligent – soluţie pentru dezvoltarea regiunii transfrontaliere România – Bulgaria;* Studiu de caz: zona Drobeta Turnu Severin – Porţile de Fier – Orşova; * Infrastructura verde a Deltei Dunării;* "Lobby instituţional în favoarea proiectelor strategice propuse de Grupul de Acţiune Dunăre-Marea Neagră".
Cu gândul la nevoia vitală de dezvoltare a judeţului Călăraşi, tocmai pe axa econnomică a Dunării, două sunt marile regrete pe care le încercăm atunci când vorbim despre această nouă ediţie a Târgului Internaţional “Dunărea şi Delta”. Primo: lipsa de viziune şi simţ practic a organizatorilor, care au programat reuniunea tocmai în perioada de reorganizare a consiliilor locale şi judeţene, în urma alegerilor recent încheiate. La fel de improprie ar fi fost convocare unei întâlniri pe teme de perspectivele agriculturi chiar în timpul campaniei de recoltare. Secundo: Lipsa din peisajul discuţiilor a oricărui proiect referitor la dezvoltarea judeţului Călăraşi, precum şi a călărăşenilor, chiar dacă, aşa cum spuneam, nu din vina lor…
Oricum, faptul că la acest important forum internaţional nu se va rosti, probabil, nici un cuvânt despre Călăraşi nu poate decât să ne întristeze.


There is no ads to display, Please add some