La Fundulea chiar se respectă transparenţa decizională
Please enter banners and links.
Chiar dacă de mai bine de patru ani de zile Legea transparenţei decizionale este în vigoare, puţine instituţii publice, şi ne referim aici la primării sau consilii locale, o şi respectă. Conform acesteia, hotărârile de consiliu, înainte de a fi adoptate, trebuie aduse la cunoştinţa publicului, pentru a putea face observaţii sau pentru a propune diferite modificări.
Tentativă la nivel judeţean eşuată
La nivel de judeţ a existat o tentativă pentru ca legea cu pricina să fie respectată de toate primăriile, atunci când prefect era Doru Ioan Tărăcilă. Acesta ar fi dorit ca prefectura să acceseze bani europeni şi să realizeze un portal, astfel ca toate proiectele de hotărâre, toate dispoziţiile primarilor din toate localităţile judeţului să fie accesate de oricine. Numai că, odată cu schimbarea lui Tărăcilă din funcţie a murit şi proiectul. Mai grav este că unele primării, chiar dacă au un site propriu, acesta ori este nefuncţional, ori informaţiile prezentate sunt nerelevante. Nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre localitatea Fundulea.
În Fundulea mai vin investitori
Constatăm că aici Legea transparenţei decizionale chiar se respectă. Pe site-ul instituţiei există chiar un link dedicat acestei secţiuni, unde putem găsi proiectele de hotărâre înainte de adoptarea lor. Pe lângă faptul că întreg PUG-ul localităţii este pus la dispoziţia cetăţenilor, putem afla că Fundulea îşi va extinde intravilanul localităţii cu 26 ha pentru diferite investiţii. Alături de bugetul de venituri şi cheltuieli, prezentat detaliat, putem găsi în copie până şi adresele de la “finanţele” călărăşene prin care se repartizează localităţii diferite sume de bani din TVA sau cote defalcate. O întreagă secţiune din site este dedicată integrării europene, iar cei interesaţi pot descărca în format pdf. sau word broşuri cu privire la politica agricolă comună, politica industrială, rolul Comitetului Economic şi Social European sau informaţii despre elevi, tineri studenţi şi, în general, despre cetăţeanul european. Chiar dacă boom-ul imobiliar ce a atins şi localitatea Fundulea, ea fiind situată aproape de Bucureşti, s-a stins demult, observăm că la Fundulea mai vin investitori privaţi, în timp ce în alte localităţi ale judeţului cam bate vântul. Cu siguranţă, acest fapt se datorează şi utilităţilor create de administraţie şi ai ci ne referim la recentul proiect privind extinderea sau reabilitarea reţelei de apă potabilă şi canalizare în localitate, proiect finanţat cu fonduri europene, dar cofinanţat şi din bugetul local.
There is no ads to display, Please add some