La Consiliul Local Călăraşi – Prima ceartă între putere şi opoziţie pentru comisiile de specialitate

Decebal Mihalache 2:23 pm - 3 iulie, 2012 Comentariile sunt închise pentru La Consiliul Local Călăraşi – Prima ceartă între putere şi opoziţie pentru comisiile de specialitate

Nu a trecut decât o şedinţă că puterea şi opoziţia din Consiliul Local Călăraşi s-au luat la harţă, dar nu pentru problemele comunităţii, ci pentru constituirea comisiilor de specialitate ale consiliului. Miza a fost mai mult una de orgoliu, întrucât votul în plen poate schimba deciziile comisiilor. Totuşi, este recunoscut că în cadrul acestor comisii “se trag sforile”. Sau, cel puţin asta s-a întâmplat până acum. Cum USL deţine majoritatea a încercat să şi-o impună şi în cadrul comisiilor de specialitate, chiar mai mult decât trebuia. S-au făcut chiar şi şapte propuneri de la USL, adică exact câţi membri are o comisie, ceea ce însemna că restul partidelor vor rămâne pe dinafară. Nicolae Cuţăr de la APC a atras atenţia că fiecare consilier ar trebui să-şi prezinte opţiunea de a face parte dintr-o comisie şi doar atunci când reprezentanţii partidelor nu se înţeleg să se ajungă la vot. Aşa s-a întâmplat până acum. Practic, a fost o cutumă, ce nu a mai fost respectată. A urmat o lungă dispută pe această temă în care a intervenit şi consilierul Nicolae Sima-PNŢ, nemulţumit de deciziile majorităţii. Cum mulţi consilieri de la USL sunt neexperimentaţi şi nu cunosc legea au crezut că totul se decide prin vot. Nimic mai fals, căci dacă se proceda în acest fel unii consilieri nu făceau parte din nicio comisie, ceea ce este împotriva legii. Până la urmă useliştii mai experimentaţi şi-au dat seama de greşeală, au convocat o întrunire ad-hoc pe holurile primăriei şi şi-au reiterat poziţia. Legea administraţiei publice locale spune că la organizarea şi funcţionarea comisiilor de specialitate trebuie avută în vedere configuraţia politică rezultată în urma alegerilor locale. Dacă nu era îndeplinită această cerinţă legală hotărârea de consiliu putea fi atacată la instanţă cu mari şanse de câştig. Dacă nu era atacată de prefect. Chiar şi aşa două comisii nu respectă acest algoritm. Prin comparaţie, la consiliul judeţean legea a fost aplicată ca la carte. Fiecărui grup politic i-au fost repartizate locuri în fiecare comisie în funcţie de numărul de consilieri. Prin urmare, Nicolae Cuţăr a fost cel ce a avut dreptate, care nu aparţine întotdeauna majorităţii şi nici nu poate fi tranşată prin vot. După cum spuneam şi în numărul trecut e bine ca noii consilieri să citească cel puţin o dată legile administraţiei publice locale, pentru început, pentru ca orgoliile să nu le joace feste. Altfel, şi din partea primarului Drăgulin şi din partea unor consilieri de la putere şi opoziţie s-a văzut o dorinţă de înţelegere care, sperăm să fie în interesul comunităţii.

N.R. Consilierii, indiferent de partid, ar trebui lăsaţi să-şi spună punctul de vedere până la capăt, chiar dacă convine, chiar dacă nu convine. Pumnul în gură nu este o soluţie dacă se doreşte înţelegere şi respect. Chiar Virgil Dumbravă a avut o astfel de experienţă în mandatul trecut, ce n-ar trebui să se se mai repete. 

Comentariile sunt inchise.