La BAC, profesorii sunt plătiţi cu 15% mai mult decât în anii trecuţi

Please enter banners and links.

Potrivit lui Aurel Bogatu, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ, profesorii care fac parte din comisiile de evaluare ale examenelor de bacalaureat şi absolvire a clasei a VIII-a vor primi pentru fiecare lucrare corectată cu 15% mai mult faţă de anii precedenţi. Cu toate acestea, sindicaliştii nu sunt mulţumiţi de sumă, deoarece este mult prea mică. „Categoric nu suntem mulţumiţi, categoric nici ministrul nu este mulţumit, dar evaluările pe care le-a făcut şi disponibilităţile financiare actuale nu au permis mai mult. Cum e posibil ca un evaluator să primească 60 de bani în plus pentru o lucrare corectată? Plăţile sunt foarte reduse şi vor putea fi reparate aceste neajunsuri decât atunci când se vor respecta legile, respectiv când se vor da cei 6% din PIB, de fiecare dată amânat, nerespectat”, a precizat cu nemulţumire Aurel Bogatu.

Ce sume vor duce acasă profesorii

Noul ministru al educaţiei, Liviu Pop a publicat un Ordin privind modul de plată a personalului didactic care va face parte din comisiile pentru examenul de bacalaureat, evaluarea naţională a elevilor clasei a VIII-a şi pentru examenele de absolvire a competenţelor profesionale.
Personalul didactic care face parte din comisiile de bacalaureat din centrele de examen este plătit astfel: preşedintele comisiei, cu suma de 460 lei, la o comisie de până la 450 de candidaţi, iar cu 490 de lei, la o comisie de peste 450 de candidaţi; vicepreşedinţii, secretarii şi membrii sunt plătiţi cu suma de 315 lei, iar asistenţii primesc 28 de lei pe zi. În ceea ce priveşte personalul didactic care face parte din comisiile din centrele zonale de evaluare, un preşedinte al comisiei primeşte 700 de lei , la o comisie de până la 1000 candidaţi, iar la o comisie care depăşeşte numărul de 1000 de candidaţi, acesta primeşte suma de 725 de lei. Vicepreşedintele comisiei este plătit cu 400 de lei, secretarul, 345 de lei, membrii primesc 325 lei, iar profesorul evaluator, 4,6 lei pe fiecare lucrare corectată. Pentru activitatea ce este desfăşurată în cadrul bacalaureatului, persoana de contact din unitatea de învăţământ liceal este plătită cu 345 de lei.
Personalul didactic care face parte din comisiile de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale este plătit în modul următor: preşedintele cu 200 de lei, secretarul cu 85 de lei, mebrul cu 85 de lei, asistentul cu 23 lei pe zi, iar profesorul examinator primeşte pentru proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în lima română sau maternă, respectiv pentru proba de competenţe digitale, suma de 2,3 lei pe candidat, iar pentru proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă modernă, încasează suma de 3,5 lei pe candidat. 


There is no ads to display, Please add some

About The Author