Inevitabilul faliment din paradis

Decebal Mihalache 2:25 pm - 15 aprilie, 2014 Comentariile sunt închise pentru Inevitabilul faliment din paradis

DSC03408– de la “Aldis” la „Campis”- renașterea mezelurilor de Călărași sau faliment controlat ?

 

Firma Aldis, emblemă a județului Călărași, dar și a industriei mezelurilor, pare să nu-și mai revină, de la moartea tragică a celui ce a întemeiat un adevărat imperiu financiar, George Naghi, ce a lăsat o avere estimată atunci la zeci de milioane de euro. Înglobată în datorii, cu creditorii bătând la ușă, Aldis, sau ce a mai rămas din firmă, încearcă să supraviețuiască, pe o piață în care competiția este dură. Problemele pentru firma călărășeană au început înainte de decesul lui George Naghi și s-au accentuat după aceea.

 

Dacă în septembrie 2011, imediat după moartea lui Naghi, datoriile către stat erau de 3,4 milioane lei, astăzi, conform datelor de la ANAF, firma are datorii totale de aproape 14 milioane lei, adică undeva la 3 milioane de euro: 10, 2 mil. lei datorii la bugetul de stat, 3,67 mil. lei la bugetul asigurărilor sociale, 216 mii lei la „șomaj” și 1,3 mil. lei la „sănătate”. O sumă imensă, dacă ne raportăm la profit/pierdere din ultimii ani: în 2011 profit de 1 mil. lei, în 2012 pierderi de 9,37 mil. lei, iar în 2012, ultimul an disponibil pe site-ul ANAF, profit de numai 1 milion lei. Chiar dacă firma are datoriile către stat reeșalonate, cu aceste cifre este greu de crezut că situația firmei se poate îmbunătății. Aldis chiar a evitat în ultima clipă intrarea în insolvență, când un creditor a cerut acest lucru la Tribunalul Călărași în anul 2012. Dar, S.C. MARSAL PRODUCTION GROUP S.R.L. a renunțat la judecată, cel mai probabil Aldis plătindu-i datoria. Nici măcar vinderea “Fermei” Aldis cu 3 milioane de euro nu a dus la rezolvarea problemelor, banii ducându-se, conform revistei Capital, pentru stingerea unui credit. Aceeași revistă susținea, citând Arhiva Garanțiilor, că brandul Aldis, dar și 98,97% din acțiunile firmei au fost puse gaj în aprilie 2009, la un credit BCR din 2003, ce probabil a fost suplimentat, iar imobilele și utilajele de producție sunt ori gajate la bănci, ori cu leasingul nefinalizat. “Un ultim credit al companiei Aldis, contractat la BRD, a ajuns să fie garantat cu convenția APIA pentru subvențiile agricole viitoare pe care Aldis le va avea de încasat până în 2016. Alina Naghi a refuzat orice comentariu”, mai scria Capital în martie 2012. Cu asemenea probleme ieșite la iveală după decesul lui George Naghi presei nu i-a fost greu să afle că înaintea morții sale funcția de administrator deținută de el și soția Alina i-a fost cedată lui Vasile Țăranu care, datorită vârstei înaintate a ridicat oarece semne de întrebare.

Renașterea mezelurilor de calitate sau faliment controlat?

George Naghi mai era acționar într-o firmă înființată în 2004, SC Campis SRL, cu obiect principal de activitate lucrări în construcție. “Campis”, conform datelor OSIM, este marcă înregistrată a firmei Aldis. În momentul de față pe linia de producție a fabricii Aldis se produc mai multe tipuri de mezeluri sub brandul “Campis”. Nu știm unde se duc banii din vânzarea acestor mezeluri, la SC Aldis sau la SC Campis, întrucât conducerea firmei a fost imposibil de contactat. Ceea ce știm sigur este că cifra de afaceri și profitul SC Campis SRL au crescut spectaculos în 2012, anul în care administratorul Aldis s-a schimbat. În 2010 cifra de afaceri a SC Campis SRL a fost de 267 mii lei, iar profitul de 2800 lei, în 2011 cifra de afaceri a fost de 2,2 mil. lei, iar profitul de 3700 lei, pentru ca în 2012 cifra de afaceri să se ridice la 23 milioane lei, iar profitul la 112 mii lei. Este interesant de urmărit și datele de pe 2013 care, încă, nu sunt disponibile. Ce înseamnă asta? Că se încearcă impunerea brandului “Campis” pe piață, care nu spune absolut nimic, dar are în spate o societate curată, și se renunță, încet, încet la arhicunoscutul brand „Aldis- gustul mezelurilor românești de calitate” și el marcă înregistrată, dar care are în spate o societate înglobată de datorii, inclusiv la “stat”, și cu creditorii la ușă ? Pentru cei din urmă ar trebui să fie un mare semn de întrebare, deoarece, în acest caz, renașterea firmei Campis din cenușa și activele Aldis nu-i a bună!

Comentariile sunt inchise.