In vino veritas – Glasul roţilor de… Express

Please enter banners and links.

Continuăm, şi în acest număr de ziar, cu „mici” observaţii legate de „Ce lasă în urmă primarul Nicolae Dragu municipiului Călăraşi şi călărăşenilor”, articol extins, publicat pe o pagină întreagă în săptămânalul călărăşean EDIŢIA, din data de vineri, 22.06.2012.
Aşadar:… 13) „concesionări de terenuri şi autorizaţii de construcţie,… (pentru) sediile unor importante societăţi comerciale şi a unor instituţii publice” (!?). Bre, nea' Nicule, prosteşte pe cine merită, nu pe noi. Adevărul, sper că n-ai uitat, e doar în vin! Şi, adu-ţi aminte de cazul Primarului Antonie Solomon, de la Craiova, care, la fel, a adus în Cetatea Banilor, PIC-ul lui Penescu de la Piteşti. Aud alte comentarii, cumva? Sau, crezi mata, că te mai crede cineva curat, când îţi aşezi la rever, insigna reuşitei cu Tenaris Silcotub, Siad, Martifer, Donalam, Comceh, Prefab, Agneza (?), ADR 3 Sud-Muntenia sau Penny Market!? Vorba cântecului, cel pe care Maria Popovici ţi l-a fredonat, de atâtea ori, la urechea stângă: „De ţi-ar spune, poarta mea!”. Cât despre Romply Prod şi Saint-Gobain, toată populaţia activă (lasă, că-ţi explic această sintagmă, altă dată!) din Călăraşi, ştie că au fost atrase, ca investiţii green-field (vezi, să nu-ţi suceşti cumva limba sau să-ţi prinzi urechile, în pronunţie!), de fosta administraţie publică locală PSD, condusă de Tărăcilă, Ţuţuianu, Păvăloiu, Tudor şi Arbagic. Iar în ceea ce priveşte Aldis,… no comment! La fel, Kaufland, Minimax Discount, Poşta Veche, Lukoil, Plaja Mare, Cinema Orizont sau alte unităţi de cazare şi pensiuni turistice (?!)… Şi-aşa, am terminat şi cu „investiţiile atrase”. De matale (?).
14) Pieţe, târguri şi oboare – nu s-a văzut nimic bun pe timpul celor 12 ani de administraţie absolută, marca Dragu. Oborul arată la fel de jalnic, ca acum 6-7 ani, în Piaţa Centrală se vând numai flori, şi câteva mere, toate aduse de la turci, Târgul de Toamnă – Bâlciul, este mult mai dughenizat şi mai manelizat, faţă de cum era în 2000-2004, pe vremea fostului Primar Ţuţuianu, de Piaţa Siderurgiştilor ori de Piaţa Dumbrava (!?), nu mai aminteşte nimeni, nimic, (cred că nici Dragu nu ştie ce e cu ele…), iar halele de brânzeturi, din Piaţa BIG şi Piaţa Centrală, nu-i aparţin, ca realizare, lui Nicu Dragu, chiar dacă el şi le-a apropriat (îţi explic şi acest termen, tot altădată!). Sectorul de lactate din Piaţa Centrală a fost construit pe timpul lui Savu Radu Dumitru (cu Manole, director general de piaţă!) şi modernizat de Primarul Ţuţuianu (cu Fanache, la butoane!), iar cel din Piaţa BIG poartă, exclusiv, semnătura: PSD – Ţuţuianu – Fanache – Păvăloiu – Manea. Asta ca să nu mai avem dubii! O.K.?
15) În ceea ce priveşte „extinderea şi modernizarea reţelei de iluminat public”, te invit, dragă fostule edil-şef Drag u(nora), să mergi noaptea prin Parcul Dumbrava (sigur vei fi jefuit!), prin Ceremac ori Livadă (şi ele sunt cartiere ale municipiului nostru; beznă totală!), Măgureni sau Cărămidari (noroc cu ghirlandele luminoase rămase pe stâlpi de la ultimul Revelion!).
16) „Introducerea reţelei de canalizare şi a reţelei de apă pe numeroase străzi ale oraşului”. Dacă lăsăm de-o parte formula generică a „numeroaselor străzi”, rămâne „negru pe alb” (Dragu dixit!) doar rezolvarea „crizei apei” din municipiul Călăraşi (Ţuţuianu Primar – Drăgan Preşedinte PSD), în anul 2000, prin achitarea datoriei istorice colosale pe care furnizorul Apă-Canal o avea la SC Electrica. Plus accesarea Proiectului SAMTID şi obţinerea fondurilor europene necesare înlocuirii reţelelor de apă potabilă şi extinderea canalizării, pe aproximativ 100 km liniari. Iar dacă la toate aceste realizări, marca Ţuţuianu – PSD – 2000 – 2004, mai adăugăm şi str. I.L.Caragiale, pe care fostul Primar Dragu a tot modernizat-o încontinuu, în ultimii 8 ani (ultimele 2 mandate!), dar pe care o va „da gata” Drăgulin, abia anul viitor, ne dăm seama, foarte simplu, că Nicolae Dragu se laudă cu „realizărili” edilitar-urbanistice şi administrative ale predecesorilor săi (!). Pe care el, pe foarte multe, nici nu a putut (ştiut?) să le continue.
17) Căminul de Bătrâni „Sfântul Antim Ivireanul”. Într-adevăr punct forte al mandatelor de primar ales ale fostului edil-şef, însă, câteva întrebări persistă: De ce a trebuit desfiinţat Hotelul Dacia? Cumva pentru că s-au ridicat, imediat, alte 2 locaţii, gen Casa Heliade ori Hotel Columna, pe acelaşi profil? Câţi bătrâni sunt cazaţi acolo şi au fost rezidenţi ai oraşului nostru? Ce subvenţie de hrană din bugetul local primesc cei care nu sunt din municipiul Călăraşi? De ce nu s-a construit acest Cămin la fosta U.M. din Măgureni, la fosta U.M. de transmisiuni, de lângă Poligon sau la fosta anexă din sat a Şcolii Mircea Vodă? Cam multe şi delicate întrebări, nu-i aşa?
18) „Noul sediu al serviciilor de evidenţă a persoanei, asistenţă socială şi transport local al Primăriei Călăraşi”. Iar un obiectiv marcat cu bilă albă, chiar dacă la asistenţă socială vin, mai ales, cei cu pielea neagră, transportul local nu prea se justifică în ceea ce priveşte eficienţa activităţilor desfăşurate iar la „buletine” vin cetăţeni din aproape tot judeţul. Iar „noul Sediu”, săracul, după ce că e înghesuit între SRI, Spital, Arhive, Tribunal, Apă-Canal şi Finanţe, nu are nici măcar o parcare corespunzătoare. Este ca un loc de recluziune pentru cei cu care Dragu nu era de acord. Inclusiv pentru (obligatoriu!) un viceprimar ales…
19) „Construirea Clinicii Veterinare şi a adăpostului pentru câini”. Oricum, mult, da' mult prea puţin, pentru cei 12 ani de… hinghereală publică, mai ales că, nu-i aşa (?), „jarlă, la jarlă trage!”. De acord, nea' Nicule?
20) „Realizarea Cartierului de locuinţe pentru rromi Oborul Nou şi FNC-Livadă”. Mai pardon, musiu, că iar te lauzi cu ce nu-i al tău! Fostul Primar PSD, Ţuţuianu, a creat în zonele Obor şi FNC, 2 cartiere noi, pentru persoanele cu probleme sociale. El şi Păvăloiu le-au concesionat terenurile de acolo rromilor, turcilor, tătarilor şi altor categorii sociale şi etnice defavorizate, pentru construcţia de locuinţe, le-au făcut străzi şi trotuare pietruite, iar Drăgan şi Deculescu (ambii în 2004, când candidau pe PSD) le-au tras curent electric. Asta, pentru istoria locală, ca să se ştie! Continuăm.

Prof. Ţuţuianu Mirel-Daniel


There is no ads to display, Please add some

About The Author