Gospodinele iubesc murăturile de casă, nu pe cele din magazin!

Please enter banners and links.

A început goana după murături! Toate gospodinele lucrează de zor în această perioadă, în bucătărie. Pentru că peste câteva luni, anotimpul rece le va bate la uşă, doamnele trudesc din greu pentru a-şi face provizii. Îşi pun astfel legumele la murat sau fac zacuscă cum numai la mama acasă se poate găsi.

Gospodinele vor avea murături mai puţine în acest an

Deşi preţurile nu prea le permit gospodinelor să cumpere cât mai multe legume, acestea nu se dau înfrânte cu una, cu două, ci încearcă să achiziţioneze din toate câte puţin pentru ca la iarnă masa să fie cât mai bogată. Bordeianu Niculina este o gospodină desăvârşită. În acest an, Niculina va avea murături, însă în cantitate mai mică, pentru că nu îşi permite să cumpere mai multe legume din cauza preţurilor piperate existente pe piaţa călărăşeană. „ Nu trece iarna fără să pun legume la murat. Îmi fac şi conserve, pun şi murpturi, fac de toate, câte puţin din toate. Am cumpărat gogoşari, iar săptămâna viitoare o să cumpăr legume pentru murături asortate şi îmi pun într-un bidonaş, să avem acolo, pentru toată iarna.”, spune interlocutoarea noastră. Pentru murături asortate, aceasta îşi va cumpăra gogonele, morcovi, conopidă, varză roşie, şi pepenaşi dacă va mai găsi.

Niculina dezvăluie reţeta pentru prepararea vinetelor aperitiv

Pe lângă murături, Niculina Bordeianu o să pună în cămară şi vinete aperitiv, pentru care deţine o reţetă gustoasă pe care o practicăde aproxiamtiv 15 ani. În această reţetă sunt incluse următoarele legume şi ingrediente: vinete, gogoşari, suc de roşii. „ Vinetele le călesc, gogoşarii îi opăresc în oţet, e o formulă cu toate ingredientele, fac suc de roşii în care pun şi o căpăţână de usturoi, piper, sare după gust, le pun straturi, straturi, apoi torn sucul de roşii peste ele, le capsez, le fierb şi iarna scot de acolo borcănelul şi sunt salvată. Încă din tinereţe gospodina pregăteşte preparatele pentru ca iarna să nu îi lipsească borcanele ce conţin d-ale gurii, borcane din care oferă şi copiilor. Niculina preferă murăturile făcute în casă, nu pe cele de la magazin, pentru că au un gust mai bun, iar în afară de acest lucru, nu îşi permite să cumpere mereu din pensie borcane cu murături sau zacuscă din magazin, deoarece sunt scumpe.

Nataliţa Bâtă a cheltuit 200 de lei pe murături

Bâtă Nataliţa, o altă gospodină, şi-a cumpărat deja o parte din legume pe care le-a pus la murat, însă mai are de cumpărat. Până acum a cheltuit în jur de 200 de lei, dar nu a terminat cu cheltuielile pentu că mai îşi va mai achiziţiona şi alte legume. Până acum a pus la murat gogoşari, castraveţi, conopidă, dar în afară de acestea, a ppus la borcane şi zacuscă. Urmează să îşi pună în butoi gogonele date un pic în copt, varză, pepenaşi, ardei care sunt foarte delicioase, după cum spune aceasta.

Porumbul întăreşte murăturile

Nataliţa preferă murăturile, dar şi zacusca făcute în propria casă, datorită faptului că au un gust mult mai bun decât cele din comerţ. „ La murături folosec sare mare, nu pun conservant, pun apă, unul-doi porumbi pentru ca murăturile să se întărească, hrean, mărar uscat. Am pus în butoi şi mere, sunt murate. Sunt o bunătate!”, a precizat Nataliţa Bâtă.
Dacă pe de o parte, avem doamne care îşi cumpărălegumele pentru murat din piaţă, pe cealaltă parte există şi acele gospodine norocoase, care îşi procură legumele de la părinţii proprii, aşa că nu mai sunt nevoite să îşi cumpere din piaţă sau de la magazin totul.

Marinela Barbu îşi ia legume pentru murat de la părinţi, de la ţară
Una dintre acestea se numeşte Marinela Barbu, care va avea şi în acest an, la fel ca şi în cei care au trecut, legume pentru murat de la părinţi. „ În fiecare an pun la murat gogonele, castraveciori, de toate. Am părinţii la ţară şi iau totul de acolo. Nu dau banii pe ele, este un avantaj pentru mine.”, declară Marienla Barbu.

După cum aţi observat, unele gospodine vor avea şi anul acesta murături, chiar dacă bugetul nu le permite să cumpere foarte multe legume. Ferice de acestea, pentru că alte persoane vor fi nevoite să îşi cumpere din magazin câte unul-două borcane poate doar pentru nişte ocazii mai importante.


There is no ads to display, Please add some