Garda Financiară a înregistrat 3 dosare penale de evaziune într-o săptămână
Please enter banners and links.
Pe 3 aprilie 2012, s-a reunit sub coordonarea Prefectului judeţului Călăraşi, Grupul de Lucru privind Lupta Împotriva Evaziunii Fiscale.
În perioada 26-30 martie 2012, instituţiile cu competenţe în domeniu au efectuat 50 de controale, în special pe domeniul producerii şi comercializării produselor agroalimentare. Au fost aplicate amenzi în valoare de 52.300 lei şi au fost înregistrate 3 noi dosare penale.
Garda Financiară secţia Călăraşi, a finalizat o lucrare referitoare la o societate cu sediul social în municipiul Giurgiu, care a declarat în mod fictiv achiziţii de mărfuri de la mai multe societăţi comerciale inclusiv din judeţul Călăraşi, în scopul sustragerii de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de 13.744.412 lei, din care T.V.A. în sumă de 8.246.647 lei şi impozit pe profit în sumă de 5.497.765 lei. În această cauză s-a întocmit sesizare penală pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 9, alin.1, lit. c din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care va fi înaintată DNA pentru soluţionare.
De asemenea, Garda Financiară secţia Călăraşi, a finalizat o lucrare referitoare la o societate călărăşeană din domeniul comercializării produselor agricole, constatând că aceasta s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiar-fiscale specifice prin declararea fictivă sau inexactă a sediului social (cu ocazia deplasărilor repetate a echipelor de control la adresa sediului social declarat, nu au fost găsiţi reprezentanţi legali ai societăţii şi nu au fost identificate documente, bunuri materiale, bani sau alte valori aparţinând acestei societăţi, contractul de închiriere în baza căruia firma a declarat sediul social la această adresă fiind reziliată). Respectiva societate comercială a evidenţiat în deconturile lunare privind T.V.A., operaţiuni nereale de aprovizionare cu produse agricole (grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă), în valoare de 2.675.588 lei fără T.V.A., pentru care a fost dedusă T.V.A. în sumă totală de 642.140 lei. Operatorul economic indicat ca principal furnizor al produselor aprovizionate a fost o societate din Constanţa care nu funcţiona la sediul social, cu comportament fiscal inadecvat, specific firmelor „fantomă”.
Prejudiciul evaluat produs bugetului de stat prin săvârşirea faptelor descrise mai sus este de cca. 699.057 lei, reprezentând T.V.A. de plată.
De menţionat că o dată cu începerea verificării acestei societăţi, proprietarul acesteia a cedat o parte din părţile sociale şi a încredinţat administrarea societăţii unei persoane cu cetăţenie moldovenească, încercând în acest fel să scape de răspunderea pentru faptele săvârşite.
Şi în această cauză a fost întocmită sesizare penală pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 9, lit. a,b,c şi f, din Legea nr. 241/2005.
În perioada următoare vor fi intensificate acţiunile de verificare a agenţilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul agroalimentar şi transporturi de călători din judeţul Călăraşi.
Rezultatele obţinute sunt rolul colaborării dintre Garda Financiară Călăraşi, D.G.F.P. Călăraşi, IPJ Călăraşi, Vama Călăraşi, SIPI şi DGA.
There is no ads to display, Please add some