Filipescu tace cu privire la acuzațiile ce i se aduc. Iliuță va da, prima dată, piept cu adversarii din partid

Please enter banners and links.

Decebal Mihalache

 

Răducu Filipescu nu a dorit să aducă răspunsuri în legătură cu acuzațiile grave care i s-au adus de Vasile Iliuță în urmă cu o săptămână, considerând că minimalizarea acestora va satisfice orice cetățean interesat de scena politică. În conferință de presă Filipescu a declarat că cel mai important lucru este acela că Iliuță este inculpat și el nu, fapt ce trebuie să ducă la excluderea sa din partid. Președintele consiliului județean declarase că datorită unor interese și nepotisme i se cere demisia din partid, Răducu Filipescu fiind considerat în spatele acestor atacuri, încă de la două luni de la numirea sa în funcție. Dealtfel, Filipescu a fost numit frecvent “șpagă în chiloți”, Iliuță făcând referire la episodul de pe timpul lui Ceaușescu când Filipescu lucra la întreprinderea de transport local și a fost prins cu bani în chiloți ca șpagă, apoi arestat. Iliuță a mai completat că a închis “robinetul” pentru unii liberali, care doreau angajarea nevestelor și a copiilor la instituții de stat, dar nu i-a uitat nici pe cei ce trebuiau să ocupe anumite funcții administrative, pe care i-a numit “ghiocei”. Filipescu a considerat că nu trebuie să răspundă acestor atacuri declarând :” Aici vin și eu cu o completare. Ce fel de muci (n.r. apreciere a unui ziarist despre atacul lui Iliuță asupra lui Filipescu), te întreb ? Deci eu vreau sa vă spun că și pe mine m-a atacat ….Dar eu la toate astea ale lui răspund cu o singură frază : inculpat este Iliuță, nu Filipescu. Atâta timp cât el are un dosar penal în care este inculpat,…și ăsta e primul, Filipescu nu are niciun dosar în care să fie inculpat, indiferent ce spune el. Nu are niciun fel de valoare. Ceea ce spune el sunt aceleași povești vechi răsuflate.  Nu vreau să comentez mai mult. El este inculpat și eu nu. Nu este inculpat nici domnul Drăgulin și nu este inculpat nici domnul Valentin Barbu….Eu trebuia să-i dau un răspuns, atâta timp cât el mă face muci, îi dau și eu un răspuns care din punctul meu de vedere este real și elegant : el e inculpat, eu nu”.

Inculparea lui Iliuță vine de la un dosar penal pe care îl are după ce a restructurat personalul consiliului județean, în urma unor hotărâri de consiliu și a unor acte administrative interne, considerând că a găsit multe numiri politice, Filipescu fiind cel ce se bucură, în opinia sa, de această calitate a sa. Acesta din urmă nu a oferit niciun răspuns nici în urma videoclipului în care Vergil Bănea, singurul martor, șeful de la acea dată de la întrepriderea de transport local, relatează cu lux de amănunte cum doi polițiști, un procuror au găsit asupra lui Filipescu un cartuș de Kent, un pachet de cafea Alvorada și 500 de lei în chiloți, toate marcate cu “MITĂ”. Imediat acesta a fost arestat, conform lui Bănea. Șirul acuzațiilor și al declarațiilor vor fi urmate și de discuții în partid. Lui Iliuță i s-a cerut demisia de onoare, însă acesta a precizat că Răducu Filipescu ar trebui să-și prezinte demisia, mai ales că acesta ar avea la DNA patru dosare penale pe teme de corupție. Acum ar urma excluderea sa din partid, însă calitatea de inculpat nu figurează în statutul PNL printre criterii. Conform acestuia, art. 26 lit. f, în cazul condamnării în primă instanță se aplică suspendarea din calitatea de membru, nu excluderea din partid. Valentin Barbu, vicepreședinte al consiliului județean și desemnat să ocupe funcția de președinte al instituției, spune că Iliuță va fi chemat marți, 25 februarie, în fața Biroului Permanent Local, în primă fază, și apoi în fața Biroului Permanent Județean pentru excludere. Cu toate acestea tot statutul PNL prevede că sancționarea membrilor cu funcții în partid sau în afara acestuia se hotărăște de Colegiul Director Județean, la propunerea Biroului Permanent Județean sau a unui organism superior, în cazul excluderii. Acesta este cea mai severă sancțiune din cadrul PNL și, conform statutului partidului, se aplică pentru: a) a încălcat grav și în mod repetat prevederile Statutului și ale Codului Etic, aducând atingere valorilor și principiilor stabilite prin Programul Politic al Partidului; b) a încălcat deciziile și hotărârile organismelor de conducere ale partidului și, prin aceasta, a adus prejudicii majore îndeplinirii unor obiective politice importante.

Totuși, pentru excluderea din partid a unui președinte de consiliu județean este mai rezonabil, democratic și statutar ca propunerea să vină de la un organism central al partidului și nu de la o organizație locală.

Oricum, ne așteptăm la tergiversarea deciziilor din cadrul partidului, Iliuță având două căi de atac în partid, pe lângă cele din justiție. El a spus că va da un răspuns la candidatura sa în luna mai, după ce se va termina toată tevatura din partid. Încotro și pentru ce funcție…


There is no ads to display, Please add some