Filipescu şi-a făcut treaba excepţional… a lăsat înzăpezite 200 de familii

Please enter banners and links.

În timp ce în Ilfov se circulă pe asfalt, în Călăraşi maşinile se luptă cu zăpada de pe şosea

 

La doar câţiva kilometri de Capitală, 200 de familii sunt înzăpezite şi aşteaptă ca autorităţile competente să vină să-şi facă treaba. Drumul judeţean care traversează comuna Fundeni şi ajunge la Brăneşti nu este desfundat de câteva zile. Nici la prima ninsoare, nici la a doua, utilajele de deszăpezire nu au trecut prin zonă. Este ca şi cum acest drum judeţean nu ar exista pe harta judeţului şi s-ar fi evaporat.

 

În Ilfov, deszăpezire la asfalt

Marţi dimineaţa am plecat la drum prin judeţ, deşi era imediat după ce codul portocaliu de luni se încheiase, iar secţia de drumuri naţionale reuşiseră să redea circulaţiei DN Olteniţa Bucureşti şi, implicit, Călăraşi-Olteniţa. Pentru a ajunge la Fundeni a trebuit să mergem pe şoseaua de centură a Capitalei pentru că până la prânz, drumurile judeţene nu reuşiseră să desfunde DJ 301 Budeşti-Fundeni. Tare ne-a fost mirarea să constatăm că la Cernica, localitate aflată tot pe DJ 301, dar în judeţul Ilfov, deszăpezirea se făcuse la asfalt şi se circula fără probleme în zonă( foto ). Am ajuns la limita judeţului Călăraşi, la intrare în Fundeni, şi am constatat că se mergea pe un singur fir. În localitate se circula pe două sensuri, dar carosabilul era cu zăpadă. De la primărie mai în sus, pe DJ 100, cel ce duce spre Brăneşti, am avut surpriza să constatăm că pe aici nu trecuse niciun utilaj, marţi seara.

 

 De 10 zile sunt înzăpeziţi

Un bătrân cocoţat pe un munte de zăpadă de 4 metri ne spune că stă înzăpezit de 10 zile şi că doar primarul i-a mai ajutat. Ceva mai încolo, pe un alt munte, cu o mătură în mână, o tânâră se plânge că din cauză că drumul nu este deszăpezit nu a mai putut ajunge la serviciu. Lucrează la Cora şi de când a început viscolul şi-a luat concediu forţat, pentru a nu fi concediată. În acest cartier al comunei Fundeni sunt aproape 200 de familii care stau înzăpezite. Oamenii au format cărări pe munţii de zăpadă pentru a putea ieşi de acolo să meargă la magazin să-şi mai cumpere câte ceva, însă nu toţi se aventurează pe munţii albi. Unii sunt bătrâni, cu probleme, şi nici măcar din casă n-au mai ieşit pentru că în curţile lor zăpada e cât casa.

 

Filipescu nu şi-a făcut treaba !

Primarul Gheorghiţă Cărtuşanu a asigurat oamenilor apă, pâine şi conserve, acolo unde a fost nevoie. Acesta spune că administratorul drumului, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, nu şi-a făcut treaba. De când a început viscolul, la Fundeni, primarul nu a văzut niciun utilaj al SC Dimar SA, societate care se ocupă de deszăpezirea drumurilor din Fundeni, pe bani generoşi, plătiţi de consiliul judeţean. Cu sprijinul unor prieteni, Cărtuşanu a reuşit şi a deszăpezit drumurile din comună, chiar şi pe acelea pe care ar fi trebuit să le deszăpezească Filipescu şi din acest motiv în comuna Fundeni se circulă pe două benzi. Primarul ne spunea că trebuia să se circule aşa pentru că altfel autobuzele care merg la Bucureşti nu ar mai ajunge în comună şi sunt mulţi oameni care au nevoie de transport pentru a se deplasa la locul de muncă. Singurul drum care a rămas nedeszăpezit este cel ce duce spre Brăneşti, unde zăpada este de 3-4 metri, iar utilajele de care dispune nu au putut face faţă.

 

Dragomir recunoaşte că n-a trimis niciun utilaj

Directorul societăţii Drumuri şi Poduri, Gheorghe Dragomir, ce are în administrare de la Consiliul Judeţean Călăraşi drumurile judeţene, ne-a declarat că într-adevăr în zonă nu a trimis niciun utilaj din cauză că nu avea niciunul disponibil. Acesta ne-a precizat că toate utilajele acţionau pe DJ 301, în zona Cucuieţi-Gălbinaşi şi Podul Pitarului. Dacă aşa este, atunci înseamnă că Filipescu minte. Pentru că la conferinţa de presă de duminică seara ne-a declarat că pe drumurile judeţene supuse reabilitării pe bani europeni, de deszăpezire se ocupă societăţile ce au lucrat la asfaltare, în cazul nostru SC Dimar SA, iar pe celelalte drumuri judeţene se ocupă SC Drumuri şi Poduri SA. Ba chiar, Filipescu se declara încântat că l-a prins zăpada în această situaţie că a putut cu utilajele de care dispune societatea consiliului să se ocupe de celelalte drumuri judeţene. Am văzut însă cum s-a ocupat de DJ 100 care nu a fost modernizat cu fonduri europene, iar deszăpezirea cădea în sarcina SC Drumuri şi Poduri SA. Şi apropo, să ne spună şi nouă câte utilaje au intervenit pe DJ 100 în perioada 9-14 februarie. Locuitorii din zonă spun că niciunul, decât unul adus de primărie.

 

„Mi-am făcut treaba excepţional!”

Întrebat de ce a lăsat 200 de familii înzăpezite şi nu a acţionat pe acel drum, Filipescu nu a avut de spus decât că şi-a făcut treaba şi nu oricum: „N-a ieşit Cărtuşanu din primărie…Poate să zboare dacă vrea. Mi-am făcut treaba excepţional!”, a mai spus Filipescu referitor la deszăpezirea comunei Fundeni. Cât de excepţional şi-a făcut treaba Filipescu se vede în fotografiile făcute marţi, 14 februarie, şi nu cu 3 zile înainte când era viscol cum spune Filipescu şi este la mintea cocoşului că nu aveam cum să ajungem în zonă şi nici fotografiile nu ieşeau la o asemenea calitate. Dar, când nu ai argumente şi nu vrei să recunoşti că nu ai trimis utilajele în zonă din cauza culorii politice a primarului, inventezi argumente. Nu am trucat nicio poză, dar nu-i dăm explicaţii lui Filipescu. Oamenii din zonă ştiu mult mai bine adevărul, iar Bunul Conducător, cum îi place să se autointituleze, ar trebui să-i fie ruşine să mai calce prin această comună. Parcă trebuia să-i trimită utilaj de deszăpezire lui Cărtuşanu… câtă minte! Utilajul era pentru cei 200 de oameni care nu au nicio vină că primarul e de la PDL. Poate unii dintre ei au votat şi cu PNL la consiliul judeţean şi sunteţi preşedinte şi datorită votului lor, domnule Filipescu ! Dar, ce să mai apelăm la conştiinţa unui om care se crede intangibil, este arogant şi se visează veşnic pe această funcţie! Să ştiţi că cimitirul, domnule Filipescu, este plin de oameni de neînlocuit!

 

Cum te dezici de locuitorii judeţului

Despre cât este de interesat de soarta concetăţenilor săi Răducu Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, dar şi al organizaţiei judeţene a PNL, am aflat şi dintr-o notă telefonică pe care a trimis-o primăriilor din judeţ, în care atenţionează aşa: „În vederea deblocării drumurilor comunale, străzilor şi uliţelor şi sprijinirii locuitorilor comunei de a-şi deszăpezi locuinţele, vă rog să aveţi în vedere ca, în cazul în care nu vă descurcaţi cu forţe proprii, să solicitaţi Prefectului sprijinul armatei şi al ISU”. Cu alte cuvinte, el, în calitate de preşedinte de consiliu judeţean, nu are nicio responsabilitate pentru locuitorii judeţului Călăraşi. O neruşinare mai mare ca asta, mai că n-am văzut! Când mergeţi să cereţi votul locuitorilor judeţului, atunci aveţi îndatoriri faţă de locuitorii judeţului, domnule Filipescu ?

 

Duminică seara se raporta o singură localitate izolată

În altă ordine de idei, duminică seara, într-o conferinţă de presă, Răducu Filipescu raporta cu mândrie că în judeţ mai este doar o singură localitate izolată, şi anume Solacolu. A venit următorul cod portocaliu şi oamenii nu au fost deszăpeziţi şi nu sunt nici la această oră. Mai mult, la trei zile de la acele declaraţii, marţi, un alt primar sesiza acelaşi lucru. La locuitorii din Ostrov şi Siliştea nu se poate ajunge decât pe câmp. Nu a venit niciun utilaj de deszăpezire. Şi atunci, ce să crezi ? S-a făcut deszăpezire doar pe hârtie pentru a se raporta nişte cifre, când realitatea este cu totul alta ?

 

Autobuzele nu circulă, iar oamenii merg pe jos zeci de km

SC Dimar SA a deszăpezit drumul judeţean Budeşti-Fundeni pentru o sumă de aproape 10 miliarde lei vechi, după cum precizează Evenimentul Zilei într-un articol publicat zilele trecute. Suma este imensă pentru cât efort a depus Dimar, iar subiectul va fi în atenţia noastră în perioada următoare. Realitatea este însă aceasta: pe tot drumul judeţean se circulă execrabil! Utilajele au deszăpezit doar atât cât să încapă o maşină şi din loc în loc au mai lăsat câte o alveolă.Nici măcar în zonele în  care zăpada a fost de 30 cm nu au fost capabili să deszăpezească precum în Ilfov, pe două benzi!

Autobuzele de la Bucureşti nu mai pot circula şi aproape 3.000 de oameni din zona Gălbinaşi-Plătăreşti-Fundeni care au loc de muncă la Bucureşti nu pot ajunge la serviciu sau vin cu autobuzul până la Fundeni după care merg pe jos până la Gălbinaşi. Drumul este destul de lung şi în 4-5 ore ajungi de la Fundeni la Gălbinaşi pe jos. Şi atunci te întrebi de ce mai există acest consiliu judeţean dacă îşi bate joc de călărăşeni? Doar ca să se lăfăie unii şi să fure banii de deszăpeziri ? 

 

De ce e deszăpezit la Ilfov….ca să ştie şi Filipescu!

În judeţul Ilfov, consiliul judeţean, prin contractul încheiat cu firmele, le obligă ca pe situaţia de lucrări să aibă semnătură de la primarul localităţii cum că a deszăpezit drumurile. Altfel nu primeşte niciun leuţ din deszăpezire! Mai mult, pe perioada deszăpezirii, firmele au fost controlate dacă au utilajele contractate în zonă. Să se includă şi la Călăraşi o asemenea clauză şi atunci vom avea şi noi drumurile la asfalt şi deszăpezirea pe care ne-o dorim! 

 

În loc de concluzii…

Realitatea şi fotografiile ne arată cât de excepţional şi-a făcut treaba Filipescu. Oamenii cu care am stat de vorbă pe parcursul traseului nostru până aproape de Gălbinaşi, ştiu la fel de bine cum se circulă în zonă, aşa că nu e nevoie să mai dăm explicaţii. Ba chiar ne-au rugat să facem apel la autorităţi să desfunde drumul pe două benzi că începe şcoala şi copiii pot fi accidentaţi întrucât curculă pe marginea drumului ! Autorităţile trebuie să treacă urgent la treabă atâta timp cât cheltuie bani publici, de la noi toţi, pentru deszăpezirea drumurilor. Şi să ştiţi că nu sunt deloc puţini ! Vreo câteva zeci de miliarde….


There is no ads to display, Please add some