Festival Internaţional de teatru Circ, noutatea stagiunii de toamnă

Please enter banners and links.

– stagiunea de teatru se deschide pe 7 octombrie-

Stagiunea de toamnă se anunţă a fi una bogată în materie de spectacole. Pe scena de spectacole ” Barbu Ştirbei„ Călăraşi vor fi puse în scenă spectacole minunate, noutăţile constând în faptul că anul acesta vor fi organizate spectacole din Franţa, Belgia, Elveţia, de asemenea se va desfăşura pe aceeaşi scenă Festivalul Internaţional de Teatru- Circ.

„Tango, mon anmour” , primul spectacol

Potrivit directorului Centrului Cutural Călăraşi, Radu Dinulescu, stagiunea de toamnă va începe pe data de 7 octombrie cu spectacolul Companiei de balet modern „ Octavio de la Roza” din Lausane, Elveţia, numit „ Tango, mon amour”. Acest spectacol s-a bucurat de un succes grandios la Avignon, fiind jucat la „Theatre du Balcon” , având sala plină timp de 22 de zile consecutiv. Octavio de la Roza este un coregraf de origine argentiniană, fost membru al trupei lui Maurice Bejart. „ „Tango, mon amour” este un spectacol special, care îmbină delicat tehnica de balet clasic cu dansul modern şi senzualitatea tangoului! Un cuplu de dansatori tineri, de o frumuseţe angelică ne vor încânta cu fermecătoarea şi senzuala lor prezenţă scenică, dar şi cu perfecţiunea coregrafiei clasice. Am înţeles de la Agenţia de bilete că s-au vândut deja o parte din bilete. Mă bucur că publicul se arată interesat. E rar să ai, nu numai la Călăraşi ci şi în România un spectacol de o asemenea calitate!”, a declarat Radu Dinulescu pentru Express de Călăraşi.

Festival de Teatru-Circ, în octombrie

În luna octombrie se va organiza prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru- Circ. Un număr de trei spectacole din străinătate şi alte trei din România se vor desfăşura timp de două weekend-uri, în perioada 12-21 octombrie, începând cu ora 19:00. Spectacolele vor fi puse în scenă în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Vor fi de asemenea, multe spectacole din Franţa, Belgia, Elveţia, Austria. „Probabil, în timp, vom avea şi alte ţări care ne vor onora cu producţii teatrale, coregrafice, muzicale sau de circ. Am avut informaţia că publicul călărăşean suferă că sunt programate spectacole numai în zilele de luni sau marţi. Încerc să schimb acest lucru, deşi nu va fi posibil mereu. Trupele din Bucureşti în general se deplasează greu la sfârşit de săptămână”, a menţionat regizorul.

Centrul cultural beneficiază de o contribuţie de la Ministerul Culturii

Referitor la calendarul acestei stagiuni, Radu Dinulescu spune că nu vrea să facă aceeaşi greşeală care a fost făcută anul trecut, când s-a anunţat un program care nu a putut fi onorat din mai multe motive, printre acestea numărându-se şi programul teatrelor din Bucureşti. „Actualmente niciun teatru nu doreşte să semneze contracte cu luni de zile înainte. Prefer să anunţăm programul lunii octombrie la începutul lui septembrie (lucru deja făcut) , al lunii noiembrie la începutul lui octombrie şi aşa mai departe. Cu trupele din străinătate e mai uşor. Am deja câteva spectacole care ştiu că vor veni în 2013 la ediţia a doua a Festivalului de Circ-Teatru. Aceasta şi pentru că îşi vor depune dosare de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor de drum pe lângă finanţatorii lor locali“ a mai precizat acesta. Pentru a obţine preţuri mai scăzute şi pentru a împărţi cheltuielile de transport, anul acesta Centrul Cultural a luat o serie de spectacole în parteneriat cu alte instituţii, printre care Centrul Cultural Braşov, Centrul Cultural Constanţa, Festivalul de Teatru din Alba Iulia, Festivalul de Teatru din Sighişoara. De asemenea, în acest an, Centrul Cultural Judeţean Călăraşi este beneficiarul unei contribuţii în valoare de 25.000 lei, bani veniţi din partea Ministerului Culturii pentru Festival.

Vor exista probleme la toate spectacolele

Directorul centrului cultural spune că din punct de vedere tehnic va întâmpina probleme la toate spectacolele, deoarece sunt dificile, iar “străinii nu acceptă compromisuri”. Din spusele acestuia reiese faptul că vor exista probleme la acrosare, la scripeţi, frânghii, trapeze, o parte din spectacole fiind asemenătoare cu ceea ce produce “ Cirque du soleil”. Pentru scena de dans şi circ au fost achiziţionate un covor de scenă, haine negre şi ignifugate pentru scenă. Deşi tehnicienii Centrului Cultural Călăraşi nu sunt obişnuiţi să lucreze cu trupe din străinătate, nu vorbesc bine limba franceză şi pe cea engleză, Radu Dinulescu spune că se vor descurca şi că fiind abia la prima ediţie, toţi vor avea de învăţat din aceste experienţe, iar la anul cu siguranţă va fi mult mai bine.

Nume sonore pe scena teatrului dn Călăraşi

Pe scena teatrului din Călăraşi vor fi prezente nume mari precum: Mihai Mălaimare, Ada Milea, Horaţiu Mălăiele, Ion Caramitru, Tudor Gheorghe, Mircea Tiberian, Jean-Luc Bosc, Octavio de la Roza, Formaţia Cargo. Încă nu au fost semnate toate contractele, dar după ce acestea vor fi semnate, călărăşenii vor mai vedea şi alte personaje cu nume sonore. Cu Mihai Mălaimares-a semnat deja contractul pentru producţia numită “ Actorul”, această producţie fiind un recital personal de pantomimă acompaniat live de către Mircea Tiberian, la pian. “Marea majoritate sunt în tratative pentru luna noiembrie. Luna octombrie s-a pus deja în vânzare de o săptămână. În afară de aceste nume vom avem 11 spectacole pentru copii, unele în cadrul unui proiect cu AFCN, altele în stagiunea permanentă. Avem invitată în luna octombrie Trupa de Marionete de la Arad care se va desfăşura în ambele săli ale Centrului Cultural”, spune Radu Dinulescu.

Din această săptămână puteţi cumpăra bilete pentru “ Actorul”, cu Mihai Mălaimare

Deja de două săptămâni biletele sunt în vânzare la spectacolul “Tango, Mon amour” şi de o săptămână, la festivalul de teatru-circ. Iar din această săptămână se vor pune spre vânzare şi biletele pentru “ Actorul” cu Mihai Malamaire. Preţul unui bilet este de 30 de lei în stal şi 20 de lei pentru cei care vor să stea la balcoane. Totodată, pentru Festivalul de teatru şi circ vor fi puse la dispoziţie abonamente în valoare de 150 de lei, care vor acoperi toate cele şase spectacole.
“Noi plătim un spectacol în medie între 2000 şi 2 500 de Euro, în care intră şi cazarea şi transportul. Dacă la fiecare spectacol ar fi în sală 350 de persoane, nu am ieşi în pierdere. Dar cum încercăm să ridicăm ştacheta şi să aducem spectacole de calitate, nu neapărat populare… vom intra şi în subvenţie. Este un examen şi pentru mine ca selecţioner şi pentru spectatori. Practic, în funcţie de ce se va întâmpla în toamna aceasta, se va hotărî strategia pentru anii viitori. Eu sper să aibă succes Festivalul de Teatru-Circ, pentru că sunt opere extrem de spectaculoase, deschise unui public de la 5 la 105 ani, pentru că au multă poezie şi umor pe care teatrul le oferă, pentru că sunt momente de tehnicitate şi măiestrie care numai circul îl oferă şi momente de culoare şi imagine studiate cu care spectacolele vizuale ne încântă adeseori.
Pentru spectacolele adresate copiilor preţul este de 10 lei.”, spune interlocutorul nostru.

Se intenţionează înfiinţarea unui teatru de proiecte

Potrivit spuselor lui Radu Dinulescu, centrul cultural nu are deocamdată producţie proprie, iar intenţia este de a înfiinţa un teatru de proiecte pe lângă Centrul Cultural Judeţean Călăraşi. “La început vom produce două sau trei spectacole pe an, care vor fi puse în scenă de regizori profesionişti. În general se va merge pe proiecte comune cu alte instituţii culturale şi cu finanţări multiple. Vom aplica pentru fiecare proiect în parte la AFCN, ICR, Ministerul Culturii etc”, a încheiat sursa noastră. 


There is no ads to display, Please add some

About The Author