Falimentul spitalului, ţinut sub preş

Please enter banners and links.

Soluţia de moment: reducerea sporurilor asistentelor

Asistentele medicale şi infirmierele din Spitalul Judeţean de Urgenţe Călăraşi sunt nemulţumite după ce conducerea a decis să taie din sporurile acordate pentru orele de noapte sau pentru zilele lucrate în week-end. Cadrele medicale au cerut socoteală managerului, după ce s-au trezit că au luat la salariu cu 200-300 de lei mai puţin, după cum povestesc asistentele din Spitalul Judeţean de Urgenţe Călăraşi:

Tăierea salariilor nu este legală – spun angajaţii spitalului

Asistentele medicale, infirmierele şi personalul auxiliar au primit un salariu mai mic luna aceasta, aceştia considerând măsura ilegală, după cum ne-au declarat unii dintre ei, sub protecţia anonimatului:
„Nu este legală pentru că dintotdeauna sâmbetele şi duminicile dintotdeauna s-au plătit dublu şi nu ne-a anunţat în prealabil printr-o hârtie oficială cum că se vor tăia aceste sporuri şi dacă se vor tăia să ne limiteze oarecum orele de sâmbăta şi duminică. Să ne spună câte avem voie să lucrăm, câte nu”.
„Nu mi se pare corect. Noi am lucrat orele şi nu ne-au fost plătite. Am lucrat 43 de ore şi mi s-au plătit 24, iar la salariu am pierdut în jur de 200 de lei.”
„Sunt ilegale. Este o secţie grea în care se impun peste 48 de ore duble pentru că sâmbăta şi duminica este activitate continuă. Am mai redus orele duble, dar nu în aşa fel încât să se poată desfăşura activitatea. Am fost întrebaţi, ne-a spus să facem graficul în funcţie de necesităţile secţiei , am făcut cu 41-43 de ore, iar acum când s-au calculat salariile s-au plătit numai 24 de ore. Este ilegal. ”
„Nu mi se pare corect. Ar trebui să se taie la toată lumea, aşa mi se pare corect şi democratic nu cum s-a procedat în spitalul judeţean doar asistentele, infirmierele şi personalul auxiliar”.

Verinceanu spune că e legal

Managerul spitalului, Victor Verinceanu spune că nu s-a schimbat nimic în salarizarea personalului medical. Acesta a precizat că a fost schimbat sporul de noapte, conform legii. Adică s-a renunţat la sporul de 15% pentru sporul de noapte pentru un anumit număr de ture şi a fost înlocuit cu un spor de 25% pentru orice oră lucrată. „Ceea ce i-a deranjat pe ei foarte tare este măsura că s-a limitat posibilitatea de efectuare a orelor de sâmbătă şi duminică şi de sărbători legale”, spune Verinceanu.
Aceste modificări au făcut ca salariile angajaţilor să fie mai mici luna trecută. Conducerea spitlului a fost nevoită să ia această decizie din cauză că nu mai are fonduri suficiente pentru plata salariilor. Cum lui Victor Verinceanu i se pare mai corectă modalitatea de plată a orelor suplimentare pe care o foloseşte acum, ne întrebăm de ce nu a luat această decizie încă de anul trecut.
Pe perioada campaniei electorale, Victor Verinceanu trebuie şi este obligat de Răducu Filipescu să menţină liniştea în spital, altfel ar putea fi schimbat. Cum altfel s-ar explica declaraţia acestuia că îl interesează să aibă linişte din partea angajaţilor, iar pacienţii să vină cu medicamentele în buzunar. Verinceanu nu are nici măcar tăria de caracter să recunoască faptul că în spital, pe anumite secţii, pacienţii sunt nevoiţi să vină de acasă cu materialele sanitare şi medicamentele în buzunar. Am trăit o asemenea experienţă la Ortopedie când a tzrebuit să cumper absolut orice pentru o banală atelă gipsată. Verinceanu spune însă că nu e adevărat. Că în spitalul condus de dumnealui nu se întâmplă aşa ceva. Ce spuneţi, cei care au trecut pe la ortopedie în ultima lună de zile, cred ceea ce afirmaţi, domnule Verinceanu, când au scos bani din buzunar pentru feşe şi vată?

Falimentul spitalului este ţinut sub preş…vine campania

Spitalul Judeţean de Urgenţe Călăraşi se află pe marginea prăpastiei, în pragul falimentului. Deocamdată, totul este ţinut sub preş că vine campania electorală şi nu trebuie să se ştie care sunt adevăratele probleme ale spitalului. Veţi vedea de pe 11 iunie câte disponibilizări va fi nevoit să facă Victor Verinceanu din cauză că 90% din bugetul pe care îl are este folosit pentru salarii în timp ce un ordin al ministrului Sănătăţii spune că poţi consuma doar 70% din banii de la casa de sănătate pentru retribuirea angajaţilor. Mai mult, datoriile spitalului sunt foarte mari. Atât cele curente, cât şi cele istorice, de când a preluat consiliul judeţean administrarea spitalului. Aproape 80 de miliarde lei vechi are datorii spitalul, sumă pe care Verinceanu o confirmă numai când îi convine. Acum, că vine campania, spune că nu-i adevărat, după ce cu două luni în urmă confirma această datorie. Între timp nu ştim ca spitalul să fi primit vreo sumă considerabilă pentru a-şi achita datoriile colosale, ci doar un control de la ministerul Sănătăţii. Problemele sunt atât de grave că nici responsabilii din minister nu ştiu ce să mai creadă, aşa că au trimis o echipă de control. Medicii au ajuns să se reclame între ei la minister pentru că la Călăraşi nu are cine să-i asculte şi să medieze conflictele dintre ei, iar unii dintre ei ameninţă chiar cu plecarea, nu pentru că la Bucureşti ar fi plătiţi mai bine, ci doar pentru simplul fapt că lucrează într-un alt mediu.
Cum poate explica, spre exemplu, managerul Verinceanu că nu poate să aducă un medic cardiolog la Călăraşi când avem foarte mulţi cardiaci ? De ce Costinel Milescu, primarul din Olteniţa a putut să aducă la Olteniţa medic cardiolog şi noi nu? De ce Primăria Olteniţa dotează spitalul cu aparatură şi Consiliul Judeţean Călăraşi nu ? Sunt întrebări la care vă vom da răspuns în numerele viitoare ale ziarului nostru şi vă vom arăta că acolo unde edilul unei localităţi se implică, lucrurile se mişcă.
 


There is no ads to display, Please add some

About The Author