EXPONATUL LUNII MARTIE- OPAIȚ SATIR

Please enter banners and links.

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna martie o piesă de epocă romană – OPAIȚ SATIR

Opaițele cu reprezentări plastice sunt considerate produse copiate, imitate sau inspirate după piesele de bronz ale Egiptului elenistic, începând să fie produse din a doua jumătate a secolului I d. Hr. în atelierele italice cu o dezvoltare și diversitate tipologică și numerică în secolele II-III d. Hr.

Din cele peste 1400 de opaițe romane descoperite la Durostorum, acesta este inedit, nemaiavând piese asemănătoare în depozitele noastre, specialiștii găsind analogii în diverse țări europene.

Piesa a fost descoperită în urma unei săpături de salvare, în groapa menajeră – G 10. Nu prezintă urme de folosire.

Este un opaiț cu valva superioară figurată, denumit tipologic Satir. Are dimensiuni medii și stare relativ bună de conservare. Lipsește o parte din oglindă și ciocul. Este confecționat din lut, pastă cenușie. Nu se observă urme de firnis.

Piesa se remarcă prin trăsături bine conturate, desenate de un meșter cu reale calități artistice : ochii mari, alungiți, așezați oblic, marcați superior de o cută puternică, oblică, ce dă ideea de asprime, de încruntare. Nasul drept, puternic, cu nări largi. Gura larg deschisă, sugerând un urlet, un strigăt, este mărginită de o mustață bogată. Barba bogată, ascuțită, se termină cu orificiu de ardere. Urechile mari, rotunde, acoperite de păr. Fruntea puternic bombată se termină cu o palmetă ce mărginește orificiul de umplere. Valva inferioară, ce ocupă aproximativ o zecime din înălțimea piesei, a fost modelată liber; această metodă ducând la crearea de piese unice.


There is no ads to display, Please add some

About The Author