Exponatul lunii august

Please enter banners and links.

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna august o Strecurătoare getică (sec. IV-II a.Chr.).

Piesa, cu numărul de inventar 25044, face parte din Colecția de Arheologie Generală a muzeului. A fost descoperită în anul 1972 în urma unor săpături arheologice sistematice în așezarea getică de la Piscul Crăsani, jud. Ialomița.

            Piesa este din lut ars, lucrată cu mâna, din pastă omogenă, culoare cenușie maronie, prevăzută cu o toartă plată ușor supraînălțată.

Strecurătoarea are formă conică, pereții groși, gura largă, buza foarte evazată iar o bună parte a corpului  prezintă perforații dispuse în cercuri concentrice.

Piesa are următoarele dimensiuni: înălțime 89 mm, diametrul mediu 118 mm și  diametrul maxim 192 mm, fiind încadrată cronologic în sec. IV-II a.Chr.

 Acest tip de piesă era folosită în gospodărie la pregătirea hranei, dar se pare că era legată și de păstorit, pentru prepararea produselor lactate. Nu a fost însă exclusă nici folosirea acestora în cult, în practicarea unor ritualuri care necesitau o curățire a lichidelor pentru libații.

Strecurători  precum aceasta de la Piscul Crăsani au mai fost descoperite  în așezările daco-getice din Transilvania (Pecica, Sighișoara, Sfântul Gheorghe), în așezările dacice din Munții Orăștiei, dar și în așezările getice din Câmpia Română (Poiana, Popești, București, Piscul Crăsani de unde provine și piesa prezentată de noi).

Încadrarea cronologică a acestui tip de piesă se poate face pe baza tehnicii de realizare, cele lucrate cu mâna fiind datate pe parcursul sec. II a. Chr. și începutul sec. I a. Chr., fiind ulterior înlocuite de cele lucrate la roată.

            Strecurătoarea este expusă la Secția Arheologie a muzeului, care este deschisă de luni până vineri, între orele 8-16, iar sâmbătă și duminică, între orele 9-17.           


There is no ads to display, Please add some

About The Author