Exodul halatelor albe – Tinerii stomatologi îşi fac loc cu greu pe piaţa muncii
Please enter banners and links.
– pentru a căpăta experinţă sunt nevoiţi să plătească perioada de practică
Zeci de tineri absolvenţi de stomatologie ies în fiecare an de pe băncile facultăţii cu o diplomă ce nu le oferă preA multe şanse pe piaţa muncii. Stomatologia este o meserie bănoasă, însă, din păcate, dacă părinţii nu lucrează în domeniu cu greu reuşeşte un tânăr să pătrundă în acest univers. Este precum casta notarilor, a executorilor judecătoreşti sau a avocaţilor.Poate tocmai de aceea, mulţi tineri care termină stomatologia fac orice este posibil pentru a pleca să mncească în străinătate, unde sunt apreciaţi şi mult mai bine plătiţi.
Nu sunt primiţi în clinicile private decât contracost
Tinerii medici stomatologi nu sunt primiţi în clinicile private, iar asta o spune chiar un medic stomatolog cu clinică în Olteniţa. De altfel, chiar dumnealui, medical Constantin Motrună nu este dispus să acorde credit generaţiei tinere din cauză că: “Pregătirea de specialitate cam suferă. Modul cum se implică cadrele universitare, profesorii în ceea ce urmează ei să facă. Sunt superficiali.”
Cum pot ajunge tinerii stomatologi să-şi practice meseria, mai ales dacă nu au norocul ca părinţii să fie stomatologi? Răspunsul l-am aflat tot de la medical Motrună: “Dacă nu are îşi cumpără, în sensul că sunt colegi ai fiului meu care încă din anul V plăteau 300 de euro pe lună la un profesionist îîn Bucureşti ca să stea să înveţe stomatologia”.
La Călăraşi, medicul Achim investeşte în tineri
Şi totuşi se mai găsesc medici care se gândesc la generaţia tânără. Unul dintre ei este medicul Ionuţ Achim: “În urma evoluţiei mele profesionale, am constatat că e mai bines ă lucrezi în echipă. De aceea, am angajat şi încerc să colaborez cu medici care sunt mai bine pregătiţi teoretic şi informaţia nouă care există acum pe piaţă mă ajută foarte mult. Această informaţie, coroborată cu practica mea şi cu experienţa mea ne ajută să progresăm. Acum ei beneficiază şi de şansa de a se afirma. Fiind tineri, au ocazia aici să evolueze şi ei professional alături de mine. Sunt foarte multe de învăţat şi încercăm să satisfacem cât mai bine cererile pacienţilor noştri. “
Rămân în ţară doar pentru certificatul de conformitate
Chiar dacă sunt sprijiniţi pentru a obţine experienţa necesară, tinerii stomatologi se uită cu jind către Occident, către viaţa pe care o oferă vestul, aşa cum mărturiseşte unul dintre medicii cu care Ionţ Achim colaborează: “ Este o variantă care trebuie de aşteptat un pic pentru ea. La momentl de faţă certificatul de conformitate necesită trei ani de experienţă în România, lucru care te leagă de România, într-un fel. Momentan, România e interesanta pentru stomatologi. Pe de altă parte, România stă bine la pacienţi. Sunt pacienţi simpli, sunt pacienţi mulţi spre deosebire de o altă ţară în care sunt pretenţii mai mari.” Tânărul medic stomatolog spune că va alege să meargă în Spania, dar din motive personale, nu neapărat financiare cât legat de faptul că acolo nu există atâta stress şi că este o altă viaţă.
Peste câţiva ani, vom constata că sistemul medical românesc nu are suficienţi medici stomatologi. Exodul halatelor albe a fost atât de mare în ultimii ani încât repercursiunile au început deja să se simtă. În ceea ce priveşte stomatologia, problemele sunt de peste 10 ani. Tinerii absolvenţi nu au unde să-şi practice meseria la terminarea studiilor, astfel că mulţi dintre ei, după o perioadă de practică, plătită de părinţi, aleg să plece în străinătate.
There is no ads to display, Please add some