EcOprovocarea la sfarsit, Eco-provocarile continua la Scoala „Mircea Voda”

Please enter banners and links.

1009969_453536621440420_1044942500_nLa finalul celor sapte luni de concurs, suntem in masura sa va impartasim cateva impresii raportandu-va rezultatele muncii colectivului Scolii Gimnaziale „Mircea Voda” Calarasi dupa primele cinci luni de concurs (regulamentul concursului propune ca dupa primele 5 luni de concurs sa se poata observa rezultatele tuturor scolilor implicate, iar pe ultimele doua luni de concurs sa se prezinte rezultatele cand se va stabili si scoala castigatoare – dupa incheierea concursului).

Am debutat cu entuziasm si stangacie, pe parcurs am descoperit ca este o competitie dificila, complexa, cu multe provocari, foarte solicitanta, un altfel de proiect decat cele cu care eram obisnuiti, ce implica multa creativitate, diversitate de activitati si efort fizic.

EcOprovocarea , competiţia educaţională în domeniul protecţiei mediului are ca scop principal educarea tinerilor prin implicarea practică în diferite activităţi de protecţia mediului. Elementul de noutate al ediţiei 2013-2014 constă în implicarea în proiect a patru şcoli gimnaziale din: Calarasi (Scoala „Mircea Voda” si Colegiul Economic) si Zalau (Scoala „Simion Barnutiu” si „Mihai Eminescu”).

Elevii Scolii Gimnaziale „Mircea Voda” Calarasi s-au implicat in mod deosebit prin ecoambasadorii alesi, dar si prin voluntarii ce au fost cooptati in implementarea proiectului, astfel,  in primele cinci luni ale proiectului au organizat peste 50 targuri de resurse impartind dulciuri, carti sau reviste in schimbul deseurilor reciclabile stranse de la colegii lor, au facut  aproximativ 100 campanii de constientizare pe teme de mediu in scoala noastra, in alte scoli generale si licee din oras, au prezentat peste 300 rezumate si creatii proprii, au  realizat fotoreportaje, au incheiat parteneriate cu diferite institutii ale statului (primarie, jandarmerie, politie, consiliu judetean, etc.) sau firme private, au organizat evenimente ecologice implicand peste 2000 de voluntari. Deseurile reciclabile adunate de ecoambasadori si colegii lor sau de la unitati economice au umplut magaziile scolii, cu aproximatie enumeram din cantitatile colectate: 1500 kg.hartie, 2300 kg.carton, 500 kg.pet-uri, aluminiu, baterii, DEE, etc.. S-a amenajat si igienizat spatiul verde din jurul scolii si cartierul Mircea Voda.

Privind in urma la tot ce s-a realizat in lunile de proiect ecOprovocarea, vedem ceva ce la inceput parea greu de realizat. Ecoambasadorii au realizat in jur de 100 campanii de constientizare pe teme de mediu (fiecare campanile reunind semnaturile a 100 de persoane – aluminiu, peturi, hartie, apa, energia, alimentatia sanatoasa, padurea, etc.).

Alte activitati, cum ar fi scenetele sau expozitiile cu afise eco, au fost organizate de elevii mici/mari, din scoala, care au vrut si ei sa-si demonstreze talentul si sa si-l puna in slujba unei cauze nobile. Nu a existat elev al scolii si nici cadru didactic care sa nu se implice efectiv in oricare din activitatile mai sus mentionate.
Dupa cum spunea cineva acest “microb“ al voluntariatului se ia, asa ca suntem siguri ca dincolo de finalul acestei ecoprovocari, bunele obiceiuri dobandite de copiii implicati in proiect se vor pastra si transmite mai departe.

In ultimele doua luni de concurs (aprilie si mai) eforturile nu au incetat, ci s-au intensificat, fiecare activitate amintita mai sus si-a dublat eficienta. Amintim printre altele marsul din 10 aprilie la care autoritatile locale au raspuns afirmativ exemplar, igienizarea din spatele blocurilor Anl – cartier Mircea Voda, zecile de targuri si campanii ce au urmat, implicarea si altor institutii de invatamant in diferite activitati ecologice, etc. (mai multe vom dezvalui cand se va desemna scoala castigatoare de luna viitoare).

Toate aceste activitati au fost incununate prin atentia deosebita de care ne-am bucurat din partea mass-mediei calarasene care ne-a promovat activitatile. Multumim in mod deosebit tuturor persoanelor care ne-au mediatizat munca!

Daca vom castiga sau nu acest concurs are o importanta relativa, dar ce este important este ca ne/v-am demonstrat ca avem curajul sa ne/va implicam si sa o scoatem la capat intr-o diversitate de situatii complicate. Ne-am straduit sa sensibilizam opinia publica cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator, am incercat sa implicam un mare numar de voluntari, sa-i invatam ca voluntariatul este important pentru comunitate. Ne-am straduit sa ajungem in multe scoli pentru a-i invata pe copii sa recicleze materiale care nu sunt biodegradabile si care polueaza mediul, ne-am straduit sa promovam produse alimentare sanatoase, ecologice, traditionale.

La un moment dat, am uitat ca suntem intr-o competitie si nu doream decat sa reusim, sa ducem la bun sfarsit activitatile in care ne-am angajat. Si, daca la final va fi sa castigam, ne vom bucura, iar daca vom pierde, vom ramane, totusi, cu sentimentul unei depline impliniri, ca intr-o lume a concurentei am reusit sa ne facem auziti, sa fim luati in serios si sa lasam ceva in urma noastra.

Concurenta a fost puternica, nu am subestimat-o nicio clipa, dar, pana la urma, sunt e/colegii si prietenii nostri si toti suntem niste invingatori. Pentru ca, daca este sa ne comparam cu noi, cei de acum sapte luni, nu mai suntem aceiasi: am devenit o echipa, avem curaj, avem initiativa, stim sa negociem si putem spune ca aceasta competitie a contribuit putin la maturizarea noastra. A fost o experienta pe care nu o vom uita curand!

Multumim reprezentantilor acestui proiect (asociatia Viitor Plus si Tenaris Silcotub) pentru ocazia oferita si pentru sprijinul acordat, in egala masura, colegilor, elevilor, comunitatii, institutiilor, firmelor, etc. implicati, si nu, in ultimul rand, multumim mass-mediei calarasene pentru sprijinul acordat in mediatizarea actiunilor noastre.

Oricare va fi castigatorul acestei competitii, noua ne place sa credem ca adevaratul castigator e mediul inconjurator si sanatatea noastra, deci toti deopotriva.

O unda de regret ca s-a terminat, exista…dar orice lucru inceput isi are sfarsitul pentru a reincepe altele folositoare cu alte ocazii!

 

Prof. Misu Spiroiu impreuna cu colectivul Scolii Gimnaziale „Mircea Voda”, Calarasi


There is no ads to display, Please add some