Dumitru Coarnă – “Un dosar penal «îngropat» de către şefii Poliţiei Judeţene Călăraşi, în complicitate cu procurorul de caz – furt de şină de cale ferată în valoare de peste 100.000 de euro”

Dumitru Coarna

Please enter banners and links.

’’ Declaraţia mea politică de astăzi se referă la "Un dosar penal «îngropat» de către şefii Poliţiei Judeţene Călăraşi, în complicitate cu procurorul de caz – furt de şină de cale ferată în valoare de peste 100.000 de euro".

Mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Călăraşi m-au sesizat pe mine personal cu privire la faptul că şeful Poliţiei Municipale Călăraşi, de altfel prin împuternicire numit, comisarul şef de poliţie Deacu Emil, poate fi acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, toate acestea în formă continuată, pentru că domnul intervine în dosare penale instrumentate de poliţişti aflaţi în subordinea sa, totul în schimbul banilor.

Şi avem şi o speţă concretă. La data de 03.02.2020, I.P.J. Călăraşi a fost sesizat prin 112, de către doamna Fota Cristina, angajată la SC Nutrisoia SRL Călăraşi, cu privire la faptul că din incinta societăţii au fost sustrase mai multe bunuri.

Aspectul nr. 1. A fost constituită echipa operativă.

Echipă operativă a fost formată din poliţişti de la biroul de investigaţii criminale ale Municipiului Călăraşi, care erau competenţi să cerceteze. Spre surpriza lor, în echipă s-a introdus şi domnul Deacu, care era şef de poliţie. De regulă, şefii de poliţie nu participă la aceste cercetări. Dar pe parcurs o să observăm de ce a mers la faţa locului. Pentru că din cercetare a rezultat că din incita societăţii au fost sustrase bazine metalice, componente de cale ferată, dar şi alte bunuri metalice în valoare de peste 100.000 de euro.

La faza de urmărire penală o să observăm că dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călăraşi, sub nr. 222/P/2020, în supravegherea procurorului de caz – nu o să-i dau numele – B.F. şi repartizat unui agent de poliţie din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Municipiului Călăraşi, poliţist care şi-a făcut treaba, iar în urma activităţilor desfăşurate a depistat autorii furtului.

Ce să vezi, surpriză! În declaraţii, cei doi autori, suspecţi/inculpaţi ulterior, au precizat că toată operaţiunea de furt a fost planificată şi coordonată de comisarul şef de poliţie Deacu Emil şi toate materialele sustrase din incinta celor două societăţi au fost transportate cu autocamioanele cu numerele de înmatriculare Călăraşi… ECO, ce aparţin lui Deacu Emil, dar sunt înmatriculate pe numele unor interpuşi.

Furtul s-a desfăşurat pe parcursul mai multor nopţi.

Pe toată perioada anchetei, şeful poliţiei venea la cei doi suspecţi, ulterior inculpaţi, îi încuraja, îi aştepta când veneau poliţiştii cu ei la audieri şi le transmitea: "Staţi liniştiţi că o scoatem noi la capăt!".

Sigur că, din acest moment, cei doi poliţişti au sesizat că era vorba de o altă competenţă, au raportat ierarhic şefului poliţiei şi procurorului de caz, au încercat să facă o declaraţie de abţinere în dosar, pentru că se schimba competenţa funcţională.

Dar, din acest moment, şeful poliţiei şi procurorul de caz începe să-l protejeze pe şeful Poliţiei Municipiului Călăraşi şi refuză să trimită dosarul spre competenţă Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, pentru că aşa ne spune procedura penală, în fapt, l-a favorizat pe domnul comisar-şef Deacu.

Cei doi poliţişti au continuat cercetarea, i-au reţinut pe autori, i-au introdus în arest, au obţinut mandat de supraveghere ambientală pentru cei doi în camera din arestul IPJ Călăraşi şi sigur că au cerut-o şi a fost aprobată cu o echipă tehnică din cadrul D.O.S. Bucureşti.

Ce să vedeţi mai departe?

După înregistrări, au fost predate Parchetului, iar procurorul de caz îl sună pe poliţist şi-i transmite verbal că "tehnica a fost defectă şi nu s-a înregistrat nimic". Am intrat şi în jocul procurorului infractor.

Aceste aspecte nu sunt adevărate, pentru că lucrurile sunt extrem de clare, au fost montate camere din mai multe poziţii şi poliţiştii ştiu foarte bine ce s-a discutat în acea încăpere şi până unde se ajungea din punctul de vedere al complicităţii infracţionale.

Sigur că am primit eu la cabinetul parlamentar aceste sesizări. Am simţit nevoia să fac această declaraţie politică, din mai multe perspective. Trebuie să înţelegem că la nivel local, şi nu numai, avem aceste frăţii infracţionale pe care trebuie să le destructurăm, că sunt şi oameni politici implicaţi de multe ori, ceea ce face extrem de rău societăţii noastre, pe care noi vrem s-o construim ca pe o societate dreaptă şi oamenii să se simtă apăraţi’’.

 


There is no ads to display, Please add some

About The Author