Dumitru Coarnă – declaraţie politică referitoare la perioada de criză pe care o traversăm

Please enter banners and links.

14.03.2022

Declaraţia mea politică se referă la perioada de criză pe care o traversăm. Este vorba de criza energetică, care, în opinia mea, este o criză provocată artificial.

România are producţie de gaze, este al doilea mare producător de gaze, după ţările Nordului.

România, în urmă cu 4-5 ani, exporta energie electrică 3.000 MWh. Am ajuns să importăm 2.000 MWh.

România a fost dusă deliberat în această criză profundă de statul român, prin reprezentanţii săi – şi facem trimitere la Virgil Popescu, care, practic, de când este ministru de resort, a diminuat în mod deliberat creşterea de gaze, energie electrică şi hidrocarburi. Avem, dacă vreţi, 30% aproape diminuare la producţia de gaze din exploatare, 20% la energie electrică, 5% la hidrocarburi.

Nu mai spun că au închis capacităţi de producţie care practic asigurau independenţa energetică a României.

Vă dau un exemplu extrem de clar.

Un apropiat al domnului Popescu, de la Constanţa, a cumpărat 200 de hectare, repet, 200 de hectare, cu preţul de 20.000 de euro, la o termocentrală, Halânga, din judeţul Dâmboviţa, totul cu, dacă vreţi, complicitatea statului român. Acolo sunt infracţiuni, DNA ar trebui să intervină.

Problema de fond este extrem de simplă – nu plafonarea, nu compensarea. Acolo e mai mult o maimuţăreală. Sigur că, pe undeva, se mai diminuează. Trebuie să revenim la piaţa reglementată.

În 2020, producătorii erau pe profit şi vindeau – repet, vindeau – gazele cu 15 euro – un megawatt/oră şi 25 de euro – un megawatt/oră curent electric.

Acum s-au majorat preţurile de 200-300 de ori.

Fermierii români sunt în faliment.

Trebuie cu prioritate să implementăm câteva măsuri:

1. Demiterea ministrului Virgil Popescu;

2. Crearea unui mix energetic. Avem 4 tipuri de energie – avem Hidroelectrica, avem Nuclearelectrica, avem Termoelectrica şi hidrocarburi.

Nuclearelectrica şi Hidroelectrica ar trebui să preia toate celelalte companii de stat, printr-un memorandum al Guvernului care să mandateze acţionarii şi conducătorii respectivi să fuzioneze, şi atunci putem să creăm un mix, un coş valoric de energie.

Dacă nu facem lucrul acesta, pe ţara noastră în cel mai scurt timp scrie faliment. Falimentul este, ştiţi cum e, introdus chiar de către noi, de către cei care suntem la guvernare, prin oamenii pe care îi avem puşi în instituţiile-cheie din domeniul energiei, pentru că, repet, majoritatea sunt cu capital de stat.

Restul sunt discuţii din acestea, doar trageri de timp. Oamenii plătesc facturi, avem capacităţi de producţie care se închid.

M-au contactat din Călăraşi foarte mulţi – NUTRICOM Olteniţa – care practic sunt puşi în imposibilitatea de a-şi achita facturile.

Dacă nu intervenim rapid cu aceste urgente reglementări – sigur, trebuie dat afară Popescu, care este trădător, în opinia mea – vom falimenta cu toţii. Nici aici, în Parlament, nu vom mai avea curent electric, ca să intervenim la microfon.

Vă mulţumesc mult.


There is no ads to display, Please add some

About The Author