DUCULE, DRAGĂ,

Please enter banners and links.

tutuianuPoate că ar fi fost mai interesant sa-ţi comentez(critic, y compris) recentul împrumut financiar contractat de Judeţ, derulat pentru a rezolva(?) câteva dintre investiţiile atât de mult aşteptate pe raza ţinuturilor călărăşeano-olteniţene.N-am s-o fac, mai ales că i-am citit recentul interviu al primarului Ţone care mi-a întărit convingerea că (nici)  pentru Olteniţa, ca al doilea municipiu al judeţului nostru, n-au (mai) ajuns banii.

Adică nu ai făcut nimic, în ultimii 11 ani. Deh, primarul de acolo nu a fost, nu este şi nu o să fie niciodată liberal…

Poate că ar fi fost de dorit să vorbim niţeluş mai mult şi despre împrumutul bancar pe care Primăria mun. Călăraşi vrea să-l acceseze, încercând să facă, pe ultima sută de metri, ceea ce nu a reuşit timp de 3 ani. Adică lucrări edilitar-gospodăreşti, atât de mult dorite(necesare, y compris) în cartierele celei mai mari şi mai însemnate aglomerări urbane a judeţului Călăraşi. N-o să atac (!), din păcate (pentru tine, Ducule, dragă!), nici această problemă, convins fiind de evidenţa că orice ar face (sau nu ar face!) primarul actual al Călăraşiului este de trei ori mai bun/valoros/eficient decât fostul (nea’ Nicu Dragu!). Asta  ca să fie treburile foarte limpezi, încă de la început.Plus că am făcut comparaţia cu fostul primar datorită ascendenţelor liberale(comuniste, y compris) pe care cei doi edille-au avut de-a lungul timpurilor. Sau poate că ar fi fost plin de relevanţă un scurt comentariu legat de alocările financiar-bugetare din 2015 pentru sportul călărăşean, mai ales acum când cifra municipală bate spre 20 de miliarde lei vechi. Aşteptăm cu toţii ,,returul” tău, Ducule dragă, convinşi fiind de faptul că nu te vei mulţumi doar sa-l egalezi pe Drăgulin.Şi, ţinând cont de faptul că la Baia Mare se alocă doar pentru handbal 40 de miliarde lei vechi iar la Botoşani, la iniţiativa unui consilier judeţean, s-au luat de la drumuri(scandalos, nu-i aşa?) şi s-au dat la fotbal nu mai puţin de 13 miliarde lei vechi,aşteptăm cu interes,, mutarea” judeţului tău.Pardon, al nostru.Că doar nu ne-om lăsa, tocmai acum, mai prejos, decât edilul Cherecheş ori preşul Ţurcanu, ambii aleşi locali cu multe ,,bube” în cap…

După cum ar nu fi fost total lipsit de interes şi un editorial scris vis-a-vis de celebrele achiziţii pe care doreşti să le faci, din bani publici, în acest an.Respectiv, cele 3 limuzine de lux, pentru cei 3 super-aleşi din fruntea Consiliului Judeţean Călăraşi. N-am să insist (şi eu) tocmai pe această problemă mai ales că l-am (re)văzut, zilele trecute (mai precis de Ziua Îndrăgostiţilor!), pe unul dintre ajutoarele tale cum îşi plimba ,,nepoata” cu maşina instituţiei! Chiar aşa, Ducule, dragă, nu mai aveţi şoferi profesionişti la Cons. Judeţean? Sau aţi intrat în programul draconic (Frăţiorul Nicu dixit!)de austeritate şi economii?…Şi pentru că tot am vorbit mai mult de bani, dă-mi voie, Ducule, dragă să-ţi ridic şi o problemă mică(în sinea ei) dar imensă (pentru cei interesaţi)şi pe care doar tu, de la înaltul nivel al autorităţii dobândite( şi alese, y compris), o poţi rezolva. Că am văzut şi ne-am convins de eficienţa autorităţilor publice locale, generic grupate sub titulatura,, 3D”-nişte impotenţi, administrativ vorbind. De peste 1 an de zile se chinuie să refacă structura de rezistenţă şi să repare (măcar) faţada blocului din zona Volna, cel afectat de explozia din ziua de Crăciun a anului 2013. Fără niciun folos, din păcate…Aşadar, domne`Preşedinte, ia tu problema în mână( la figurat), cheamă la cabinetul 1 un constructor liberal ( din ăia care se înfruptă din banul public şi-şi fac reclamă gratuită pe panourile de la Stadion), dă-i temă de lucru ( a se citi, contract de sponsorizare!)şi eu sunt convins că în max.3 luni blocul va arăta exact ca la inaugurare. Doar aşa ne poţi închide gura(a nu se citi,,fura pixul”!) ăstora ca noi, cei care-ţi mai criticăm (constructiv, of course) activitatea.

De asemenea, ca să ne dovedeşti că încă eşti verde/bazat/tare pe poziţie şi că-ţi pasă de viitorul sportiv al Călăraşiului , mai te îndemn la ceva: alocă în BVC pe 2015 şi mici firimituri financiare(şi )  pentru C.S. Danubius, Fortus , Portul , Progresul, Atletic Junior ori Sport Team ( că pentru Steaua Floroaica , CSM Olteniţa şi Agricola Borcea trebuie să se bată ca să obţină finanţare  deputaţii aleşi  pe zona aia!), chiar cu riscul de a mai tăia  de la dotări , calculatoare , limuzine ori drumuri şi deszăpeziri. În fond şi la la urma ultimei , sunt tot copiii noştri… Ce zici, Ducule , dragă , ai tupeul să te bagi ?

            Aceasta fiind zise/scrise, hai, Ducule, dragă, să trecem şi la lucruri/fapte/întâmplări mai plăcute şi să depănăm împreună câteva amintiri handbalistice legate de actualul antrenor principal al echipei AHC Dunărea 2014 Călăraşi, master-coach-ul Omer Aihan( faţă de care rămân la părerea că a reprezentat cel mai bun transfer/achiziţie, din vara anului trecut, pentru echipa noastră!). Şi să pornim de la o fotografie, publicată în revista SPORT, în anul 1982( pe care o  am în albumul-arhivă al familiei, voi comenta săptămâna viitoare motivul!) şi de la un text semnat de jurnalistul Călin Antonescu, pentru a ne da seama de valoarea sportivă a unei generaţii care a făcut cinste handbalului românesc. Dar iată ce consemna sub titlul ,,Pornind de la o fotografie…” pasionatul de handbal care era ziaristul bucureştean :,, Fotografia alăturată nu este de arhivă. Dimpotrivă, a fost realizată destul de recent. Când? În primăvara lui 1980, în oraşul andaluz Malaga, din sudul Spaniei. Este echipa de tineret, la handbal masculin, a ţării noastre, câştigătoare-la data respectivă-a Cupei Ţărilor Latine. Am privit-o cu atenţie şi am încercat, ca un sondaj al felului în care investiţiile materiale şi morale cu o formaţie de perspectivă, sunt valorificate ulterior pe planul competiţiilor interne şi prin cel al împrospătării lotului reprezentativ, să vedem cum s-au dezvoltat şi unde au ajuns pe planul performanţei cei 12 tineri handbalişti.

Să privim, deci, cu atenţie fotografia. În rândul de sus, de la stânga, ,,investigaţia” noastră începe cu Tudor Roşca. Acum are 20 de ani, atunci juca la o echipă de Divizia B ( Nitramonia Făgăraş), azi este la Dinamo Bucureşti şi a fost promovat la echipa respectivă, fiind socotit urmaşul lui Vasile Stângă, datorită forţei sale de şut ieşită din comun. Lângă el, Alexandru Buligan (22 de ani, la Politehnica Timişoara). Este un nume cunoscut acum, fiind ,,rezerva” în poarta echipei reprezentative a lui Nicolae Munteanu. Urmează un handbalist consacrat :Marian Dumitru (22 de ani, Steaua). Interul dreapta ideal, aruncă cu mâna stângă, puternic şi precis, este titular în prima reprezentativă. Mai departe…Constantin Petre (22 de ani, joaca în Divizia A la Relonul Săvineşti), Liviu Jianu (20 de ani, acum la Dinamo Bucureşti ), promovat din această toamnă în lotul A şi George Dogărăscu (22 de ani, şi el la Dinamo Bucureşti) un inter cu forţă, dar încă lipsit de rutină.

În rândul de jos se află Virgil Nicolae (21 de ani, Steaua), ,,pivot” afirmat cu putere în campionat, al formaţiei secunde a ţării şi Dumitru Berbece(21, Steaua) o extremă dreaptă foarte rapidă şi eficientă, calităţi care i-au adus nu numai titularizarea la Steaua, ci şi promovarea în prima reprezentativă. Mai sunt apoi :  Klaus Haberpursch (22, HC Minaur Baia Mare) conducător de jos inteligent dar cam lent, Aihan Omer (22, în Divizia B, la Comerţul Marina Constanţa), Sorin Rădulescu (22, H.C. Minaur Baia Mare), ambii fără să-şi fi valorificat pe deplin până acum calităţile, şi portarul Sorin Chirilă (22, Universitatea Cluj Napoca ), titular în divizia A şi, foarte frumos pentru această generaţie, student fruntaş la Politehnică. După cum se vede, lotul de tineret de atunci (de fapt nu-i prea bătrân nici azi!) s-a valorificat într-un timp scurt (2 ani) aproape deplin. Este un lucru bun. La fel ca şi prezenţa valului de noi jucători semnalaţi în primele etape ale noii ediţii a campionatului masculin de handbal. Într-adevăr, încă de la primele partide, chiar şi scurtele consemnări de la jocuri, au evidenţiat prezenţa activă, uneori determinantă în stabilirea rezultatului final, a multor elemente tinere şi talentate. Cu toate că, poate, facem o nedreptate citându-i doar pe unii, nu putem să nu spunem că o prestaţie bună, care întemeiază speranţe, au avut portarii George Jerebie (Dinamo Braşov, 20 de ani) şi Simion Adrian (Steaua,21), D.Porumb (H.C. Minaur Baia Mare,21) Adrian Ghimeş (Steaua,19), Stelian Bădosu (Univ. Cluj Napoca, 19)Stelică Bursuc, ŢUŢUIANU  DANIEL (ambii Universitatea Bucureşti,21) şi Remus Cojocaru (Dinamo Braşov, 22),cu toate că, de la ultimii, aşteptăm încă ,,saltul” decisiv spre afirmarea deplină. Sunt doar câteva nume. Poate că ar fi meritat şi alţii (eventualul Cristian Ionescu, Steaua) să stea alături de ei. Este foarte posibil. Dar campionatul abia a început. Au tot timpul să ne convingă că am greşit, uitându-i…”

Cam asta a fost, pentru azi, Ducule, dragă. Te salută ca de obicei, prof. ŢMD, fost Primar PSD al mun. Călăraşi. Hai, pa! 


There is no ads to display, Please add some

About The Author